Українську кухню знають і люблять у всьому світі. Шеф-кухарі столичних закладів теж щосили намагаються, щоб і ми з вами заново відкрили і полюбили національні страви.
Напередодні Дня незалежності України зібрали страви, якими по праву можна пишатися, і розповіли, де їх спробувати.
Борщ з пампушками
Страва, точно відома за межами України. Червоний, ароматний, зі сметаною, з пампушками та часником. Здається, навіть при читанні течуть слинки. Секрет гарного борщу у кожного шефа свій. Тому рекомендуємо спробувати в різних закладах і вибрати улюблений рецепт.
- Остання Барикада: червоний борщ - 49 грн
- Прага: борщ український з паспушкамі і салом - 142 грн
- Канапа: борщ зі свинними вушками - 129 грн
Вареники зі шкварками
Ще одна традиційна українська страва. Начинка в варенику зазвичай картопляна, хоча може бути і м'ясо, капуста або ягоди. А шкварки — це секретний інгредієнт заправки, яка не залишає байдужим ні один смаковий рецептор. Пробувати тут:
- Балувана Галя: вареники з картоплею, грибами і шкварками - 58 грн
- Остання Барикада: вареники з картоплею і гусячою печінкою - 69 грн
- Petrus-ь: вареники з телятиною, свининою і шкварками - 128 грн
Сало і намазки з нього
Закуска, без якої не обходиться жодне українське застілля. Варіанти подачі бувають різні: шматочки сала з чорним хлібом і цибулею, сало з хроном, намазки з перетертого сала з зеленню та спеціями. Постійно одне — це смачно, ситно і викликає залежність.
- Канапа: сало в шоколаді - 19 грн
- Хуторець на Дніпрі: сім видів сала - 265 грн
- Тарас: сало генеральське з часником - 69 грн
Котлета по-київськи
Без сумніву, лідер за популярністю за кордоном. Здається, цю страву вчать готувати навіть в престижній французькій школі кулінарного мистецтва. І не дарма, адже масло, що розтікається з котлети, зносить дах гурманам по всьому світу. На батьківщині страви шеф-кухарі регулярно експериментують з класичним рецептом. Пробувати тут:
- Chicken Kyiv: класична котлета по-київськи - 89 грн
- Barvy: пара котлет по-київський - 185 грн
- Rebra & Kotlety: котлета по-київськи - 85 грн
Деруни
Щось на зразок оладок з натертої картоплі. Традиційно подають зі сметаною і зеленню. Для різноманіття до них готують різні засмажки: з цибулі, грибів, шкварок і на що вистачить фантазії. У закладах Києва деруни люблять і вміють готувати смачно. Пробувати тут:
- Спотикач: деруни зі сметаною - 105 грн
- Petrus-ь: деруни зі сметаною - 88 грн
- Хуторець на Дніпрі: традиційні деруни зі сметаною і овочевим салатом - 148 грн
Банош
Це страва родом із Західної України. Готують його з кукурудзяної крупи, на вершках або з рідкою сметаною з додаванням до готової каші бринзи і копченого бекону. Традиційно на Закарпатті до приготування баноша допускали тільки чоловіків, адже страва вибаглива, її треба постійно помішувати, щоб не пригоріла.
- Хуторець на Дніпрі: гуцульський банош з білими грибами і бринзою - 175 грн
- Barvy: банош з бринзою - 55 грн
Голубці
Загорнутий в капустяне листя фарш з рисом і спеціями, який томиться в томатному соку. Найсмачніше в цій страві — це сік, який залишається на тарілці після поїдання. Його, звичайно, потрібно вимочити білим хлібом і з'їсти. Обіцяємо, вам сподобається.
- Спотикач: голубці з м'ясом і сметаною - 155 грн
- Хуторець на Дніпрі: домашні голубці з копченим м'ясом - 187 грн
- Канапа: голубці зі сметаною - 129 грн
Київський торт
На десерт. У нас навіть є окрема підбірка ресторанів, де подають торт. Читайте тут!