21 квітня - день виборів... Отже, біле або червоне? Яке вино стане вашим фаворитом на Kyiv Food and Wine Festival? Щоб допомогти вам з вибором, RestOn поспілкувався з засновником фестивалю Сергієм Клімовим. На що радить звернути увагу відомий винний гуру - читайте в нашому новому інтерв'ю!
RestOn: 20-21 квітня відбудеться Kyiv Food and Wine Festival. Розкажіть, чим плануєте дивувати своїх гостей? Що незвичайного готуєте для гостей в рамках цього фестивалю?
Сергій Клімов: Цього разу на фестивалі будуть представлено багато нових учасників з України (винороби з Тернопільської, Вінницької, Херсонської, Одеської областей), Грузії, а також кілька учасників з винами Нового і Старого світу.
interwew_sergey_klimov_04_2019_1
Також ми проведемо п'ятий за рахунком KYIV WINE RUN - винний забіг, на який ми вже зібрали рекордну кількість реєстрацій. В арт-зоні фестивалю працюватиме велика галерея мистецтва з експозиціями, присвяченими робіт Марії Примаченко та історії українського виноробства (багато цікавої історичної інформації і фото українських виноробів).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 квітня пройде Устричний Баттл на 12-му Kyiv Food and Wine Festival
RestOn: А що скажете про конкурс Uwines Awards, який відбудеться напередодні фестивалю?
Сергій Клімов: Uwines Awards - це конкурс з визначення кращого українського вина, який ми проводимо з 2015 року. У різні часи він називався по-різному, але вже другий рік поспіль проходить під брендом Uwines.
Uwines Awards - це своєрідний Vivino в світі українського віноделія.Каждое вино отримує фінальну оцінку, виходячи з голосів професійних сомельє і любителів, після чого виводиться середнє арифметичне, що дозволяє показати максимально коректний зріз по перевагах українців.
Професійне журі в цьому році ми сформували спільно з Асоціацією Сомельє України, а аматорське - за допомогою команди дегустаторів-любителів винного бару Like a Local's.
Конкурс в 2019 пройде в ресторані "Odessa" 16 і 17 квітня, а результати ми оголосимо на фестивалі в суботу, де і нагородимо переможців дипломами.
RestOn: Сьогодні ми спостерігаємо бум українського виноробства. Що сприяє цьому процесу і можна (чи варто?) Прискорити його ще більше?
Сергій Клімов: Думаю, що є дві головні причини - свідомість у виборі і патріотичність. Під свідомістю я маю на увазі свободу мислення, відкритість до нового, яка завжди простежується у молодої частини українців, на свідомість яких не встиг вплинути Радянський Союз. Патріотичність зіграла важливу роль для нового українського виноробства - починаючи з 2014-го, коли з ринку зникли кримські вина. У цей момент у материкових виноробів з'явилося більше впевненості в собі, а вибір українців на користь українського вина додав їм мотивації робити якісніші вина.
RestOn: Як відрізнити хороше вино від поганого? На що звертати увагу при виборі, щоб не помилитися?
Сергій Клімов: В першу чергу, потрібно знати свої переваги і не купувати вина або сорти, які ви не любите. По-друге, не намагайтеся заощадити, якщо хочете випити хороше вино. Закладайте в бюджет хоча б гривень 100-120 якщо хочете купити базове українське вино, і від 150-300 якщо орієнтуєтеся на хороші, витримані зразки.
RestOn: Яке вино, за вашими спостереженнями, найбільше подобається українцям? І наскільки розвинена у нас в країні культура споживання вина, на Ваш погляд?
Сергій Клімов: Культура вина активно розвивається, але, на жаль, поки тільки у великих містах. Жителі малих міст, в основному, поки не особливо переймаються, купуючи напівсолодкі.
З приводу вин, які більше подобаються українцям... Можу сказати з досвіду нашого винного бару Like a Local's, в якому продаються тільки українські вина, що фаворитами у гостей є рожеві вина, за ними йдуть червоні і ігристі.
RestOn: Підкажіть, будь ласка, кого з вітчизняних виробників вина Ви хотіли б виділити?
Сергій Клімов: Мені подобаються вина Beykush. Фахівці цієї виноробні добре працюють з виноградом, і у них виходять на даний момент цікаві купажні вина.
SHABO також відмінно себе показують, особливо в більш преміальних лінійках резервів і гранд резервів. Це ті вина, які не соромно презентувати іноземним друзям.
Я також ціную вина Руслана Ковалевського, який дуже технологічно підходить до виробництва. Його розе - це щось. Fathers wine з Тернопільської області також стали для мене новим відкриттям - білі і деякі червоні вина варті уваги.
RestOn: Чому нашим читачам варто відвідати Kyiv Food and Wine Festival?
Сергій Клімов: На нашому фестивалі гості зможуть спробувати такі вина і сири, які не представлені в роздробі. У нас 45 винних учасників, 10 з яких - "нові імена". На сирному маркеті представлені близько 20 сироварів з смачними і унікальними сирами, також буде працювати великий фудкорт.
interwew_sergey_klimov_04_2019_5
Атмосфера фестивалю - це завжди легкість і релакс, з відмінною музикою, гарними людьми навколо, на свіжому весняному повітрі (адже у нас open air на мальовничій території ВДНГ). Все в комплексі - відмінні вихідні з родиною і друзями. А так як 21 квітня - день виборів, фестиваль вина - найкраще місце, щоб відзначити цю дату J.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сир і вино в весняному форматі: в Києві пройде 12-й фестиваль Kyiv Food and Wine Festival