RestOn-лікнеп: чим відрізняються ступені віджимання в оливковій олії

Огляд
17.09.18
7215

Ще стародавні греки вважали оливу деревом здоров'я, краси і родючості. А вони помилятися не могли! Може саме тому в усьому світі до цього дня обожнюють оливкову олія і використовують її практично скрізь. Наша редакція з'ясувала, в чому фішка і як розібратися в ступенях віджиму.

У чому користь оливкової олії?

Оливкова олія по праву зайняло своє місце в топ-списку корисних для здоров'я продуктів. Вона покращує структуру шкіри, волосся, а олеїнова кислота нормалізує обмін речовин і стимулює в організмі вироблення речовини, яке подає мозку сигнал про насичення. Це означає, що в будь-якій дієті оливкова олія — незамінний помічник. З усіх боків одні плюси, правда?

RestOn-лікнеп: чим відрізняються ступені віджимання в оливковій олії

 

І ще пара слів про лікувальні (або навіть цілющих) властивості цього продукту. Оливкова олія: 

  • Знижує рівень холестерину. Це означає, що додаючи масло в улюблений салат, ви проводите профілактику серцево-судинних захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера і багатьох інших. Вся справа в (дуже складні слова) мононенасичених жирних кислотах Омега-3.
  • Підвищує імунітет. Немає хвороб і пов'язаної з ними осінньої хандри!
  • Уповільнює процес старіння. Як молодильні яблучка двадцять першого століття.
  • Зміцнює пам'ять, тому злопам'ятним тут головне не переборщити з дозою.
  • Прекрасно впливає на кісткову тканину. Так що сміливо можна кататися на роликах, а як похолодає — їхати з лижами в Буковель і теж нічого не боятися.

 

Чому оливкова олія ідеальна для кулінарії?

Відповідь проста. Крім усього перерахованого вище, кращої олії для смаження ви не придумаєте. Вона не горить, зберігаючи свою структуру і всі корисні властивості при високих температурах. Згідно з дослідженнями, Extra Virgin починає горіти при температурі понад 240 градусів (а значить, нам з вами це не загрожує у всіх наших кухонно-кулінарних питаннях). І вона практично не окислюється через низький вміст насичених жирних кислот.

Любителі здорового харчування, візьміть на замітку!

RestOn-лікнеп: чим відрізняються ступені віджимання в оливковій олії

 

Про ступені віджиму олії

Перш ніж вивчати цей матеріал далі, запам'ятайте, головне правило, за яким потрібно орієнтуватися: оливкова олія екстра-класу має бути нерафінованою.

Чому так? Тому що в процесі очищення вона проходить через три випробування: нейтралізація, відбілювання, дезодорація. Уявіть, скільки залишиться смаку, кольору і запаху в оливковій олії на виході після цього всього.

RestOn-лікнеп: чим відрізняються ступені віджимання в оливковій олії

 

Класифікувати можна так:

  • Virgin Oil — натуральна. Для отримання такої олії використовують тільки фізичні методи. Ніякої хімічної очистки. Extra virgin вважається преміум-сортом. Її готують шляхом холодного віджиму (іноді ще кажуть — пресування). Максимум корисних якостей, все по красі.
  • Refined — очищена або рафінована. В такій олії усунули сильний, яскраво виражений смак (в даному випадку він вважається дефектом) і зменшили вміст вільних жирних кислот. Така оливкова олія вважається менш елітною, ніж натуральна.
  • Роздрібні сорти extra virgin olive oil і virgin olive oil не повинні містити домішок очищеного масла.
  • Pomace — макухова. Отримують її з вичавок під впливом температури. Використовують хімічні розчинники, зазвичай гексан.

 

Як зрозуміти, чи хороша олія?

Вибираючи відповідну пляшечку, важливо пам'ятати, що високоякісне масло обійдеться недешево. Хоча б тому, що на збір оливок йде дуже багато часу, і процес цей трудомісткий. Збирають взимку і, як правило, вручну. Далі рахуйте самі: з одного дерева можна зібрати до 8 кг оливок, а для виробництва одного літра олії їх буде потрібно близько 5 кг.

Також потрібно пам'ятати, що продукт найкраще "живе" і зберігає всі свої властивості в скляній тарі. Звертати увагу рекомендуємо саме на скло. На скло — і на дату виготовлення, звичайно. Корисним масло залишається протягом п'яти місяців з дня виготовлення.

RestOn-лікнеп: чим відрізняються ступені віджимання в оливковій олії

 

Якщо на тарі написано mix — значить, всередині пляшки змішалися відразу кілька сортів оливкової олії. Що погано позначається на його магії і чарівності. Не дивно.

Ідеальний продукт виробляється і розливається в одному і тому ж регіоні. Шукаємо на етикетці одну з абревіатур: IGP (Indicazione Geografica Protetta) означає, що робили це масло, наприклад, в Греції, а розливали вже за її межами; якщо бачите напис DOP (Denominazione d 'Origine Protetta) — сміливо набирайте собі стільки пляшок, на скільки вистачає рук! Останнє означає, що всі операції з виробництва продукту, починаючи від вирощування оливок і закінчуючи розливом в пакувальну тару, здійснюються в одному регіоні. І це вері гуд!

Основний показник якості олії — її кислотність (вміст олеїнової кислоти в 100 г). У високоякісного продукту цей показник, як правило, не більше 0,8%.

Зробіть невеликий ковток масла. Потримайте його в роті. Чи відчуваєте пікантність, міцність, легку гірчинку, насичений аромат оливок, тягучу консистенцію? Так, це воно. Ваша ідеальна оливкова олія. Вперед, підкорювати нові кулінарні вершини!

 

Автор: Маша Юшина; Фотографії: власність закладів, Internet
load...
Рейтинг: 0,00
Всього оцінок: 0

Популярні заклади

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час:
<ПредСлед>
ПнВтСрЧтПтСбВс
242526272812
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456