Ще стародавні греки вважали оливу деревом здоров'я, краси і родючості. А вони помилятися не могли! Може саме тому в усьому світі до цього дня обожнюють оливкову олія і використовують її практично скрізь. Наша редакція з'ясувала, в чому фішка і як розібратися в ступенях віджиму.
У чому користь оливкової олії?
Оливкова олія по праву зайняло своє місце в топ-списку корисних для здоров'я продуктів. Вона покращує структуру шкіри, волосся, а олеїнова кислота нормалізує обмін речовин і стимулює в організмі вироблення речовини, яке подає мозку сигнал про насичення. Це означає, що в будь-якій дієті оливкова олія — незамінний помічник. З усіх боків одні плюси, правда?
І ще пара слів про лікувальні (або навіть цілющих) властивості цього продукту. Оливкова олія:
- Знижує рівень холестерину. Це означає, що додаючи масло в улюблений салат, ви проводите профілактику серцево-судинних захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера і багатьох інших. Вся справа в (дуже складні слова) мононенасичених жирних кислотах Омега-3.
- Підвищує імунітет. Немає хвороб і пов'язаної з ними осінньої хандри!
- Уповільнює процес старіння. Як молодильні яблучка двадцять першого століття.
- Зміцнює пам'ять, тому злопам'ятним тут головне не переборщити з дозою.
- Прекрасно впливає на кісткову тканину. Так що сміливо можна кататися на роликах, а як похолодає — їхати з лижами в Буковель і теж нічого не боятися.
Чому оливкова олія ідеальна для кулінарії?
Відповідь проста. Крім усього перерахованого вище, кращої олії для смаження ви не придумаєте. Вона не горить, зберігаючи свою структуру і всі корисні властивості при високих температурах. Згідно з дослідженнями, Extra Virgin починає горіти при температурі понад 240 градусів (а значить, нам з вами це не загрожує у всіх наших кухонно-кулінарних питаннях). І вона практично не окислюється через низький вміст насичених жирних кислот.
Любителі здорового харчування, візьміть на замітку!
Про ступені віджиму олії
Перш ніж вивчати цей матеріал далі, запам'ятайте, головне правило, за яким потрібно орієнтуватися: оливкова олія екстра-класу має бути нерафінованою.
Чому так? Тому що в процесі очищення вона проходить через три випробування: нейтралізація, відбілювання, дезодорація. Уявіть, скільки залишиться смаку, кольору і запаху в оливковій олії на виході після цього всього.
Класифікувати можна так:
- Virgin Oil — натуральна. Для отримання такої олії використовують тільки фізичні методи. Ніякої хімічної очистки. Extra virgin вважається преміум-сортом. Її готують шляхом холодного віджиму (іноді ще кажуть — пресування). Максимум корисних якостей, все по красі.
- Refined — очищена або рафінована. В такій олії усунули сильний, яскраво виражений смак (в даному випадку він вважається дефектом) і зменшили вміст вільних жирних кислот. Така оливкова олія вважається менш елітною, ніж натуральна.
- Роздрібні сорти extra virgin olive oil і virgin olive oil не повинні містити домішок очищеного масла.
- Pomace — макухова. Отримують її з вичавок під впливом температури. Використовують хімічні розчинники, зазвичай гексан.
Як зрозуміти, чи хороша олія?
Вибираючи відповідну пляшечку, важливо пам'ятати, що високоякісне масло обійдеться недешево. Хоча б тому, що на збір оливок йде дуже багато часу, і процес цей трудомісткий. Збирають взимку і, як правило, вручну. Далі рахуйте самі: з одного дерева можна зібрати до 8 кг оливок, а для виробництва одного літра олії їх буде потрібно близько 5 кг.
Також потрібно пам'ятати, що продукт найкраще "живе" і зберігає всі свої властивості в скляній тарі. Звертати увагу рекомендуємо саме на скло. На скло — і на дату виготовлення, звичайно. Корисним масло залишається протягом п'яти місяців з дня виготовлення.
Якщо на тарі написано mix — значить, всередині пляшки змішалися відразу кілька сортів оливкової олії. Що погано позначається на його магії і чарівності. Не дивно.
Ідеальний продукт виробляється і розливається в одному і тому ж регіоні. Шукаємо на етикетці одну з абревіатур: IGP (Indicazione Geografica Protetta) означає, що робили це масло, наприклад, в Греції, а розливали вже за її межами; якщо бачите напис DOP (Denominazione d 'Origine Protetta) — сміливо набирайте собі стільки пляшок, на скільки вистачає рук! Останнє означає, що всі операції з виробництва продукту, починаючи від вирощування оливок і закінчуючи розливом в пакувальну тару, здійснюються в одному регіоні. І це вері гуд!
Основний показник якості олії — її кислотність (вміст олеїнової кислоти в 100 г). У високоякісного продукту цей показник, як правило, не більше 0,8%.
Зробіть невеликий ковток масла. Потримайте його в роті. Чи відчуваєте пікантність, міцність, легку гірчинку, насичений аромат оливок, тягучу консистенцію? Так, це воно. Ваша ідеальна оливкова олія. Вперед, підкорювати нові кулінарні вершини!