Хто не любить устриці? Тільки той, хто їх не пробував! Вони вже давно завоювали любов гурманів своїм тонким смаком і корисними властивостями. Редакція RestOn вирішила перевірити, в яких ресторанах Києва подають найсвіжіші та найсмачніші устриці, і у скільки обійдуться подібні ласощі цього морського делікатесу. Всі відповіді - в новому огляді!
Теорія та практика
Устриці бувають двох видів: плоскі і глибокі. І перші, і другі мають кілька підвидів та свої смакові якості.
Плоскі:
- Белон - сірувато-білий молюск із яскраво вираженими запахом йоду.
- Граветт - зеленувато-жовта устриця невеликого розміру з м'ясистою консистенцією без специфічного запаху й смаку.
- Бузінг - круглий молюск великого розміру з солонуватим присмаком і досить різким морським ароматом.
Глибокі:
- Жилардо - м'ясистий молюск із ніжною текстурою і йодоватим присмаком.
- Фін де Клер - різновид молюсків, у яких дуже жирне м'ясо і ледве помітний солоний присмак.
- Спесіаль - молюски, що володіють жирним м'ясом і горіховим присмаком.
- Марен-Олерон - м'ясо цього молюска зеленуватого кольору і ніжне на смак.
- Царська - устриця, яка дуже ніжна на смак, хоч і має досить жирне м'ясо.
- Білі перли - солодкуватий на смак молюск, який відрізняється відчутним запахом йоду.
- Устриці Скіфії - українські молюски, які спеціально вирощуються на березі Чорного моря. Володіють унікальним ніжним смаком із солодкуватим горіховим післясмаком.
Всі глибокі молюски мають свій розмір, який маркирується номером. Чим більша цифра - тим менший розмір. Так, наприклад, №00 позначає устрицю з найбільшою раковиною.
Баркас. Fish & Grill
Місце, де ви будете почувати себе, немов на морському узбережжі, насолоджуючись дарами моря і традиціями рідної і смачної чорноморської кухні. Три рази в тиждень в ресторан «Баркас» поставляється свіжий улов: устриці, мідії, риба і все те, чим може порадувати морська стихія столичних гурманів.
З устриць в меню представлені: Середземноморська №1 за 65 грн, Фін де клер №2 за 69 грн, Фін де клер №1 за 79 грн, Фін де клер №0 за 89 грн, Білі перли №0 за 149 грн, Жилардо №2 за 129 грн, Жіладро №0 за 149 грн.
Спеціальні умови:
- Щочетверга діє акція «Устричний четвер» - знижка на устриці до 40%.
- Спеціальна ціна на Prosecco Extra Dry Spumante 349 грн при замовленні дюжини устриць.
Рекомендуємо до устриць:
- Ігристі вина;
- Prosecco Extra Dry Spumante;
- Асорті тапас;
- Щучья ікра.
Де: вулиця Володимирська, 49а.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Контакти: (097) 098 33 04.
Odessa Restaurant
Концептуальний заклад, де їжу сприймають не тільки як джерело енергії, але ще і як мистецтво. Ресторан славиться цікавими гастрономічними експериментами, незвичайними поєднаннями інгредієнтів і стильною, естетично привабливою подачею блюд.
Меню «Odessa Restaurant» оновлюється щомісяця, але завжди зберігає свою самобутність та радує гурманів якістю страв і їх смаком. Щочетверга в ресторан приїжджає новий вид устриць, щоб гості могли дегустувати й порівнювати різні сорти. Продають цей морський делікатес поштучно і по 6 штук. Жилардо, фін де клер, ірландська устриця сан васт, голландський принц, чорні перли... Вибирайте на свій смак.
Рекомендуємо до устриць:
- Вино Chablis Chablisienne 2015 р за 240 грн;
- Champagne Adam-Jaeger Brut Reserve за 275 грн/келих;
- Коктейль на основі мексиканського мескаля La Ostra за 160 грн.
