Риба та морепродукти – еліта кулінарного жанру, яку якщо вже любиш, то любиш від всього серця. Пристрасть до дарів моря не пройшла повз декількох київських закладів, які с гордістю присвятили морській тематиці основні сторінки свого меню. І якщо раніше на пошуки доброї риби доводилося виходити на човні на "велику воду", орієнтуючись за зірками, то сьогодні гідний ресторан з тунцем та восьминогами можна легко знайти в нашому рибному путівнику.
Coin
Рибне місце у виконанні головного ревізора країни – Миколи Тищенка. Coin уособлює собою рай для естета, тут кожна страва – витвір мистецтва високої кухні, що радує у рівній мірі і шлунок, і око. Окрім морських делікатесів, в меню можна зустріти і піцу, але в інтерпретації haute couture: піца зі сморчками і трюфелем, наприклад. Інтер’єр ресторану налаштовує на вдумливе смакування страв: вінтажні коричневі крісла, мармур, мідь, вишукане освітлення – кожний предмет декору має покликання підкреслити ніжну текстуру шотландського лосося і аромат шафранового соусу.
Must try:
- Дорадо, запечена в солі з булгуром, лимонним пюре та кедровими горішками, під соусом з фенхеля – 620 грн;
- Мусс із блакитного краба, обсмажений в сухарях панко, з соусом Том Ям – 525 грн;
- Чизкейк а-ля мезон з компоте – ніжним желе – з ревіня і малини – 265 грн., або екзотичне плато Фрут Тай – 980 грн.
Де: вул. Болсуновська, 13-15, бізнес-центр "IQ".
Коли: з 12:00 до останнього гостя.
Not Only Fish
У новому проекті Bulldozer Group відчувається дух Великої Васильківської: цей ресторан поєднав у собі вишуканість високої кухні для справжніх гурманів та запальні ритми танців великого міста. У меню, як свідчить назва, не тільки риба: Олександр Алфімов, шеф-кухар ресторану, підібрав страви, які припадуть до смаку гостям із найрізноманітнішими уподобаннями. Тут є і вишукані севиче і тартари, і новаторські страви з яскравою подачею, і ситні стейки з локального та Американського м'яса.
Але перше знайомство з "Not Only Fish" рекомендуємо робити саме рибним.
Must try:
- Севіче з жовтохвостика з юдзу-трюфельним соусом - 790 грн;
- Авокадо у попілі с крабом - 680 грн;
- Мусс зюдзу, білим шоколадом та лимонним сорбетом - 187 грн.
Де: вул. Велика Васильківська, 94.
Коли: 12:00 до останнього гостя.
CATCH
Проект від гастрономічної родини ресторанів La famiglia, присвячений морепродуктам і рибним делікатесам. Тут зібрано все найкраще, що може подарувати людству океан: від лобстерів і морських їжаків, до океанічної барабульки і рідкісних видів лосося. Місце прославлене також фірмовим марсельським супом буйабес, і особливим підходом до севіче – тут страві зі шматочків риби відведено персональне меню. Ще одна сильна сторона ресторану – винна карта. Для кожного гребінця, і для кожної креветки тут знайдеться своє унікальне ігристе, або біле вино, що найкращим чином підкреслює свіжий смак моря на вашому язику.
Must try:
- Страва з raw bar: карпачо з восьминога з чорним трюфелем – 655 грн., або пікантне севіче з дорадо – 288 грн;
- Тунець Yellow Fin з лимонним ризото - 565 грн;
- Цілий королівський краб, з якого в Catch приготують одразу три страви: салат і пасту з крабом, фаланги на грилі – 3900 грн.
Де: вул. Володимирська, 12.
Коли: з 11:00 до 00:00.
