Літо — саме час подорожувати. І робити це можна не виїжджаючи з Києва. Редакція RestOn продовжує серію гастрономічних подорожей по столиці. Ми вже побували в темпераментній Грузії, відвідали сонячну Італію, саме час вирушити на пошуки гастрономічного дзену в самобутню і ні на що не схожу Азію!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічна подорож по Києву: кращі грузинські ресторани столиці
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічна подорож по Києву: кращі італійські ресторани столиці
Трохи про азіатську кухню
Азіатська кухня багатогранна і багатолика. До неї відносяться японська, корейська, тайська, філіппінська, малазійська і ще багато кухонь. Звичайно ж, скільки країн — стільки й особливостей. Всі вони різні, самобутні і варті окремої уваги. Але все-таки є ряд характеристик, які притаманні кожній з перерахованих нами кухонь. Вони-то і дають право називати ту чи іншу страву азіатською!
- Для всіх страв азіатської кухні характерні велика кількість приправ, легкість (страви містять невелику кількість жирів і соєвих продуктів) і яскраві аромати.
- Рис — це головний продукт азіатського столу в будь-якій країні. Його їдять всі і всюди. Без рису не обходиться жодне застілля або трапеза. Зазвичай його подають з куркою або м'ясом (свинина), рідше — з морепродуктами.
- В Японії віддають перевагу круглому рису, в Таїланді безперечним фаворитом є липкий рис Жасмин, а індуси вважають за краще довгозерний Басматі.
- Локшина — ще один "маст хев" азіатської кухні. Традиційно її готують з пшеничного борошна і яєць, заправляють соєвим або рибним соусом, а подають з супом або салатом.
- Азіатська кухня немислима без соусів, спецій і всіляких добавок. Наприклад, в усі корейські страви додають смажений кунжут, в китайських — завжди знайдеться місце анісу, кориці, сичуаньському перцю і фенхелю.
- Чай — це головний напій всіх кухонь, які відносять до азіатських. В основному мова йде про зелений чай, але білий і чорний чаї також досить популярні. Алкоголь: рисова горілка (саке), а також пиво і вино.
- Суші, сашимі і риба у всіх своїх проявах — ще одна особливість азіатської кухні. Тут не дуже люблять устриці, молюски і т.д., але ось з риби створюють справжні кулінарні дива, які варто спробувати.
Coin
Must try: мус з блакитного краба, обсмажений в сухарях панко з соусом Том Ям (525 грн); креветки під Тамаріндовим соусом (480 грн)
Гастро-дзен: паназійська тріска в банановому листі (1520 грн)
Преміум-локація від відомого українського ресторатора Миколи Тищенка пропонує гурманам найкращі шедеври тайської кухні.
Шеф-кухар ресторану Руслан Борисов є випускником престижної кулінарної школи Blue Elephant, яка знаходиться в Таїланді. Він ідеально збалансував смак кожної зі страв, представлених в меню, і доповнив його ефектною подачею.
Максимально розкрити смак кожного з бездоганно приготованих страв допоможе келих білого або червоного вина — асортимент цього «напою істини» в ресторані Coin приємно вражає і радує, роблячи ресторан улюбленим місцем для відпочинку киян та гостей столиці.
Адреса: Болсуновських, 13-15 (БЦ IQ)
Телефон: (068) 710 77 77
Par Bar²
Must try: гедзе з креветками (210 грн); том ям на кокосовому молоці з куркою (165 грн); авторський рол «Сенсей» (200 грн).
Гастро-дзен: креветки в мигдальних пластівцях з кисло-солодким соусом (235 грн).
Вдень Par Bar ² - це ресторан, а ввечері - концептуальний pre-party бар із яскраво вираженими східними мотивами в коктейльній карті. Філософія ресторану простежується буквально з перших хвилин. Затишний основний зал, виконаний в стилі лофт, м'які півтони й відтінки, комфортна літня тераса з великою кількістю зелені та зручними меблями... Все створено для того, щоб гості насолоджувалися автентичними азіатськими стравами в абсолютному комфорті та затишку.
Крім класичної азіатської кухні в Par Bar ² слід побалувати себе й авторськими стравами від шеф-кухаря. Наприклад, для супу том-ям повара самі роблять пасту, під блюдо з гребінцями був розроблений оригінальний цитрусовий соус, а креветки подають в хрустких мигдальних пластівцях. Навіть, здавалося б, звичне суші-меню тут дивує нетривіальними поєднаннями - рекомендуємо спробувати авторський рол "Дорада з пармезаном" або "Семпай" з лососем, м'ясом снігового краба, сиром Філадельфія й авокадо.
