За кілька десятків років рамен перетворився з їжі японських робочих кварталів у світовий культурний феномен. Безумовно, такий швидкий успіх був би неможливий без рамен-шопів, які і популяризували це блюдо серед європейців і американців.
Мережа Musashi налічує 836 ресторанів по всьому світу, а у себе на батьківщині входить в рейтинг "10 обов'язкових до відвідування в Токіо рамен-шопів", займаючи в ньому почесне 2-е місце.
З огляду на все вищесказане, команда RestOn не могла залишити без уваги відкриття першої рамен Menya Musashi в Києві.
Menya Musashi розташувався на 2-му поверсі ТРЦ "Dream Town", що дозволяє йому з легкістю відповідати одному з головних принципів раменних - "eat and leave": сюди можна заскочити підкріпитися перед сеансом кіно або після виснажливого шопінгу.
Для офісних працівників це чи не єдиний заклад в окрузі, де можна швидко, але смачно і якісно поїсти.
В Японії рамен прирівнюються до фаст-фуду, і це не місце, куди можна прийти з друзями, щоб насолодитися неквапливою бесідою за келихом пива. Так, оформлення, зокрема столи і їх розстановка, першого українського рамен-шопа мережі Musashi теж свідчать про це, але якщо й називати Menya Musashi фаст-фудом, то фаст-фудом нового зразка - з м'якими дизайнерськими кріслами й диванами, оригінальними дерев'яними лампами і приємним обслуговуванням.
До речі, поєднання помаранчевого і бежевого кольорів в інтер'єрі й оббивці меблів надає ресторану ще більшої динамічності.
Як і в справжніх рамен, кухня повністю відкрита. Так що можна вибрати місце за стійкою і спостерігати, як на ваших очах шеф-кухар "вивуджує" з вируючої води локшину для вашого ж рамена.
Бренд-шеф закладу - Дмитро Горовенко, він же бренд-шеф 3b Cafe і Daily fish cafe, отже, в Menya Musashi Дмитро зможе зі знанням справи застосувати як свій "м'ясний", так і "рибний" досвід.
Шеф-кухар хоч і українець, але проходив тривале стажування в Токіо, так що гості можуть бути впевнені в автентичному смаку страв.
Звичайно, основа основ Menya Musashi - рамен. Для тих, хто поки не знає, що таке рамен, ми склали просту формулу:
Причому бульйонів, локшини і поповнень може бути кілька видів, і поєднуються вони теж в особливому порядку: наприклад, для насиченого бульйону на свинячих кістках характерно додавання соєвого соусу і прямої локшини, в той час як для бульйону на місо більше підходить хвиляста локшина.
Бульйон - найскладніша частина страви, приготування деяких його різновидів може займати близько 60 годин! Для бульйону можна виділити кілька характеристик: насиченість, базові інгредієнти і спосіб посолки. За насиченістю він може бути легким, майже прозорим, або багатим на жир і желатин, який віддають кістки за довгий час варіння. Найчастіше основу бульйону складають саме свинячі кістки й хрящі, але також вони можуть бути курячими, яловичими і риб'ячими. Ще в бульйон додають безліч спецій - часник, свіжий зелений лук або цибулю порей, імбир, перець каррі, гриби. Солоним він стає завдяки спеціальної морської солі, соєвого соусу або місо (пасті з соєвих бобів).
Різновидів японської локшини (noodles) стільки, скільки і видів пасти в Італії: прямі і тонкі, широкі, хвилясті ... Локшина - душа рамена. Її відварюють до стану "аль денте" окремо від бульйону, а потім просто їм заливають, і локшина вбирає в себе всі "соки" рамена, саме тому її їдять першою, щоб не розварити в уже готовому бульйоні.
Зверху рамена кладуть різні добавки: тушковану в солодкому соусі свинину тясю, бекон, морепродукти, мариновані гриби шиітаке, паростки бобів, зелену цибулю, норі і яйця (варені або смажені).
У Menya Musashi представлені 4 фірмових рамена:
- Classic Musashi Ramen з бульйоном зі свинини, сушеної риби й соєвого соусу
- Red Musashi Ramen на міксі бульйонів зі свинини і овочів із додаванням гострого соусу шірачі
- Black Musashi Ramen із бульйоном зі свинини, сушеної риби, чорнила каракатиці і кунжутного масла
- White Musashi Ramen на міксі овочевого бульйону, кокосового молока і червоної каррі пасти.
Будь-який рамен, крім білого, подається на вибір: зі свининою тясю, з морепродуктами, зі свинячим ребром, з куркою або качкою Абура.
Якщо чесно, це був перший рамен на нашому віку, тому давати оцінку складно: так, смачно, але чи може бути смачно інакше, більше? В цьому питанні ми вирішили довіритися залишеному на сторінці закладу відкгуку директора Українсько-Японського центру Юрія Кушнарьова, в якому він говорить, що рамен в Menya Musashi - еталонний, ідентичний тому, що він їв, провівши 5 років в Японії.
До речі, при виборі страв правильно розраховуйте сили: перед 700-грамами рамену навряд чи ще потрібен салат.
Якщо ви не прихильник рідкого, але шанувальник локшини, спробуйте Tsukemen. Приготовлена й охолоджена локшина рамен подається в окремій мисці з добавками на вибір (ті ж, що і до рамен, крім свинячих реберець) і в окремому посуді подають соус, в який і потрібно вмочати локшину. Відповідно до виду соусу в меню можна знайти 2 Tsukemen-а: Black Tsukemen із темним соусом (мояші, шиітаке, соєвий соус) і Red Tsukemen із червоним соусом (овочі, гострий вілі-соус).
Ще одне популярне японське страви - гьодза.
Як альтернативу страв із локшини або гьодза пропонуємо страви з рису з м'ясом - каррі і Тяхан.
Але навіть якщо раптом вам не хочеться їсти, а хочеться просто чогось солоденького, в Menya Musashi зможуть вас здивувати! Чізкейк "Зелений чай" і банан темпура з карамельним соусом - це те, чого ми ніяк не очікували від Країни висхідного сонця, але що відразу, з першого шматочка може потрапити в список улюблених десертів.
Червоний рамен зі свининою тясю - 85 грн.
Білий рамен з овочами - 95 грн.
Мікс салат з маринованим лососем, овочами й морськими водоростями - 95 грн.
Tsukemen з куркою Абура - 70 грн.
Гёдза з качкою - 67 грн.
Банан темпура з карамельним соусом - 49 грн.
У ресторані діє спеціальна пропозиція на ланч: ви оплачуєте рамен, а в добавок до нього можете вибрати другу страву. Бонус - безліміт напоїв.
Але основна новина полягає в тому, що мережа Musashi в цьому році планує активне захоплення українського ринку, так що незабаром рамена буде ще більше - в два або три рази!
Адреса: Оболонський проспект, 1Б (ТРЦ "Dream Town")
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва