10 років для ресторану - пристойний термін, який є одночасно і випробувальним, адже тримати марку настільки тривалий період - завдання не з легких і мало кому під силу. Особливо, коли день за днем відкриваються нові заклади. Але Тюбетейка на Тарасівській - виключення з усіх правил. За десятиліття ресторан став тільки краще, розширив асортимент та встиг стати по-справжньому сімейним для багатьох гостей.
За що варто любити це місце і чому в нього з кожним роком хочеться ходити все більше - в нашому огляді.
Концепція
Тюбетейка на Тарасівській - ресторан із захоплюючою історією і присмаком Сходу. Тут створена атмосфера казки, де кожна жінка відчуває себе Шахерезадою, а кожен чоловік - Падишахом. Тут готують страви, смак яких захоплює в тривалу подорож і не відпускає з першого укусу і назавжди. Особлива атмосфера, яку зуміли створити в Тюбетейка, неповторна - більше ніде немає стільки хрестоматійного Сходу, як тут. Тому в Тюбетейку ходять сім'ями і великими компаніями - тут затишно, красиво і хочеться повертатися знову й знову.
Локація
10 років тому основна локація хороших ресторанів звужувалася до центру міста, а тепер, коли щотижня по всьому місту відкривається щось нове, не кожен заклад в центрі вартий уваги. Однак, Тюбетейка, немов справжній оазис Сходу, причаївся в самому центрі Києва, на вулиці Тарасівській, недалеко від станцій метро Олімпійська і Льва Толстого. Тут панує атмосфера казки і, ввійшовши всередину, моментально починаєш відчувати себе героєм красивих саг про чарівні лампи, пригоди і килими-літаки.
Шукати східну казку варто за адресою вул. Тарасівська, 29/50.
Інтер'єр
Інтер'єр ресторану можна сміливо назвати казковим, і це ні на йоту не буде перебільшенням. Варто тільки відкрити двері Тюбетейки на Тарасівській, як машина часу моментально перенесе вас в одну зі східних казок про 1000 і 1 ніч. Тут у кожній речі є не тільки практичне призначення, але й красива легенда. У прикрашеній орнаментом ніші розташувалася справжня лампа Аладіна - вона чекає свого господаря, і їм може стати будь-який з гостей ресторану, важливо лише вміти мріяти і задумати наперед 3 бажання. Східні килими на стінах і приглушене тепле світло з фантазійних люстр роблять інтер'єр затишним, теплим і по-східному домашнім. Можна сказати, автентичним. Колорит підкреслюють також ковані меблі й розкішні дивани з безліччю м'яких подушок. Столики зручно розділені повітряними тканинними перегородками, за якими кожен гість спокійно може відпочити в своїй власній конфіденційній казці. На стінах, як декор, розшиті східним орнаментом і розкішними золотими нитками халати і тюбетейки. Все можна не просто чіпати руками, але й приміряти на себе для фото.
Влітку в ресторані відкрита простора тераса - в спекотний день тінистий майданчик дарує прохолоду, а до вечора вона наповнюється фруктовим ароматом тютюну. У ресторані широкий вибір кальянів і є професіонали, які допоможуть перетворити процес куріння в ритуал.
Меню
В меню вся палітра смаків Сходу: від салатів до шашлику і янтиків. Серед класичних страв насичений, приготовлений за всіма правилами та з дотриманням усіх технологій плов Візир (125 грн) з бараниною і зирою, а також плов Шах-Мурза (125 грн) з телятиною і барбарисом.
Серед салатів радимо спробувати свіжий Ачучук (65 грн) з цибулею, помідорами, базиліком і гострим перцем, який ідеально підходить до плову. Ніжний Табуле (85 грн) з кус-кусом, зеленню і томатами може стати повноцінним гарніром. А салат «Халіф» з овочами, телятиною, житніми сухариками і винним соусом приємно здивує любителів всього незвичайного.
Ще одне хрестоматійне східне блюдо - чебурек, а разом з ним янтик - тісто з начинкою, тільки в дієтичному варіанті - янтик, на відміну від чебурека, не смажать, а запікають. У Тюбетейка їх налічується 13 видів: з бараниною (43 грн), телятиною (40 грн), з сиром і томатами (58 грн), з сулугуні та запеченим баклажаном (45 грн), з сиром і соусом базилік (55 грн), з бараниною і зеленою аджикою (47 грн) і т.д.
До речі, в меню є інструкція про те, як правильно їсти чебурек, щоб як на Сході. Невеликий спойлер: руками і з куточка.
Також з тіста тут готують 3 види хачапурі: по-аджарськи (117 грн), по-мегрельськи (105 грн), листковий з сулугуні (80 грн), самсу з телятиною (73 грн), манти (35 грн за 1 шт) і тандирні коржі (35 грн).
Для обіду добре підійдуть класична Шурпа (85 грн) - ароматний прозорий суп з баранини з картоплею, морквою і солодким перцем, Лагман (65 грн) - густий суп з домашньою локшиною, телятиною й овочами, та Харчо (75 грн) - грузинський томатний суп з телятиною і рисом.
Не можна обділити увагою і шашлик. В меню знайдуться порції для двох: кілограмові садж люля-кебаб (450 грн) і садж шашлик (750 грн) та соковита телятина, баранина, індичка й свинина з мангала, як у вигляді шашлику, так і у вигляді люля-кебаб.
На десерт радимо спробувати Чак-чак (65 грн) - повітряний хмиз з обсмаженого до золотистого хрускоту тіста, политий медом і присипаний подрібненими волоськими горіхами. У поєднанні з кулькою вершкового морозива - чергова східна казка. Також варто спробувати асорті халви (45 грн), пахлави (35 грн) і яблучний штрудель (70 грн) з морозивом.
З напоїв акцент роблять на вині: червоному, білому, ігристому і, зрозуміло, домашньому. Подають як побокально, так і пляшками. Країни-виробники: Грузія, Франція, Італія, Чилі та Україна.
Також подають фірмові домашні настоянки: на барбарисі, сливі та кизилі - всі по 25 грн за 50 г. Настоянки вважаються прекрасним аперитивом. Є також грузинська чача і широкий асортимент інших міцних спиртних напоїв. Наприклад, в карті віскі 13 позицій, а коньяків з Франції, Грузії, Вірменії та України - 14.
Спеціальні пропозиції
Тюбетейка на Тарасівській щедра по-східному - біля ресторану для гостей завжди є частування і спеціальні пропозиції. Наприклад, по неділях кожному любителю плову другу порцію подають безкоштовно. А при святкуванні Дня Народження в Тюбетейка, гостю надається знижка -30% на все меню, а порцію будь-якого плову дають в подарунок. Також весь серпень, з нагоди десятиріччя ресторану, кожен гість бере участь в безпрограшній лотереї з призами - стравами з меню та іншими смачними подарунками.
Must try:
- Чебурек з бараниною та сиром сулугуні - 53 грн
- Янтик із запеченим баклажаном, болгарським перцем і томатами - 53 грн
- Манти з телятиною - 35 грн
- Велика «Тюбетейка різносолів» - 99 грн
- Салат «Айсберг» з авокадо і куркою-гриль - 115 грн
- Долма - 105 грн
- Судак на грилі - 235 грн
- Телячі щічки, запечені в маринаді - 135 грн
- Люля-кебаб з телятини - 115 грн
Висновок
Тюбетейка - це на століття. Любов з першого погляду і до останнього шматочка в тарілці. Тут чарівна атмосфера, привітний персонал, завжди смачно, затишно й красиво. Перевірено роками. Ні, десятиліттям.
Адреса: вул. Тарасівська, 29/50