Літо — саме час подорожувати. І робити це можна не виїжджаючи з Києва. RestOn починає серію гастрономічних подорожей по столиці! І першою точкою нашого маршруту стає Грузія — маленька країна з великою любов'ю до їжі!
Трохи про грузинську кухню...
Грузинська кухня багатолика, як і різноманітність природи цієї країни і привітність її жителів. Куди б не занесли вас ноги — в гірську Сванетію, до моря в Аджарії, до монастирів і вина Кахетії — місцеві здивують «своїм». Овочі і фрукти, бобові, зелень, горіхи, спеції, м'ясо — всі продукти поєднуються і комбінуються від регіону до регіону по-різному.
Пхалі, лобіо, аджапсандалі, аджика, чакапулі, хінкалі, хачапурі — звичайно, можна багато розповісти про кожну страву, але це будуть лише усереднені описи на кшталт "чакапулі — молоде м'ясо, частіше ягня, тушковане зі спеціями і овочами". Навіть якщо додати, що томиться ягня в міцному бульйоні з кислих слив, естрагону, кропу, кінзи, молодих часнику, цибулі і трав, а сам бульйон являє собою один з кращих засобів від похмілля — хіба цього вистачить, щоб описати ті враження, коли перший шматок гарячого м'яса потрапить в рот?
Ось і ми не будемо довго мудрувати. Швидше вибирайте те, що вам до душі і вперед за насолодами! У нашій добірці ви зможете знайти найбільш популярні грузинські страви, а графа «вах-вах» — ті позиції, які легко пропустити в меню, але обов'язково варто спробувати.
"Мацоні"
Грузинський must try: хачапурі по-мегрельськи — 132 грн; хачапурі по-аджарськи — 119 грн; хінкалі класичні — 86 грн/4 шт; шашлик зі свинини — 98 грн/100 г
Вах-вах: хачапурі-човник з курячим філе в горіховому соусі — 119 грн
Якщо на столі немає мацоні, значить, це не грузинський стіл. Хоча точно так само можна сказати і про хачапурі, і про хінкалі, і про шашлик. Справжнє грузинське застілля — це не просто їжа і вино, це гостинність, теплі слова і сімейний затишок. Все це, і навіть трішечки більше, є в "Мацоні".
Під цим самим "трішечки більше" ми маємо на увазі власну сироварню, просторі дитячі кімнати, живу музику по суботах і знижку 20% іменинникам. Приходьте!
Адреса: вул. Велика Васильківська, 114; бул. Ігоря Шамо (Давидова), 1/5;
Телефон: (050) 108 28 38
"Хінкалі"
Грузинський must try: хінкалі з бараниною і зеленої аджикою — 450 г/128 грн, хачапурі по-аджарськи «Титанік» - 600 г/210 грн, оссобуко з баранини по-грузинськи — 385 грн, курча по-чкмерські в молочному соусі — 285 грн, овочі з телятиною-гриль під медово-гірчичним соусом — 155 грн, теплий салат з індичкою під сирним соусом — 138 грн
Вах-вах: хінкалі з телячим язиком - 158 грн/450 г
Головна особливість ресторану "Хінкалі" - це 12 видів хінкалі (в тому числі солодких!) А до кінця червня по неділях навіть пригощають другою порцією. Правильно, тому що хінкалі багато не буває!
Проникнути в таємниці кулінарії можна завдяки відкритій шоу-кухні, а насолоджуватися смаком — в одному з трьох залів, кожен з яких по-своєму цікавий і оригінальний. В "Винному льосі", наприклад, величезна кількість старовинних винних пляшок, в залі "Виноградник" стеля заплетена виноградною лозою, а стіни радують око східними килимами і національними сувенірами.
Грузин без гостя — не грузин, вважають в ресторані "Хінкалі". Так що, Захаді, дарагой, Гостем будеш!
Адреса: вул. Шота Руставелі, 4
Телефон: (067) 503 20 79
Genatsvale&Hinkali
Грузинський must try: мцваді (шашлик) в тандирі — від 54 грн/100г; хачапурі по-мегрельськи — 86 грн; хачапурі по-аджарськи — 99 грн; хінкалі класичні — 13 грн/1 шт; долма — 79 грн
Вах-вах: хачапурі з беконом і аспарагусом — 139 грн
Genatsvale&Hinkali — велике і дуже гостинне грузинське сімейне кафе. Інтер'єр — суміш грузинського села з лофтом. А ось в меню — справжня Грузія, ніяких сумішей! До речі, спостерігати за тим, як народжуються ваші хачапурі і хінкалі можна на відкритій кухні.
