Що для вас означає Різдво? Для кого-то це дзвінкі колядки та церковні дзвони, інші ж в ньому бачать яскраві вогники вічнозелених ялинок і можливість зібратися всією родиною за святковим столом. А для нас, редакції RestOn, Різдво - це неймовірні страви, приготовені з любов'ю, приправлені хорошим настроєм і вірою в краще!
Нам стало цікаво, що їдять на Різдво в різних країнах світу? Якщо у нас це обов'язково кутя, узвар, холодна юшка і вареники, то як виглядає святковий стіл у наших сусідів по планеті? Відповіді на це питання присвячена наша смачна різдвяна добірка!
Жодне Різдво темпераментних італійців не обходиться без домашньої свинячої ковбаски котекіно. Ці ласощі прийнято подавати в батоні разом з приправленними спеціями (за смаком) грушами, цибулькою-шалот і ялівцем (ягодами).
Рецепт приготування
- Дрібно рубаємо свиняче м'ясо з голови і шиї, додаємо свинячі шкварки (всі разом повинно важити приблизно 400 г). З'єднуємо все це за допомогою спецій за смаком.
- Наповнюємо отриманим м'ясним фаршем натуральну оболонку (кишку) або ж формуємо «ковбаску» за допомогою харчової плівки.
- Проколюємо отримане котекіно в декількох місцях, заливаємо холодною підсоленою водою.
- Доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні 2 години. Відключаємо газ і залишаємо котекіно в воді ще на 15-20 хвилин.
- Витягуємо ковбаску, знімаємо оболонку, нарізаємо і подаємо на стіл.
Якщо ви не проти поласувати котекіно або будь-яким іншим італійським кулінарним шедевром, приходьте в ресторан VaBene Bistro.
Де: БЦ "Леонардо", вул. Б. Хмельницького, 19-21.
Час роботи: з 10:00 до 00:00.
Must try: куряче філе по-сицилійський з кіноа за 155 грн.
Бельгійці дуже трепетно ставляться до Різдва і, відповідно, страв, якими пригощають своїх близьких і рідних в святковий час. Особливо цінують вони хрустке ароматне печиво спекулаас.
Рецепт приготування
- Змішайте борошно (200 г), тростинний цукор (100 г), щіпку солі, соди і спеції (кориця, мускат, імбир і гвоздика). Додайте в отриману суміш натерту цедру апельсина, вершкове масло (100 г), молоко (3 ст.л.). Місіть тісто до тих пір, поки воно не стане відставати від рук.
- Загорніть тісто в харчову плівку і дайте йому відпочити в холодильнику 1 годину (в морозилці - 20 хвилин).
- Покладіть остигле тісто між двома листами пергаменту і розкачайте його в тоненький пласт. Візьміть формочки і сформуйте печиво.
- Викладіть отримане печиво на пергаментний папір, змастіть їх яєчним жовтком і прикрасьте пелюсточками мигдалю.
- Поставте в духовку на 20-25 хвилин. Випікайте при температурі 180 градусів або до тих пір, поки печиво не набуде золотистого відтінку.
Якщо вам не до душі стояти на кухні в Різдвяний вечір, тоді приходьте за смачним бельгійським вечерею для всієї родини в ресторан Антверпен.
Де: вулиця Пушкінська, 38.
Час роботи: з 12:00 до 22:00.
Must try: класичний бельгійський суп за 75 грн.
Витончені французькі жінки точно знають, чим порадувати своїх близьких в чарівне різдвяний час. Їх святковий стіл не обходиться без індички під вершково-коньячним соусом.
Рецепт приготування
- Взяти індичку вагою 2,5 кг, очистити, помити, випатрати, посолити всередині і зовні.
- Взяти отриману птицю і покласти її гаситися в каструлю з маслом (250 грам).
- Додати в каструлю моркву, селеру і цибулю. Протушкувати кілька хвилин.
- Взяти 20 г білого вина і 150 г бульйону, залити їх в каструлю, накрити кришкою. Залишити гаситися до повної готовності індички.
- Витягнути індичку, а з соку, в якому птах тушілась, зробити соус. Для цього необхідно додати борошно (150 г), протушкувати її в олії з овочами, влити туди ще 20 г білого вина, 50 г коньяку, 50 г вершків, 100 г бульйону і прокип'ятити все це протягом 10-15 хвилин.