Протягом усього дня тут можна покурити кальян - в закладі завжди радують високою якістю та унікальним поєднанням смаків (тютюн тут використовують тільки сертифікований, від всесвітньо відомих брендів).
Адреса: вулиця Солом'янська, 11
Телефон: (098) 373 00 00
HANAMI
Must try: Філадельфія люкс (247 грн); салат «Цезар» (147 грн), удон з куркою (89 грн), тако (102 грн); сашимі тунець (121 грн/50 г); салат з креветками і сирними чіпсами (209 грн); Інарі з вугром (82 грн/83 г)
Гастро-дзен: медальйони з телятини з картоплею та грибним соусом
Мультинаціональна кухня — одна з головних візитних карток ресторану Hanami. Заклади мережі розташовані поруч з метро «Академмістечко», в с. Софіївська Борщагівка і ось зовсім недавно свої двері відкрив третій ресторан мережі в м. Ірпінь.
У меню можна знайти найпопулярніші і перевірені часом страви японської, європейської та американської кухонь. Сусідство бургерів і сашимі, салату «Цезар» і тому-яма, інарі і крем-супу з печерицями доводить одну просту істину — важливий смак страви, а не те, звідки вона родом. Різноманітність спостерігається і в десертах — ласуни можуть знайти в меню абсолютно все, чого забажає їх душа. Те ж саме можна сказати про коктейльну карту і кальяни — вони настільки ж багатогранні і оригінальні.
Шоу-кухня, дитячі куточки в кожному із закладів та розважальні програми роблять ресторани мережі Hanami ідеальним місцем для сімейного відпочинку і не тільки.
Адреса: пр-т Академіка Палладіна, 16; с. Софіївська Борщагівка, ЖК "СОФІЯ", вул. Івана Франка, 6; Ірпінь, вул. Соборна, 118/19
Телефон: (066) 911 1818 (Академмістечко), (067) 505 9111 (Софіївська Борщагівка), (097) 911 1718 (Ірпінь)
Oxota NA Ovets
Must try: тайський салат з овочами (98 грн); камчатський краб wok (565 грн); лакса з креветками (255 грн); моті (165 грн)
Гастро-дзен: качка по-пекінськи (998 грн)
Відома топ-локація ресторатора Діми Борисова — безперечний флагман серед азіатських ресторанів Києва. Тут представлена виключно автентична кухня, а в меню увійшли страви, приготовані за легендарним рецептами, привезеними ресторатором і його командою з колоритних куточків загадкової Азії.
Індонезійський суп том-ям і варіації гостро пряного каррі, корейське кімчі, китайські харумакі, димні коктейлі... Кожна страва несе в собі азіатську таємничість і самобутність, а продумана до найдрібніших деталей винна карта допоможе максимально розкрити смак кожної з позицій в меню.
Адреса: вулиця Воздвиженська, 10Б
Телефон: (067) 406 41 56
Пян-се бар
Must try: суп кимчи (99 грн), тігреткі темпура (тигрові креветки в ніжному клярі з кисло-солодким соусом, 170 грн), кімбаб з креветкою (185 грн)
Гастро-дзен: самотній кальмар (кальмар в імбирно-соєвому соусі зі свіжообсмаженими овочами на рисовій подушці) — 120 грн
Хочете гострих гастрономічних відчуттів в оточенні корейських страв? Тоді вам пряма дорога в Пян-Се бар. Це гідний приклад того, як виглядає корейська кухня в очах європейця. Великі порції, гострий смак, демократичний цінник і пиріжки, приготовані за традиційними рецептами, — головні складові успіху закладу.
Спочатку рецепти корейських страв адаптували, але з часом від цієї ідеї відмовилися, і тепер в Пян-Се бар ви можете спробувати страви, смак яких буде точно таким же, як якщо б ви пробували їх в Кореї.
Крім корейської в меню представлені страви азіатської кухні. Шеф-кухар раніше працював в японських ресторанах, тому знається на правильності страв точно. Ви самі можете в цьому переконатися на відкритій кухні.
