Відомий датський ресторан Noma, відмічений двома зірками Michelin, знову звернув на себе увагу преси, на цей раз - інформацією про неетичну поведінку керівництва по відношенню до стажерів.
У трьохсторінкову інструкції, оприлюдненої днями в данській газеті Jyllands-Posten, стажерів попереджають про заборону публікувати де б то не було відомості про свій досвід роботи в Noma. За порушення цього правила, а також за дострокове припинення роботи без згоди керівництва вони ризикують потрапити в чорний список, доступ до якого мають відомі ресторани по всьому світу.
У відповідь на публікацію керуючий закладу Петер Крайнер приніс свої вибачення за зміст документа, назвавши загрози на адресу стажерів помилкою. «Немає ніяких сумнівів в тому, що вираз «чорний список» далеко від стандартів, яких дотримується Noma», - заявив він.
Амбітні кухарі з усього світу прагнуть потрапити в легендарний датський ресторан, незважаючи на те, що праця стажерів не оплачується, а робочий день триває до 15 годин. За інформацією агентства AFP, стажери складають до третини всіх співробітників закладу.
Минулого разу Noma виявився в центрі скандалу в лютому цього року, коли в закладі відбулося масове отруєння. Інцидент коштував ресторану першого рядка в рейтингу San Pellegrino World's 50 Best Restaurants, яку він займав протягом трьох років.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережа ресторанів в Японії виплатить клієнтам компенсацію в $1 млн