А ще, запам'ятовуйте — в будні з 16:00 до 18:00 хінкалі по 9 грн/шт, дюжина хінкалі — 130 грн, асорті шашлику — 735 грн/2 кг.
Адреса: вул. Драгоманова, 17; просп. Героїв Сталінграда, 4, корпус 6
Телефон: (093) 760 50 50 (локація на Драгоманова); (063) 012 24 24 (локація на Оболоні)
"Хачапурі і вино"
Грузинський must try: фірмовий закритий хачапурі з куркою, грибами і сиром — 127 грн, запечена баранина на кістці з овочами — 100 грн/100 г, салат з телячими щічками і беконом — 138 грн, сирно-шоколадний десерт «Згапарі» — 114 грн
Вах-вах: чашушулі з лосося у вершковому соусі з тархуном — 258 грн
"Хачапурі і вино" — найбільша мережа грузинських ресторанів в Києві. І цим все сказано! Налагоджена робота кухні і персоналу, ретельно продумані і затишні зали, перевірені і адаптовані смаки — для тих, хто знає, що він любить, і вміє насолоджуватися життям.
Велика частина співробітників кухні, звичайно ж, грузини. Вони, як ніхто інший, здатні передати всю красу автентичних страв. Більш того, шефи з величезним задоволенням проводять майстер-класи з приготування їжі з національним характером!
Місце зустрічі змінити не можна — ресторани "Хачапурі і Вино" вміють зробити казковою будь-яку подію вашого життя!
Адреса і телефон: 9 закладів в Києві, найближчих шукайте на карті
"Хурма"
Грузинський must try: салат в лаваші зі свининою — 168 грн; стейк з телятини з соусом сацебелі — 267 грн; качина ніжка з кукурудзяною кашею — 225 грн; чізкейк з надугі з хурмою — 78 грн; вершково-сирний мус з хурмою — 98 грн
Вах-вах: салат з сиром сулугуні в мигдалі з бастурмою — 118 грн
Грузія тут звучить звідусіль — з колонок, кухні і залів. Інтер'єр — просторий лофт з масивними дерев'яними столами, візерунчастими диванами і люстрами в папахах.
В меню вісім різновидів хачапурі і шість — хінкалі (звичайних і смажених). Спеції, сир, чай і вино привозять з Грузії. Свята в "Хурмі" дуже люблять, тому іменинникам підготували знижку 20% на все меню кухні при пред'явленні документів (три дні до-три дні після). Також за оцінку «5» і розповідь про те, чим саме подобається «Хурма» в Facebook або Google — бонус від закладу у вигляді десерту або лимонаду.
Адреса: вул. Володимирська, 42
Телефон: (050) 400 39 95
Saperavi
Грузинський must try: хачапурі по-мегрельськи — 180 грн; хачапурі по-аджарськи — 145 грн; хінкалі класичні — 115 грн/4 шт; долма — 140 грн; шашлик з баранини — 320 грн; смажені баклажани, фаршировані горіховою пастою — 140 грн
Вах-вах: абхазура (рубана свинина і телятина зі спеціями в жировій сітці, подається на кеци) — 150 грн
Сапераві — червоний сорт винограду, те, без чого неможлива грузинська кухня. У Грузії він цінується, як кращий сорт для виготовлення вин, і має пріоритет серед інших. Тому не дивно, що для ресторану обрали саме таку назву.
Унікальні в своєму роді локація, колекція грузинських вин і штат кулінарних майстрів, де за кожен напрямок в меню відповідають спеціально запрошені кухарі з різних регіонів Грузії — це про Saperavi. У доповнення — тут часто проводять музичні виступи та майстер-класи для дітей.
Адреса: вул. Грушевського, 1В
Телефон: (096) 277 57 07
"Гаро"
Грузинський must try: фірмовий хачапурі по-аджарськи — 115 грн; хачапурі по-мегрельськи — 110 грн; хінкалі класичні — 18 грн/1 шт (мінімум 4 шт); долма — 99 грн; шашлик зі свинини — 155 грн; домашнє морозиво «Нахіні» — 79 грн
Вах-вах: ягня в м'ясному соусі з картопляним пюре і бастурмою — 175 грн
"Гаро" — це затишне сімейне кафе поряд з Палацом "Україна". Гість тут — найцінніше, що може бути в світі. А задоволений гість — те, до чого прагнуть в закладі.