Де: вулиця Велика Васильківська, 114.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Контакти: (044) 238 20 32.
Coin
Преміум-локація від ресторатора Миколи Тищенка, де гостям пропонують випробувати всю палітру вишуканих і витончених смаків високої кулінарії. Страви європейської та тайської кухонь, які представлені в меню, познайомлять вас із традиціями середземноморської кулінарної школи та приємно здивують своєю різноманітністю.
Особливе місце в меню «Coin» займають морські делікатеси, зокрема устриці, під які в ресторані зроблений спеціальний акваріум. Кожен гість може самостійно вибрати молюски, які будуть подані до нього на стіл. Жилардо за 160 грн. / 1 шт., Білі перли за 160 грн / шт., Царська за 230 грн/шт., Рожева за 230 грн/шт.
Рекомендуємо до устриць:
- Вино Sauvignon Blanc "Ronco Delle Mele" (Venica & Venica) 2015;
- Pouilly-Fume "La Demoiselle de Bourgeois" (Henri Bourgeois) 2015;
- Champagne Philipponnat Royale Reserve Brut.
Де: вулиця Болсуновських, 13-15, бізнес-центр IQ.
Коли: з 12:00 до 01:00.
Контакти: (068) 710 77 77.
Рибний Базар
Поєднання свіжих морепродуктів та широкої варіативності їх приготування - секрет успіху ресторану «Рибний Базар». Завдяки такому підходу заклад є одним із лідерів серед преміум-ресторанів столиці, які спеціалізуються на приготуванні риби і морепродуктів.
До речі, про море... Хочете відчути його смак і згадати літо? Тоді приходьте в «Рибний Базар» на фестиваль устриць - і насолоджуйтеся цими дарами моря за доступними цінами. Устриця Фін де Нормандія №2 і Спеціаль Ізіньї №3 обійдеться в 75 грн/штука, півдюжини за 399 грн, а дюжина - 780 грн.
Рекомендуємо до устриць: біле або ігристе вино за рекомендацією сомельє.
Де: вулиця Володимирська, 24-а.
Коли: з 09:00 до 23:00.
Контакти: (044) 278 22 65.
Samogon Fish Bar
Ідеальний заклад для повноцінного відпочинку, приємного спілкування та гастрономічних задоволень із морським акцентом. Доступне, смачне і улюблене «рибне» місце киян та гостей столиці, де ви обов'язково відчуєте себе як вдома.
Тут гостям пропонують приголомшливі найсвіжіші устриці Скіфії (розмір №1, вага 111-150 г 1 шт. - 69 грн), які щодня доставляються в ресторан. Це перша українська устриця, вона має унікальний і ніжний смак із солодкуватим горіховим післясмаком.
Спеціальна умова:
Щонеділі Samogon Fish Bar запрошує на «Недільний Базар» - свіжий чорноморський сі-фуд за спеціальною ціною. Устриці Скіфії №1 в цей день обійдуться вам в 49 грн/шт.
Рекомендуємо до устриць: ігристе Prosecco.
Де: вулиця Набережно-Хрещатицька, 25.
Коли: з 12:00 до 23:59.
Контакти: (098) 888 78 58.
Prynada Ukrainian Cafe
Ресторан актуальної української кухні, де можна спробувати все найсмачніше, стильне і красиве, що є в сучасній українській кулінарній традиції. Обстановка закладу сприяє повноцінному відпочинку й підходить для будь-якого приводу: зустрічі з друзями, сімейної вечері, галасливої вечірки або ділової зустрічі.
Любителям морських дарів тут пропонують українські устриці «Устриці Скіфії» (1 штука + 1 келих ігристого вина за 95 грн, 3 штуки + келих домашнього вина на вибір за 205 грн, 12 штук + графин домашнього вина за 770 грн) і французькі Фін Де Клер (1 штука + 1 келих ігристого вина за 105 грн, 3 штуки + келих домашнього вина на вибір за 225 грн, 12 штук + графин домашнього вина за 850 грн).
