Є культура пити. Є культура їсти. А є негласна нова пряма – їсти, пити і любити сморреброди. Маленькі острівці скандинавського задоволення зовсім недавно оселилися і прямо в центрі Києва. Відразу і надовго завоювавши свою віддану аудиторію.
З городу до столу, з барної стійки – в коктейльні пляшечки. Все це про кафе Smørrebrød.Kiev - абсолютно нову концепцію гастрозадоволення на столичних ресторанних теренах. Редакція RestOn не змогла втриматися і також вирушила в скандинавсько-нордичну подорож, зібравши найсмачніші деталі в огляді.
Концепція
Smørrebrød.Kiev став вдалим підтвердженням тому, що в любові до закладу важливо все – починаючи з хорошого меню, і закінчуючи загальним концептом. Ідея створити нове гастрономічне місце Києва виникла у власниці Ірини Лебідь одночасно зі знайденим приміщенням на Городецького – улюбленій багатьма невеликій затишній центральній вуличці міста.
Незабаром, після подорожі до Данії, виникла і основна позиція кафе – сморреброд – ситний, швидкий, красивий і смачний перекус з нордичним акцентом і українською ноткою. У тісному переплетенні з іншими стравами і напоями меню, а також талановитим інтер'єром іменитого архітектора місце, що відкрилося 5 квітня, стало улюбленим як серед жителів столиці, так і зарубіжних гостей – любителів постояти біля входу в Smørrebrød.Kiev з пляшкою чого-небудь коктейльного.
Локація
Знаходиться заклад прямо посеред центру міста – на вул. Городецького, 4. Близькість основних туристичних місць, тиша вулиці і примітний дизайн не залишають шансу пройти повз нього і спробувати ті самі сморреброди всередині або біля кафе за одним з невеликих столиків.
Найближче метро – Хрещатик і Майдан Незалежності.
Інтер'єр
Якщо і робити новий заклад, то новий в усьому – такий головний посил команди Smørrebrød.Kiev. Саме тому навіть перше враження про кафе - інтер'єр - довірили створити архітектору і дизайну інтер'єрів Денису Беленку, відомому своїм впізнаваним стилем і оригінальністю кожного створюваного об'єкта. Підтвердження тому – не тільки візуальне рішення, а й численні, зроблені під замовлення деталі.
Сам заклад вміщує в себе 2 зали - основну і компактну верхню, зону бару і кухню для близько 40 гостей, не включаючи розміщення за літніми столиками. Основний концепт дизайну – велика кількість натуральних, частково навіть необроблених матеріалів, таких як дерево, метал і камінь, стіни в стилі попелясто-сірої мазанки і різноманітні мотиви скандинавсько-нордичної і української етніки.
Кожна з зон закладу при цьому славиться своїми індивідуальними вкрапленнями – бар, наприклад, виконаний з обробленого потьмянілого дзеркального скла, на стелі висить люстра з канатів, а на стінах – цифрові комбінації. Другий поверх виконаний в стилі корабельної щогли, і вирізняється наявністю справжньої ринди, а також великого, витесаного з каменю, рукомийника. На цьому впізнавані деталі інтер'єру і стилю Smørrebrød.Kiev не закінчуються – тут дивують і дверні ручки, створені з переплавлених ложок, і плиткова стеля, і дерев'яні ємності для рахунку, і навіть лавки з плетеними підстилками, а також велика кількість сезонних і нестандартних для більшості закладів зелених насаджень і квітів.
Приємним акцентом служить і зона біля кафе – відмовившись від громіздких конструкцій, що заважають перехожим, тут розмістили кілька компактних столиків в мінімалістичному дусі самого закладу.
Меню
Так як ідеолог закладу, Ірина Лебідь, давно дотримується здорового способу життя, меню Smørrebrød.Kiev вийшло їй до пари – максимум свіжих продуктів, мінімум термічної обробки, різноманітність здорових і правильних фуд-пропозицій для будь-якого гостя і звичайно-ж новинки гастрономічних задоволень. Меню страв розробляв шеф-кухар Денис Держун, створивши нову для закладів міста скандинавську кухню, адаптовану під українського гостя. При цьому головний продукт – сморреброд, що має на батьківщині більше 700 композицій – залишився незмінним, представивши гостям вибір з 17 його смаків.
Особливість сморреброда в тому, що це відкритий бутерброд з різноманітними начинками на хлібі зі спеціальної закваски, борошна і достатку злаків та насіння. Є як позиції з рибою і морепродуктами, так і дійсно нові смакові поєднання, незвичні для українського гастро-гедоніста. Крім сморребродів, в меню також присутні гарячі і холодні закуски, супи, десерти і сніданки. Останні подають протягом усього дня. Саме меню постійно оновлюється і поповнюється новими скандинавськими смаковими поєднаннями.
Нетривіальність Smørrebrød.Kiev відбилася і в алкогольній карті, бар для якої ставив Вячеслав Ланкін. Особливість карти в тому, що всі напої і коктейлі з різноманітності меню приїжджають в заклад запечатаними – їх, упаковані в індивідуальні запечатані невеликі пляшки – привозять в заклад окремо зі спеціальної лабораторії. Завдяки цьому будь-який з напоїв можна як випити на місці, так і взяти з собою.
Крім цього, заклад славиться максимально швидким приготуванням і подачею коктейлів, а також постійністю смаку – в кожному з напоїв строгий перелік інгредієнтів і рецептура приготування. Меню напоїв представлено авторськими коктейлями, коктейлями з бочки, різними наливками, вином і крафтовим пивом. Безалкогольні позиції представлені кавовою і чайною картою, фрешами і холодними напоями.
Середній чек закладу - близько 200 грн без урахування алкоголю.
Must try:
Кухня
- Сморреброд з оселедцем матіас, картоплею, слабосоленим огірком, запеченим яблуком каррі, сметаною з горілкою і маринованою цибулею – 85 грн
- Тартар з авокадо, чорного кіноа і чорничного соусу – 165 грн
- Сморреброд з копченою пікшею, паровим палтусом, печінкою тріски і каперсами – 145 грн
- Скрамбл з цвітною капустою і трюфельним маслом – 95 грн
- Сморреброд з парфе з курячої печінки, буряком і горіхом – 85 грн
Бар
- Коктейль «Мама, я поел сорбет» – 120 грн
- Коктейль «Клюкни клюкву» – 105 грн
- Boulevardier в бочці – 115 грн
- Сет з 6 наливок (журавлинова горілка/малиновий або смородиновий джин/вишневий ром/горілка на кропі/ананасовий або хлібний бренді/бренді на сухофруктах на вибір) – 250 грн
- Крафтове пиво «Varvar» – 79 грн
Smørrebrød.Kiev – ідеальне місце для тих, хто цінує швидкий перекус, якісну випивку і свій часу. При цьому кафе ідеально підходить для зустрічі будь-якого формату – роботи за ноутбуком в денний час або галасливої вечірки – у вечірній.
Якщо ви в пошуку нового, нетривіального і свіжого місця – вам сюди – в царство сморребродів і... сморребродів, здатних замінити все і вся.
Адреса: вул. Городецького, 4
Час роботи:щодня з 8:00 до 23:00