Україна - фатальна жінка! У свої двадцять шість вона звела з розуму весь світ нереальною красою, полонила душі чарівними піснями, а як вона готує... Так про справжній український борщ вже складають легенди, а сало люблять в усіх куточках світу!
Редакція RestOn запрошує вас в гастрономічний тур Україною «від Сяну до Дону» ресторанами рідного і коханого Києва! Кожен регіон - це своя самобутня історія, обережно - буде дуже смачно!
«Диканька» та містика по Гоголю
Україна без містики - це не Україна! Саме так вважав великий письменник Микола Гоголь. Його легендарні «Вечори на хуторі біля Диканьки» - це ода любові автора до українських людей, захоплення автора неймовірною культурою і традиціями.
Йдучи стопами Гоголя, ми починаємо нашу унікальну подорож із самого літературно-гастрономічного місця в Києві - ресторанного комплексу «Диканька». Тут гостей чекають смачні страви української кухні, приготовлені за традиційними рецептами, казково чемні офіціанти, чаклунська прекрасна атмосфера і, звичайно ж, приворотне зілля, іменоване хріновухою.
Must try:
- Салат «Був на столі цариці» за 92 грн.;
- Свиняче вухо, запечене з сиром за 86 грн.;
- Бендерики з м'ясом і соусом тар-тар за 68 грн.
Де: вулиця Малишка, 4а.
Коли: з 12:00 до 01:00.
Контакти: (044) 573 35 23, (044) 573 35 18.
«Балувана Галя» та полтавський колорит
Продовжуємо наше гастрономічне турне ресторанами Києва - на черзі неймовірна Полтава! Кухня цього регіону дуже колоритна, калорійна й самобутня. Також вона може похвалитися широкою палітрою смаків і оригінальними рецептами, які дбайливо передаються з покоління в покоління.
Знайти ключ до розуміння полтавської кухні вам допоможе «Балувана Галя». Це місце, де вареники зведені в культ, а їх начинки вражають уяву класичними варіантами та оригінальними поєднаннями. Ще одна фішка даного місця - авторські наливки, за допомогою яких можна розгадати полтавські кулінарні секрети і не тільки!
Must try:
- Вареники з картоплею, грибами і шкварками за 52 грн.;
- Вареники «Чотири сира» за 60 грн.;
- Дегустаційний набір авторських наливок за 120 грн.
Де: вулиця Мечникова, 16.
Коли: з 10:00 до 23:00.
Контакти: (098) 439 39 39.
«Кримські канікули» й автентична кухня
Рухаємося далі за годинниковою стрілкою гастрономічними просторами нашої неймовірної Батьківщини... На черзі у нас близький серцю і рідний для кожного українця Крим.
Перенестися в сонячний Крим без блокпостів, меж і паспортів можуть всі відвідувачі закладу «Кримські канікули». Унікальне місце, де кримськотатарська кухня радує гурманів автентичними смаками й доступними цінами. Інтер'єр кафе дозволяє геть забути про те, що ви перебуваєте в Києві, а не на чарівному блакитному узбережжі.
Must try:
- Янтики з бараниною за 84 грн.;
- Тройні вуха за 147 грн.;
- Крамбл з айвою і соусом із кизилу за 115 грн.
Де: вулиця Велика Васильківська 57/3.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Контакти: (050) 900 34 93.
«Samogon Fish Bar» і морські делікатеси
Від далеких кримських берегів наша кулінарна експедиція відчалила до більш спокійного морського узбережжя Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Незважаючи на всі географічні відмінності, їх об'єднує безмежна гастрономічна любов до морських делікатесів і всьому, що з ними пов'язано.
Оцінити на смак яскраву тематику чорноморського узбережжя можна в ресторані «Samogon Fish Bar» на Подолі. Це перший з київської мережі ресторанів Samogon Bar, де гостям пропонують морські делікатеси в українській інтерпретації з яскраво вираженим Одесько-єврейським акцентом.