Маяк
Рибний ресторан біля річки – класика жанру і ліки від буденної метушні. Роздивляючись рівну течію Дніпра, особливо приємно смакувати карпачо із лангустина. До меню тут підійшли з гумором, і розділили його на стихійні зони: вода, земля, вогонь – з м’ясними стравами в "землі", морепродуктами у "морі", і стравами з вугілля у "вогні". З часткою жарту в ресторані підійшли і до українських традицій, перетворивши голубці звичайні на вишукані голубці з краба, а до київського торту додали морозиво з обліпихи і манго. Завершує прогулянку рікою інтер’єр закладу, який віддалено схожий на палубу розкішного круїзного лайнеру – з дзеркалами-ілюмінаторами, маяком і пристанню за бортом.
Must try:
- Крабова котлета з гуакамолє, в’яленими томатами і соусом з кунжуту – 345 грн;
- Гребінець з лисичками, подається з цвітною капустою, ікрою щуки, гарбузом та ізюмом - 420 грн;
- Домашні пончики з карамельним соусом и ряжанкою - 199 грн.
Де: вул. Дніпровська набережна, 2.
Коли: з 12:00 до 23:45.
Рибаlove
Ще один заклад від Діми Борисова у нашій рибній добірці. І знову про кохання до морської їжі, но тепер вже прямим текстом. У меню можна роздивитися цікаве сусідство: устриці-аристократи і королівський краб опинились поруч з бургерами. Щоправда, місцевий бургер не такий простий, яким здається: начинка в нього з краба, або з тунця з креветками – на вибір. До речі, про місцевих: у закладі подають чорноморські мідії, у вершковому, або томатному соусі. Об’єднує кулінарне і естетичне задоволення інтер’єр в теплих коричнево-сірих тонах, з фактурними стінами і панорамними вікнами на Воздвіженку.
Must try:
- Салат з копченим вугром та томатно-імбирним кіноа - 189 грн;
- Медове соте восьминогом, морським гребінцем, кальмарами та креветками - 398 грн;
- SURF&TURF - бургер з мармуровою яловичиною і тигровими креветками - 128 грн.
Де: вул. Воздвиженська, 21-23.
Коли: з 11:00 до 22:00
Риба у вогні
Філософію закладу Сави Лібкіна створено на свіжій рибі і дарах моря. За виключенням закусок і десертів, у меню практично немає придуманих заздалегідь страв. Гостю доведеться самостійно обрати рибу, що йому сподобалася, з асортименту ресторану, і замовити спосіб її приготування. Тому, фактичне меню тут змінюється кожного дня. Першу скрипку, звичайно, тут грає чорноморський вилов, а серед постійних страв тон задає італійська та іспанська кухня – тут є і равіолі з білим амуром та горгонзолою, і морська паелья.
Must try:
- Смажена ікра карпа печеною картоплею - 178 грн;
- Вінегрет з одеською тюлькою - 120 грн;
- Свіжі морепродукти і риба, які приготують на ваш смак: від бичків – 75 грн., та кефалі – 95 грн., до сицилійського тунцю – 330 грн., та дикої глибоководної креветки карабінеро – 780 грн. Всі ціни за 100 грам очищеного продукту.
Де: вул. П.Сагайдачного, 23а.
Коли: з 12:00 до 00:00.
Рибний базар
Заклад, що працює за класичною (і перевіреною сторіччями) схемою: вранці тут сніданки (зокрема, рибні!), а вдень діє меню з приємними по ціні і наповненням ланчами. Вінцем кухні тут проголошено канадського лобстера, котрого вам можуть приготувати у трьох варіаціях: на пару, на грилі, та у вершковому соусі. Обрамленням цього морського діаманта виступають складні салати та корисні гарніри, наприклад, аспарагус (він же – спаржа), з томатами чері.
Must try:
- До сніданку – скумбрія власного копчення з хумусом масабаха, двомя яйцями-пашот з сирним соусом і салатом – 210 грн., або seafood bowl з креветок, щупальців кальмара, з теплим японським рисом, свіжими овочами та зеленню – 250 грн;
- Карпачо з дорадо на горіховому соусі з мигдалем - 430 грн;
- Філе лосося, запечене на трюфельно-картопляному пюре з молодими кабачками, в’яленими томатами та каперсами - 495 грн.
Де: вул. Володимирська, 24а.
Коли: з 09:00 до 23:00.