- Отриманий соус пропустити через густе сито і полити їм індичку перед подачею.
Якщо вам близька французька кухня, але немає бажання займатися приготуванням індички або будь-якого іншого страви, приходьте в ресторан Très Français.
Де: вулиця Костьольна, 3.
Час роботи: з 9:00 до 23:00.
Must try: гусяча печінка з яблуками в стилі Екс ан Прованс за 258 грн.
Греки обожнюють ласувати на Різдво смаженим поросям і печеною картоплею. Але все-таки справжнім королем святкового грецького столу ось уже багато сотень років є особливий традиційний пиріг василопіта.
Рецепт приготування
- Збийте міксером 250 грам вершкового масла, поступово додаючи в нього цукор (300 г) і яйця (5 штук).
- Потім додайте цедру апельсина (1,5 ст.л.) і ваніль (за смаком). В отриману суху масу додайте поступово молоко (125 мл). Збийте отриманий результат на першій швидкості міксера. Акуратно введіть апельсиновий сік (125 мл) і ще раз збийте все міксером.
- Перемішайте 400 г борошна з 1,5 чайними лажкамі розпушувача. Потім просійте отриману суміш (400 г) і вводите її невеликими порціями в отримане вище тісто. Обов'язково помішуйте все це лопаткою або збивайте міксером (якщо є режим з невеликою кількістю оборотів).
- Після того як у вас вийде досить густе кремоподібне тісто, додайте в нього 60 г білого шоколаду (розрізаного на дрібні шматочки) і ще раз все перемішайте лопаткою.
- Застелите форму для випікання (діаметром не більше 26 см) пергаментом і покладіть в неї тісто. Випікати пиріг необхідно 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.
- Витягніть пиріг з духовки і дайте йому повністю охолонути, не виймаючи з форми.
Любіть грецьку кухню, але не подобаються її готувати? Не біда! Ресторан Papa Feta із задоволенням нагодує вас грецькими делікатесами!
Де: проспект Лобановського 56.
Час роботи: з 10:00 до 23:00.
Must try: асорті мезе (4 мезе на вибір) за 130 грн.
Суворі скандинави просто обожнюють Різдво. Чому? Тому що це відмінний привід поласувати традиційним пюре з брукви і запити його пряної картопляної горілкою!
Рецепт приготування
- Очистити від шкірки брукву (800 г), нарізати її невеликими шматочками і варити в солоній воді до стану м'якості.
- Злити воду, взяти брукву і змолоти її блендері, поступово додаючи вершкове масло (100 г), зелень і спеції.
- Підігріти отриману суміш і додати в неї 1 склянку кип'яченого молока, все перемішати і проварити 3-5 хвилин на невеликому вогні.
- Отримане пюре залити жиром (свинячим або баранячим) і додати шпик.
Якщо ви не проти поласувати норвежкою кухнею на Різдво або в будь-який інший день, приходьте в ресторан скандинавської кухні IBSEN.
Де: вулиця Мечникова, 16.
Час роботи: з 11:00 до 23:00.
Must try: морський чорт з полентой за 387 грн.
Гарячі джигіти люблять ситно поїсти в будь-який час дня і ночі, а в чарівне різдвяний час - особливо. Навіть традиційну закуску пхали з бурякових листя вони примудряються зробити смачною і ситної!
Рецепт приготування
- Беремо 1 кг бурякових листя, промиваємо, кладемо в друшляк і даємо їм стекти. Потім кидаємо їх в уже киплячу воду (500 мл). Постійно помішуючи листя, доводимо їх до стану напівготовності, знову викладаємо на друшляк. Після того як листя вже охололи, акуратно віджимаэмо з них зайву вологу.
- Подрібнюємо бурякові листя, додаємо в них Кензо, селера, цибуля, дрібно порізаний часник.
- Чистимо горіхи, подрібнюємо їх в ступці, додаємо до буряка, все перемішуємо таким чином, щоб вийшла однорідна маса.
- З отриманої сміли робимо кульки і прикрашаємо їх гранатовими зернами.
Не обов'язково годинами стояти на кухні в надії приготувати смачний грузинський вечерю для рідних. Набагато краще разом з ними вирушити в ресторан Хмелі-Cунелі й отримати те ж саме без зайвих зусиль!
Де: вулиця Суворова, 4/6.
Час роботи: з 12:00 до 00:00.
Must try: баклажани, фаршировані бараниною, овочами і сиром за 142 грн.
