Літо — саме час подорожувати. І робити це можна не виїжджаючи з Києва. RestOn продовжує серію гастрономічних подорожей по столиці. Ми вже побували в Грузії, наступного нашою зупинкою стає Італія - сонячна країна, яка як ніхто інший розуміється на їжі!
Трохи про італійську кухню...
Італія — це країна гурманів і гедоністів, людей, які вміють насолоджуватися їжею і життям. В італійців є понад дві тисячі найменувань вин, п'ятсот з гаком сортів сиру, близько трьохсот видів м'ясних виробів, кілька сотень різновидів пасти... Вони подарували світу піцу, лазанью, різотто, чіабатту, брускетти, песто і тірамісу.
Сучасна італійська кухня умовно складається з двох частин - класичної, la cucina classica, і домашньої, кухні італійських господинь. Перша — спадщина старої аристократичної культури, що ввібрала елементи французьких кулінарних традицій. Друга — кухня домогосподарок, селян і городян-буржуа, які, тим не менш, шанують місцеві традиції.
Також італійська кухня відрізняється від регіону до регіону країну. Неаполь — це піца і в'ялені томати, Болонья — пармезан, пармська шинка і, звичайно ж, знамениті Spaghetti alla Bolognese, Ломбардія — мама різотто по-міланськи, поленти, амаретто, маскарпоне і горгонзоли, Лігурія — батьківщина песто, а П'ємонт — дідусь відомої панакоти.
В нашій добірці ви зможете знайти найбільш популярні італійські страви, а графа «Bellissimo» — позиції, які обов'язково варто спробувати.
Spezzo
Італійський must try: філе атлантичного палтуса з овочами аль денте, оливковою олією, базиліком і соусом Тарапака — 388 грн, тальятелле з білими грибами і горгонзолою — 152 грн, Пера Бьянка - з моцарелою, Горгонзолой, грушею, медом і вершковим соусом - 165 грн
Bellissimo: телятина, маринована в італійських травах, подається з томатами Бранч — 154 грн/100 г
Spezzo — це італійські ресторани з власної пекарнею і сироварнею. У Spezzo на Великій Васильківській навіть можна подивитися, як готуються і дозрівають сири — моцарелла, буррата, рікотта і страчателла. Їх потім можна спробувати в моцарелла-барі.
У кожному закладі — паста власного приготування. Її можна купити додому в гастрономічній лавці. Піцу печуть на італійському борошні в дров'яній печі. З начинок — все ті же сири з власної сироварні, італійські горгонзола і пармезан, салямі і прошутто, морепродукти і зелень. Також в меню різотто і равіолі, є стейки і запечена риба, знамениті італійські полента і мінестроне.
У пекарнях на Святошино і Русанівці можна покуштувати свіжоспеченої чіабатти і фугасу — ніжного хліба з пармезаном за авторським рецептом шефа.
Адреса і телефони: Русанівська набережна, 8, (050) 422 37 98; вул. Святошинська, 3, (050) 388 38 01; вул. Велика Васильківська, 32, (050) 357 51 35
Tarantino Italian&Grill
Італійський must try: телятина з полентою і грибним соусом — 229 грн, піца з кроликом — 177 грн, карпаччо з яловичини з трюфельним маслом — 139 грн, стейк Шатобріан (Америка) - 397 грн/100 г
Bellissimo: паста орзо з креветками і карамелізірованними томатами — 197 грн
Tarantino Italian&Grill поєднав кращі традиції італійської кухні, авторський кулінарний стиль і атмосферу домашнього затишку. Піцу тут готують в неаполітанській печі, від класичної "Маргарити" і "4 сири" до піци з кроликом. Сири — моцарелла, буррата, страчателла — з власної сироварні.
Любителі м'яса оцінять стейки і італійські ковбаски, приготовані на деревному вугіллі. Для цінителів пасти — спагетті, пенне і фетучіні власного приготування. З ще не згаданих традиційних страв італійської кухні — тартари, карпаччо, різотто. Вечорами часто грає жива музика, для дітей влаштовують майстер-класи, тому що саме така вона, справжня Італія — привітна, трохи галаслива, але дуже гостинна.
Адреса: Русанівська Набережна, 10
Телефон: (050) 419 34 62
"Рукола"
Італійський must try: піца "Чотири м'яса" — 152 грн, фірмова піца з копченої куркою, обсмаженими грибами і маскарпоне — 154 грн, спагетті з куркою і сиром горгонзола — 127 грн, равіолі з лососем і судаком — 187 грн
Bellissimo: сири з власної сироварні — Моцарелла, Страчателла, Буррата — 198 грн/сет
"Рукола" — це Італія, яка зовсім поруч. І не тільки тому, що тут вас в задоволенням нагодують піцою, пастою і равіолі, дбайливо наллють вина з якої-небудь сонячної італійської провінції і запропонують на десерт найніжнішу панна-котту, але ще й тому, що заклади розташовані по всьому місту. Це дійсно та Італія, яка поруч!
