З чим у вас асоціюється Одеса? Чи готові сперечатися, що не тільки з морем і сіллю в волоссі. Смак свіжої риби, хмільний настрій, «рачки, кукурудза, пахлава», затишні ресторани, галаслива Дерибасівська, «Компот», «Тавернетта», «Дача»... Ми праві? Адже справа в смаку й атмосфері.
За справжнім духом Південної Пальміри киянам більше не доводиться долати відстань в 500 км. Найвідоміший одеський ресторатор Савелій Лібкін відкрив свій перший столичний заклад - ресторан «Риба в огні». І ми вже знаємо чому варто бронювати столик прямо зараз.
Локація
Серцю Києва не вистачало серця Одеси, тому в самому історичному центрі, на вулиці, що нагадує вечорами приморську, в серпні минулого року відкрив свої двері «Риба в огні» - затишний заклад з мідною вивіскою і горщиками гортензій біля входу.
Шукати Одесу в Києві слід за адресою вул. Сагайдачного, 23а.
Концепція
У «Риби в огні» 2 місця сили: справжня неаполітанська дров'яна піч, в якій запікаються всі страви (на колодах фруктових дерев), і льодова вітрина з великою кількістю свіжої риби та морепродуктів (раки по ній навіть стрибають).
Кожному гостю офіціанти проводять екскурсію, щоб він сам вибрав те, що для нього відправляти в піч. Важливий нюанс - в ресторані не використовують соусів і «не забивають» смак. Рибу подають приготовлену найдавнішим способом - у вогні, а тому її смак можна назвати по-справжньому чесним і первозданним. Тут навчать закохуватися в дари моря так, як це роблять в Одесі і на півдні Італії.
Інтер'єр
«Риба в огні» - це камерний і дуже затишний ресторан. Тут по-домашньому тепло: шкіряні дивани, дерев'яні столи, цегляні стіни, велика кількість зелені на широких підвіконнях. Повсюдно в інтер'єрі використовується мідь і мармур. На полицях в залі з піччю - голови давньогрецьких філософів і мудреців. Тих, чиї ідеї поділяє автор концепції ресторану Сава Лібкін. Стіни прикрашають дерев'яні лопати - ті самі, на яких їжу відправляють в піч. На них же готові страви і подають до столу. Через тяжкість і громіздкість конструкції, всі офіціанти - чоловіки. Потрібно сказати, дуже симпатичні.
Також в ресторані велика енотека - дві великі шафи з кращими білими, червоними й рожевими винами з усього світу. Сомельє допомагає підібрати напій до страви, тому губитися в тисячі хитромудрих назв не доведеться.
У ресторані 2 зали: з рибою, і з вогнем. У першому може поміститися до 60 чоловік, у другому - близько 30.
Поставки свіжої риби з Середземномор'я і Одеси відбуваються 2 рази на тиждень, тому льодова вітрина ніколи не пустує і завжди притягує погляди гостей.
Меню
За смаком «Риба в огні» - це симбіоз Італії та Одеси в кращій варіації. Шеф-кухар ресторану Вадим Ярема любитель незвичайних поєднань, тому він впевнено вплітає в кожну нову варіацію страв незвичайні акценти з японської або французької кухонь. Але база залишається італійською: простою і місцями навіть сільською. Не забувають тут і про Одесу - подають чорноморську рибу, форшмак, хумус, баклажани і навіть сирний салат немов зі столу родичів.
Асортимент риби, мабуть, один із найбільших серед усіх столичних «рибних місць»: камбала калкан, камбала тюрбо, сібас, пагр, дорадо, сарган, тунець, форель, риба-півень, групер, сардини, хамса, бички категорії Кнут, восьминоги , мідії, раки, креветки, устриці - вибір риби змінюється в залежності від сезону.
Є також закуски, що подаються на лопаті: м'ясо мідій в гострому томатному соусі, ікра з синіх, форшмак з оселедця, карпаччо з чорноморського анчоуса, Піццетті з баклажанів з сицилійських анчоусів, інвольтіні з печеного перцю з рікоттою, хумус з кедровими горішками, закуска по- одеськи. Все по 65 грн. Ці страви на вибір в готовому вигляді гостю подають відразу, як тільки він сів за стіл - відмінна ідея для голодних. Кожну страву офіціант супроводжує легендою - команду вибирали, напевно, за наявністю одеського гумору.
Як гарнір до риби і морепродуктів пропонують запечені овочі, всілякі пюре або пасту. Все для того, щоб підкреслити смак королеви столу.
До 13:00 у ресторані подають сніданки. Від солодких млинців зі сметаною і джемом, як у бабусі до фаршированих мікро-кальмарів для справжніх цінителів рибних страв. До всіх сніданків подають чай або каву.
Висновки
Якщо для вас важливо, щоб було не тільки красиво, але ще затишно і смачно - вам сюди. За свіжою рибою в вогні, посмішками офіціантів-красенів і жартами кухарів на відкритій кухні. Залишаючи ресторан, відчуваєш те саме щемливе «не хочу їхати», як в останній день на морі. Якщо ви любите Одесу, так, як любимо її ми, вам неодмінно сподобається!
Адреса: вул. Сагайдачного, 23а
Час роботи: 11:00 - 00:00