Must try:
- Форель на мангалі за 89 грн./100 грам;
- Салат із томатами, тюлькою, кінзою і білим хлібом за 99 грн.;
- Генеральське сало за 89 грн.
Де: вулиця Набережно-Хрещатицька, 25.
Коли: з 12:00 до 23:59.
Контакти: (050) 900 34 93.
«Причал 47» і Одеса-мама
Нашу food-експедицію продовжує перлина біля моря, «мама» всіх народів, королева Чорноморського узбережжя - інтернаціональна Одеса.
Дивовижна, феєрична, непередбачувана, пристрасна... Продовжувати можна безкінечно довго, але жодне з цих слів не передасть вам смак і колорит одеської кухні! Так навіщо багато говорити - краще багато пробувати в ресторані «Причал 47»! Ресторан належить корінним одеситам, які володіють фермою мідій і рибацьким господарством. Так що в якості морепродуктів і автентичності рецептів приготування колоритних одеських страв сумніватися не доводиться.
Must try:
- Одеський форшмак за 85 грн.;
- Чорноморські вуха за 50 грн.;
- Фалафель з овочами, соусом в піті з куркою за 110 грн.
Де: вулиця Софіївська, 14.
Коли: з 09:00 до 23:00.
Контакти: (050) 900 34 93.
Містична «Ватра» та гуцульський край
Від Чорноморських берегів тримаємо свій шлях до «зеленого моря» Карпатських гір. Наступна зупинка на нашій кулінарній дорозі - самобутня Гуцульщина, чий колорит дивує, захоплює і надихає. Про неї складають легенди, співають пісні і мріють всі еко-туристи планети. А що ж щодо гастрономічної складової таємничого, але рідного краю?
Прислухатися до історій мольфарів і спробувати відгадати кулінарні загадки Гуцульщини можна в містичному стейк-хаусі «Ватра». Тут м'ясо набуває абсолютно нові смакові фарби за рахунок правильного зберігання, сучасних технік приготування і гуцульської магії, яку абсолютно точно має тутешній шеф-кухар!
Must try:
- В'ялена качка за 99 грн./50 г;
- Бограч з копченостями і кістковим мозком за 99 грн.;
- Бургер «Ватра» з мармуровою яловичиною, раковими шийками, сиром хуст, картоплею і соусом bbq за 299 грн.
Де: вулиця Городецького, 4Б.
Коли: з 10:00 до 23:45.
Контакти: (095) 325 79 79.
«Львівські Пляцки» по-київськи
З містичного й маловідомого Закарпаття переходимо до усіма улюбленої культурної столиці України - Львову. Місто чудової архітектури, старовинних вуличок, милих трамваїв і, звичайно ж, самобутньої львівської кухні.
Мабуть, з усіх регіональних кухонь, львівська «гастро-діаспора» найбільш широко представлена в Києві. Особливо хотілося б виділити всеукраїнську мережу закладів родом зі Львова - «Львівські Пляцки». Саме тут народжуються найсмачніші сирники й штруделі в Києві, які можна замовити на винос, а також справжня львівська кава до них.
Must try:
- Штрудель з лососем за 350 грн./1 кг;
- Банановий штрудель в шоколадному тісті за 250 грн./1 кг;
- Сирник на тісті за 250 грн./1 кг;
- Арабіка (Бразилія) Жовтий Бурбон за 330 грн./1 кг.
Де: вулиця Богдана Хмельницького, 10.
Коли: з 08:00 до 23:00.
Контакти: (093) 656 78 78.
Ресторація «Лемберг» і багатогранний Львів
Ще один колоритний представник львівської кухні в Києві, чия гастрономічна історія відрізняється від вищезгаданої мережі закладів. Якщо «Львівські Пляцки» - це сирникі, штрудели й кава, то в «Лемберг» можна знайти все: починаючи від дичини і не закінчуючи рибними делікатесами.