Всі страви готуються за традиційними рецептами з продуктів найвищої якості. Крім цього, в п'яти ресторанах представлено меню авторських сирів власного виробництва. Для дітей є окреме меню і проводять майстер-класи з приготування піци, а батьків чекає велика барна карта з кавою, лимонадом, італійськими настоянками і винами.
Адреси та телефони: пр-т Перемоги, 33/1, (050) 314 14 54; вул. Сагайдачного, 22/1, (095) 285 10 81; вул. Гната Юри, 13, (095) 280 62 79; вул. Велика Васильківська, 57/3, (050) 353 97 04; вул. Маяковського, 43/2, (050) 411 74 59; вул. Хрещатик, 24, (050) 484 58 84; вул. Антоновича, 176, ТРЦ Ocean Plaza, (050) 353 96 86; вул. Будівельників, 40, (050) 345 80 67; вул. Богдана Хмельницького, 16-22, (095) 280 64 69
Bigoli
Італійський must try: карпаччо з телятини зі свіжим трюфелем — 338 грн, тосканський мінестроне — 122 грн, різотто з білими грибами і ароматом трюфеля — 245 грн
Bellissimo: біголі з качкою — 220 грн
Біголі — це домашня італійська паста на основі качиних яєць з гречаної або пшеничної муки. Тісто для неї традиційно замішували чоловіки, тому що воно дуже густе і вимагає чималої сили. На честь цієї пасти і назвали ресторан. Таким чином в закладі хотіли підкреслити, що шанують традиції.
За столиком в Bigoli можна легко відчути, що ви перенеслися в Італію: їжа тут неймовірно автентична. Тут вам приготують біголі з качкою, пасту з морепродуктами, равіолі з кроликом, тальятелле з білими грибами та інші традиційні страви. Також працює моцарелла-бар, сири для якого двічі на тиждень привозять з Італії.
Пасту ручної роботи, оливкову олія, в'ялені томати, бальзамічний оцет і інші італійські продукти можна купити додому в гастрономічній лавці.
Адреса: Кловський узвіз, 7А
Телефон: (044) 499 39 61
Napule
Італійський must try: піца Porchetta з поркеттою, білими грибами, моцарелою, сиром Грана Падана і базиліком — 269 грн, картопляні ньоккі з томатами, моцарелою і базиліком — 119 грн, баклажани по-пармськи — 199 грн
Bellissimo: фірмова піца Napule з рікоттою, моцарелою, салямі, прошутто, помідорами, руколою і пармезаном — 269 грн
Піцерія Napule — це місце, де живе справжня неаполітанська піца. Готує її головний пиццайоло-неаполітанець в дров'яній печі, складеній майстром-неаполітанцем з вогнетривкої цегли і туфового каменю родом з-під Везувію. Борошно для піци використовують теж з Неаполя — Caputo Rosso. У 2008 році хлопці першими в Україні отримали сертифікат Associazione Verace Pizza Napoletana. Він підтверджує, що тут готують справжню неаполітанську піцу.
У закладі її подають більше 20-ти видів. Є в меню також і класичні італійські салати, різотто і паста.
Адреса: вул. Мечникова, 9
Телефон: (044) 495 92 63
Pastateca
Італійський must try: тальятелле "4 сири" з чорним трюфелем — 155 грн, ароматна паста з каштанами — 105 грн, лінгвіні з величезним мітболом і томатним соусом — 125 грн
Bellissimo: креативна карбонара з яйцем пашот, брокколі і чарівними грибами — 155 грн
Паста тут — це любов і натхнення. Кухарі кожен день на очах у гостей готують її за рецептом Дуччо Орландіні, концепт-шефа закладу з Флоренції. Вона тут є з баклажанної ікрою і сулугуні, з креветками і цукіні, з беконом і пивним соусом, і навіть з каштанами. Також можна самостійно зібрати свою ідеальну пасту, адже в ресторані є паста-конструктор.
Кухня Pastateca — унікальне прочитання класичних італійських рецептів. Тут не намагалися щось повторити. Тут надихалися і придумували своє, нітрохи не менш смачне.
Доповнить трапезу великий вибір вин. В меню також можна знайти рекомендації, яке вино з чим поєднувати.
Адреса: вул. Льва Толстого, 11/61
Телефон: (067) 333 55 79
Сімейне кафе "Моменти"
Італійський must try: гаспачо з мідіями — 82 грн, паста карбонара — 115 грн, піца Неаполі — 168 грн
Bellissimo: піца "4 сири" з виноградом — 157 грн
"Моменти" — дуже затишне кафе, яке однаково підходить як для зустрічей з друзями, так і для сімейних обідів або романтичних вечерь. В меню акцент на страви з локальних продуктів. Почніть з брускетти з ростбіфом і вишневим конфітюром, продовжте равіолі з індичкою в вершково-сирному соусі, а якщо піца в вас не поміститься, візьміть з собою.
Адреси та телефони: вул. Хрещатик, 13, (093) 339 15 07; Русанівська набережна, 10, (093) 378 29 24
Смачних вам подорожей!