В меню — як традиційні хіти грузинської кухні, так і авторські страви. Консерватори оцінять традиційні грузинські хінкалі, які готуються на відкритій шоу-кухні. Радимо запланувати їх дегустацію на середу, «день хінкалі», коли на них діє спеціальна ціна — всього 10 грн за штуку. Також обов'язково спробуйте домашнє морозиво «Нахіні» з апельсиновими цукатами, горіхами і білим шоколадом. Влітку воно врятує від спеки і поганого настрою.
Також в закладі регулярно збирають прихильників грузинської кухні на пізнавальні і смачні майстер-класи з приготування хачапурі і хінкалі. Вас не тільки навчать готувати, але і розкажуть про гастрономічні традиції Грузії. Буде цікаво як дорослим, так і дітям!
Адреса: вул. Антоновича, 116/20
Телефон: (093) 955 99 44
Gogi
Грузинський must try: хачапурі по-аджарськи — 99/112 грн; хачапурі по-мегрельськи — 127 грн; хінкалі класичні — 16 грн/шт; бозбаш (томатний суп з бараниною і фрикадельками) — 68 грн; ачма — 129 грн
Вах-вах: кебаб-рол з куркою/бараниною — 93 грн
Хінкальня "Гогі" — грузинська кухня в кращих її проявах. Тут все дуже сучасно, але з елементами, які ненав'язливо нагадують, що ви в грузинському ресторані. Головний колорит тут — на тарілці! Хінкалі, наприклад, можна покуштувати по-тбіліськи, по-телавськи, з сиром і з бараниною. Запивати грузинськими винами, чачею, лимонадом і авторськими настоянками.
І пам'ятайте, у стінах "Гогі" з гостя ви перетворитеся на Генацвале, а це вже звучить, як тост!
Адреса: вул. Льва Толстого, 13; бул. Тараса Шевченка, 2; вул. Мала Житомирська, 15А
Телефон: (063) 079 91 02 (локація на Льва Толстого), (063) 615 09 89 (локація на бул. Шевченка), (093) 057 47 45 (локація на Малій Житомирській)
"Хмелі-Сунелі"
Грузинський must try: хачапурі по-аджарськи — 128 грн; хачапурі по-мегрельськи — 149 грн; хінкалі класичні — 125 грн; долма — 157 грн
Вах-вах: свинячий антрекот, маринований з аджикою і таном — 195 грн
Хмелі-Сунелі — ароматна приправа, що складається з висушених і подрібнених прянощів — базиліка, коріандру, майорану, червоного перцю, імеретинського шафрану та ін. Без неї неможливо уявити грузинську кухню, тому не дивно, що грузинський ресторан в центрі міста від Tarantino Family називається саме так.
У закладі проходить фестиваль регіонів Грузії — нові сезонні пропозиції кожні три місяці. Літо тут — час морської, а значить рибної Аджарії. Барабулька з гранатовим соусом (230 грн) і ніжна форель з тархуном і волоським горіхом (245 грн) — те, що потрібно спробувати в першу чергу!
Адреса: вул. Омеляновича-Павленка, 4-6
Телефон: (050) 415 28 28
"Чічіко"
Грузинський must try: хачапурі по-мегрельськи — 128 грн; хачапурі по-аджарськи — 128 грн; хінкалі класичні — 20 грн/шт; міні-долма з м'ясом кролика, соусом песто і мацоні — 235 грн; шашлик зі свинячого ошийка — 165 грн/150 г
Вах-вах: язички ягняти в соусі сапераві з картопляним пюре — 320 грн
Ресторан сучасної грузинської кухні "Чічіко" — це місце про їжу. В меню — грузинські страви, допрацьовані і вдосконалені бренд-шефом ресторану Яном Нгуєном. А навколо смаку — полиці з вином, величезні бочки для його зберігання і розливу, глечики, картини грузинського художника Давида Мартіашвілі, відкрита кухня, тандир... Грузинська кухня в дусі модерну — яскравіше, сміливіше і смачніше, ніж можна подумати!
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23А
Телефон: (068) 873 78 78
Смачних вам подорожей!