Рекомендуємо до устриць:
- Martini Prosecco за 599 грн/750 мл;
- Lambrusco dell'Emilia, Italy за 305 грн/750 мл;
- Pinot Grigio Verneto "Collezione" Sensi, Italy за 395 грн/700 мл;
- Sauvignon Blanc, Lownmower, New Zealand за 595 грн/500 мл.
Де: вулиця Героїв Сталінграда, 24.
Коли: з 11:00 до 01:00.
Контакти: (067) 010 86 88.
Gastro Bar N7
Цікаве й стильне місце, просочене історіями про легендарного Джек Деніелса. Чудова кухня, смачні коктейлі й димні кальяни - відмінні характеристики Gastro Bar N7, які допомогли ресторану завоювати популярність серед фанатів барної культури Києва і не тільки.
Для справжніх гурманів тут пропонують морський делікатес - устриці. А саме - устриці Скіфії (Україна) №2 за 55 грн/шт., 3 шт. - за 170 грн (+ 1 шт. Фін де Клер в подарунок), дюжину (12 штук) за 560 грн. А також Устриці Фін де Клер №2 (Франція) за 69 грн/штука, 3 штуки за 210 грн (+ 1 шт. Скіфії в подарунок), дюжина (12 штук) за 730 грн.
Рекомендуємо до устриць:
- Giesen Sauvignon Blanc Estate Marlborough (New Zeland) за 125 грн/150 г;
- Prosecco Maschio за 145 грн/150 г;
- Chateau de Montgueret Rose d'Anjou (France) за 550 грн/750 г;
- Тартар із лосося за 185 грн;
- Мідії в винному соусі за 205 грн;
- Рапани в вершковому соусі за 185 грн.
Де: вулиця Пушкінська, 9а.
Коли: з 08:00 до 23:00.
Контакти: (067) 501 68 88.
FISH HOUSE
Місце, яке спеціалізується на авторській рибній кухні з устричним баром і широким асортиментом морських делікатесів. В акваріумах ресторану Fish House можна знайти більше 10 видів устриць розміром від французької устриці преміум-класу Гушу Спесіаль №3 по спецціні 29 грн до Царської №3 за 179 грн.
Кожна з устриць має різні смакові характеристики. Офіціанти ресторану розкажуть про кожну і порадять ту, яка припаде вам до душі.
Спеціальна умова:
По неділях і понеділках з 12:00 до 16:00 діє знижка -50% на устриці: Середземноморська №0, Середземноморська №1, Фін де Клер Марен-Олерон №1.
Де: проспект Бажана, 1е (ТЦ Appetite).
Коли: з 11:00 до 24:00.
Контакти: (067) 245 88 30.
Enjoy
Устрично-винний бар в самому серці легендарного Києва, де кожен гість може насолодитися свіжими устрицями, чудовим вином, спробувати оригінальні устричні коктейлі, смачні десерти та італійські холодні закуски. Тут вино і море ідеально поєднуються в єдиному тандемі високої кухні на радість всім гурманам і поціновувачам смачної їжі.
Для всіх любителів морських делікатесів в закладі представлені свіжі устриці Фін де Клер, Стара Зеландія, Святий Патрік, устриці Скіфії, Чорні перли, вартістю від 40 грн до 95 грн/шт.
Спеціальна пропозиція:
- Сет із 6-ти устриць за ціною від 240грн.
Рекомендуємо до устриць:
- Устричні коктейлі Dry Oysterin, Sangri Oysterita, Luau Oyster від 120 грн;
- Смачні десерти - чізкейк, наполеон, Брауні від 70 грн;
- Холодні закуски від 250 грн;
- Ігристі і тихі вина з різних куточків Італії, Іспанії, Франції.
Де: вулиця Інститутська, 19Ж.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Контакти: (067) 619 34 66.