Київський «Лемберг» - яскравий приклад того, наскільки різноманітний і багатонаціональний Львів. Культура й кухня цього міста увібрали в себе польську, вірменську, мадярську, єврейську, українську традиції - вони настільки сильно переплетені часом, що розірвати ці нитки просто неможливо. Та й, взагалі-то, нема чого це робити - краще насолоджуватися отриманим гастрономічним результатом та замовляти ще!
Must try:
- Салатка старовірменська за 69 грн.;
- Філетик під розмариновим соусом за 158 грн.;
- Стидливий Франц за 175 грн.
Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 1/37.
Коли: з 10:00 до 23:00.
Контакти: (044) 272 38 50.
«Chicken Kyiv» та легенди столиці
Кулінарна експедиція RestOn повертається до Києва - міста тисяч нерозказаних історій і секретів. Які таємниці зберігають вузькі вулички стародавньої столиці? Про що співають під музику вітрів квітучі каштани і шепоче сивочолий Дніпро? Пропонуємо прислухатися до голосу улюбленого міста в одному з найбільш «київських» ресторанів столиці - «Chicken Kyiv».
Цей ресторан увібрав в себе все краще з того, чим жив і живе Київ. Тут з особливим трепетом ставляться до історії міста, зберігаючи і переосмислюючи її. Це ж стосується і кухні закладу - в її основі традиційні страви з курки, приготовлені на сучасний лад.
Must try:
- Шніцель з маринованої курячої грудки за 137 грн. 27 коп.;
- Салат «Дністер» з двома видами капусти, копченою куркою, зеленим горошком і сметаною за 98 грн. 41 коп.;
- Смажені раки по-київськи за 187 грн. 19 коп.
Де: вулиця Хрещатик/Заньковецької, 15/4.
Коли: з 08:00 до 23:45.
Контакти: (050) 405 40 55.
«Rebra&Kotlety» та котлета по-київськи
Справжньою гордістю української кухні є всесвітньо відома котлета по-київськи. Це одна з найпопулярніших страв, які однаково улюблені як українськими гурманами (в якій би частині країни вони не жили), так і закордонними поціновувачами смачної їжі. Редакція RestOn також є цінителем котлети по-київськи, і ми точно знаємо, куди йти за цією стравою!
Ресторан «Rebra&Kotlety» - саме тут представлено 10 (!) варіантів котлет по-київськи на будь-який смак. А якщо таке різноманіття улюбленої страви ускладнює ваш вибір, можете замовити комплект з міні-котлет.
Must try:
- Котлета по-київськи з дорблю і малиною за 87 грн.;
- Салат із тунцем за 97 грн.;
- Комплект міні-котлет за 137 грн.
Де: вулиця Борисоглібська, 8/13.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Контакти: (067) 770 75 78.
«Втрачена кухня» і привіт з минулого
Українська історія сповнена драматизму, перемог і втрат, але не дивлячись на всі перешкоди, колесо долі продовжує крутитися, а час - перетворювати сьогодні на вчора. Багато що було «стерто» комунізмом, знищено кризою 90-х, забуте в шаленому темпі 2000-х. Здавалося, що оригінальні самобутні українські рецепти дореволюційного періоду втрачені назавжди, але доля подарувала їм шанс.
Випадково знайдена в сімейних архівах книга з рецептами часів Скоропадського стала початком нової гастрономічної історії - ресторану «Втрачена кухня». Тут кулінарні традиції предків знайшли нове дихання, ступивши крізь століття в сучасність і даруючи столичним гурманам можливість спробувати національне минуле на смак.
Must try:
- Половина качки в медовій глазурі за 50 грн./100 грам;
- Грибна юшка з галушками за 68 грн.;
- Київський торт за 72 грн.
Де: вулиця Володимирська, 4.
Коли: з 12:00 до 23:00.
Контакти: (050) 900 34 93.
Редакція RestOn безмежно вражена прекрасною Україною та її кулінарними традиціями - дуже сподіваємося, що наш огляд розширить ваші гастрогоризонти. Погляньте по-новому на нашу неймовірну, самобутню, дивовижну Батьківщину - і полюбіть її ще більше!