Християни, які проживають в Індії, святкують Різдво 25 грудня. У цей період прийнято не відмовляти собі в задоволенні ласувати традиційними індійськими стравами з соусом каррі!
Рецепт приготування
- Поставте сотейник з 5 столовими ложками соняшникової олії на середній вогонь, киньте в нього насіння гірчиці (2 чайні ложки), палажнік (1 чайну ложку) і 1 пучок листя каррі. Перемішайте.
- Потім очистіть 3 перцю чилі, наріжте їх тонкими смужками і киньте в сотейник. Туди ж додайте тертий імбир (30 г).
- Подрібніть цибулю (3 штуки), додайте в нього паприку і куркуму (за смаком). Киньте все в сотейник.
- Очистіть і наріжте помідори, киньте їх в сотейник. Додайте склянку води, сіль (за смаком), кокосове молоко (1 банку), перемішайте все і проваріть все разом на середньому вогні 5 хвилин - соус готовий. Залийте їм м'ясо, рибу, рис або будь-які інші продукти.
Якщо у вас немає бажання стояти біля плити в різдвяний вечір, але душа і шлунок вимагає індійських кулінарних смакоти, приходьте в Buddha-bar!
Де: вулиця Хрещатик, 14.
Час роботи: пн-чт - з 12:00 до 02:00; пт - 12: 00-04: 00; сб - 13: 00-04: 00; нд - 14: 00-02: 00.
Must try: зелений каррі з куркою і гострим рисом за 255 грн.
Завжди стримані японці на Різдво вважають за краще себе не стримувати. У кожне своє блюдо вони вкладають таємний помисел. Особливо це стосується головного святкового блюда - гречаної локшини подію з бульйоном ічібан даші, яка символізує довголіття.
Рецепт приготування
- Щоб зробити гречану локшину, необхідно взяти 200 г гречаного борошна, 50 г пшеничного борошна і 125 мл теплої води.
- Коли тісно стане еластичним, зберіть його в товстий млинець і розгортайте (товщина повинна бути не більше 5 мм). Потім розріжте тісто на три прямокутника (3 мм).
- Розріжте тісто (прямокутники) на тонкі скибочки і опустіть його в солону киплячу воду на півтори хвилини, а потім промийте локшину в дуже холодній воді.
- Щоб приготувати бульйон ічібан даші, використовуйте порвіть або розламайте 10-15 г водоростей комбу на кілька частин (так вони віддадуть бульйону максимум ароматів) і залийте холодною водою. Залиште їх так на 1 годину.
- Після цього поставте водорості з водою на вогонь (середній) і варіть до кипіння. Як тільки ви побачите перші бульбашки, відразу ж знімайте каструлю з вогню - вода не повинна закипіти!
- Потім відразу ж киньте в каструлю 1/2 склянки стружки сушеного тунця боніто, накрийте все щільно кришкою і залиште "відпочивати" на 10 хвилин.
Процідіть бульйон і додайте в нього гречану локшину. Блюдо готове!
Віддайте приготування різдвяних японських страв кухарям мережі ресторанів Fujiwara Yoshi, а за собою залиште найважливішу місію - їх дегустацію в сімейному колі!
Де: вулиця Солом'янська, 15А.
Час роботи: з 11:00 до 23:00.
Must try: мабодофу (сир тофу зі свининою і грибами шиітаке в овочевому соусі за 185 грн.
Різдвяні страви цієї країни дуже екзотичні, так як інгредієнти, необхідні для їх приготування, неможливо знайти за її межами. Але все-таки є одне традиційне блюдо, яке цілком реально приготувати і в наших широтах - суп з anaboroo, манго і burrawong.
Рецепт приготування
- Необхідно взяти м'ясо бика, дрібно його порізати і смажити до напівготовності на повільному вогні в спеціальній еластичній сітці.
- Коли м'ясо буде «на підході», необхідно порізати дрібними кубиками тропічне манго і додати його прямо в сітку. Манго віддасть свої соки, за рахунок чого м'ясо буде буквально гаситися в цій рідині. Якщо рідини буде мало, можна додати воду.
- Потім взяти бурравон (австралійський горіх - можна замінити на грецький), почистити його, покришити дрібно і також додати в сітку.
- Гасити всі разом до стану повної готовності.