Коктейльна карта закладу — ще один привід для гордості. У ній ви знайдете як класичні коктейлі, так і авторські на корейській горілці соджу. Більш того — тут вам створять ваш власний коктейль, орієнтуючись на ваші смакові переваги і побажання.
Адреса: вулиця Нижній Вал 33Б (в арці)
Телефон: (063) 445 18 94
Chang
Must try: салат з маринованим окунем Ка тай чан (158 грн); спрінг-рол з креветками (125 грн); фішкейки з креветками і лаймовим пюре Ча ка вей тому (195 грн)
Гастро-дзен: веган Фо чай з тофу і грибами (138 грн/700 мл)
Здорова смачна їжа в красивій подачі, демократичні ціни та якісне обслуговування — головні принципи роботи бістрономіі Chang. Тут ви не знайдете смажених скорпіонів, сліз кобри і інших неймовірних страв в стилі пекучо-гострою, дивної і не всім зрозумілої Азії. У бістрономіі Chang все зрозуміліше, простіше і тому смачніше.
У меню зібрані базові хіти в'єтнамської кухні — це справжня їжа, яку вживають у В'єтнамі, а не екзотика для туристів. У кожній страві багато свіжої зелені, яку вирощують спеціально для ресторану, і прянощів. Добре простежується відбиток французької кухні, що не дивно — країна тривалий час була колонією Франції.
Адреса: вулиця Ярославів Вал, 23А
Телефон: (067) 873 78 78
Kitaika
Must try: салат Тит Бо (100 грн); Бань бао з куркою (65 грн); смажені креветки з ананасом (225 грн); філе сома з овочами Wok (140 грн)
Гастро-дзен: в'єтнамські шашлички з креветками (165 грн)
Якщо ви хочете перенестися в галасливий азіатський мегаполіс і відчути себе його повноцінним жителем — ласкаво просимо в Kitaika. Це не просто ресторан — це гастрономічна азіатська вулиця, де можна знайти автентичні страви китайської, корейської, тайської та в'єтнамської кухонь. Тут пропонують не високу кухню, а справжню їжу з вулиць — те, чим харчуються щодня жителі азіатських країн. Всі використовувані рецепти були ретельно допрацьовані і вдосконалені командою ресторану, щоб кожен з інгредієнтів розкривався максимально яскраво, радуючи гурманів калейдоскопом смаків.
Швидко, смачно і багато — три головних правила, якими керуються в ресторані Kitaika. Дотримуючись їх, локація завоювала визнання київських гастроінсайдеров, ресторанних критиків і гостей столиці.
Адреса: вулиця Златоустівська, 16; вулиця Раїси Окіпної, 8
Телефон: (068) 331 00 00
Fujiwara Yoshi
Must try: асорті з 6-ти японських закусок Хассун (265 грн); японське соте сіфудоякі тідзу сосу (725 грн); бульйон буту суігедза (145 грн); запечені клешні королівського камчатського краба під соусом які тараба (1150 грн)
Гастро-дзен: хон магуро стека — стейк з філе тунця блюфін на подушці з паростків сої, подається з часниковими чіпсами, зеленою цибулею і фірмовим соусом (765 грн)
Найбільший японський ресторан в Україні з унікальним акваріумом, де мешкають живі краби, лобстери, гребінці та устриці з усього світу, ексклюзивною винною картою і грилем робата. Спеціально для ресторанів Fujiwara Yoshi (в Києві їх два) на літаках регулярно прилітають делікатесні види охолодженого дикого і фермерського блакитного тунця Bluefin. Шеф-кухар особисто обробляє тушу вагою від 50 до 200 кг на очах у гостей ресторану, використовуючи унікальний метод го май оросі тут же готує страви з авторського Tuna menu.
Шеф-кухар ресторану і його власник Йошихиро Фудзівара має колосальний досвід роботи в американських, європейських, мексиканських і японських ресторанах. Він упевнений, що головні складові успіху ресторану — це повага до гостя, до продукту, до свого робочого місця і до того, що ти робиш. Тому у всіх ресторанах відкрита кухня, а всі продукти, які використовуються в процесі приготування, дбайливо відбираються і зберігаються, що гарантує смак страви і його безпечне вживання.
Адреса: вулиця Солом'янська, 15А; вул. Драгомирова, 11
Телефон: (067) 400 78 18 (Драгомирова), (044) 360 02 09 (Солом'янська)