Якщо запитати про національну страву самих австралійців, отримаєте один відповідь - "М'ясо!". Так що, може, ну його цей суп - приходьте краще в "Fly Bar" за смачним м'ясом і стравами з 23 країн світу!
Де: вулиця Сагайдачного 25Б.
Час роботи: з 12:00 до 02:00.
Must try: курячі льодяники за 93 грн.
Безліч різдвяних страв волелюбних американців (фарширована індичка, телятина з прянощами і т.д.) були запозичені у європейських країн. Але є і особливі рецепти, наприклад, коктейль еггног.
Рецепт приготування
- Збиваємо три сирих яйця в міксері. Додаємо суду 75 г цукру, продовжуємо активно збивати до того моменту, поки не отримаємо консистенцію густого мусу.
- В отриманий мус поступово вливаємо 50 мл рому або бренді, додаємо молоко (100 мл) не припиняючи роботи блендера.
- Додаємо мускат, ваніль і корицю (за смаком). Ще раз збиваємо.
- Наливаємо в келих і подаємо на стіл.
Любіть американську кухню, але абсолютно не бажаєте возитися з приготуванням різдвяної вечері? Тоді приходьте в SOLOD enjoy bar - тут вже все давно готово!
Де: проспект Павла Тичини 1-В.
Час роботи: з 09:00 до 00:00.
Must try: качина ніжка під ягідним соусом з грушею за 140 грн.
Гарячі мексиканці святкують Різдво за великим столом у веселій дружній атмосфері. І, однозначно, жодне таке торжество не проходить без запеченого поросяти з гарніром з бобів, рису і солодкого перцю.
Рецепт приготування
- Беремо поросяти (вагою не більше 4-х кг), готуємо його до приготування (почистити, помити і т.д.).
- Після того як туша готова, розрізаємо поросяті грудку і розсікає гострим ножем уздовж хребта (але не сильно - лише злегка).
- Натираємо порося перцем, часником, сіллю, травами і чебрецем (останнього можна покласти більше).
- На глиняне блюдо (якщо немає - використовуємо деко) наливаємо півсклянки солоної води і викладаємо туди спинкою вниз тушу.
- Смажити поросяти необхідно трохи більше 1 години за температури 140 градусів. Після цього тушу необхідно витягнути і натерти з обох сторін жиром (попередньо необхідно розтопити) і часником.
- Закладаємо порося назад в духовку і залишаємо там на 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Якщо гарячий український темперамент вимагає гострої мексиканської їжі прямо зараз, і ви не хочете нудитися на кухні в очікуванні смакоти, приходьте в ресторан ROJO OJO - страви вже чекають вас!
Де: Оболонський проспект 26.
Час роботи: з 10:00 до 02:00.
Must try: ребра де сердитися за 212 грн.
Різдво в Аргентині і м'ясо - це практично синоніми, так як в цій країні м'ясні страви були і є справжнім кулінарним культом! А традиційний святковий стіл не обходиться без оригінального пучеро аргентино!
Рецепт приготування
- Ставимо на вогонь ємність з попередньо розм'якшеної до м'якого стану білу фасольв воді (250 г). Додаємо туди шпик або ковбасу.
- Паралельно з цим в іншій каструлі з водою розміщуємо яловичину (250 г) і баранину (125 г).
- Після того як каструля закипить, додаємо в м'ясо курку (0,5 кг) та спеції (сіль, перець, мускат і т.д. за смаком).
- Коли м'ясо буде майже готове, додайте в нього овочі (цибуля, морква, селера, капусту, картоплю, кукурудзу і, в останню чергу, помідор).
- Доводимо м'ясо до повної готовності (овочі на той час повинні бути готові, але зберігати форму), розрізаємо його на скибочки і подаємо разом з квасолею і овочами в якості гарніру.
Якщо аргентинські пристрасті за кухонною плитою - це не для вас, приходьте в ресторан Argentina Grill - всі страви вже готові опинитися на вашій тарілці!
Де: вулиця Маршала Тимошенко, 18.
Час роботи: цілодобово.
Must try: м'ясний салат Ensalada Con Patoза 99 грн.
Сподіваємося, що наш різдвяний огляд надихнув вас на нові кулінарні подвиги або ж на власне гастро-подорож по ресторанах Києва. У будь-якому випадку, нехай все буде смачно. З наступаючим Різдвом вас, дорогі читачі!
Автор: Світлана Єфімець
Фото: з мережі Інтернет