На хвилі культу кави редакція RestOn вирішила раз і назавжди з'ясувати, в чому ж різниця між горезвісними хвилями кав'ярень і чому їх набралося вже цілих три. Розгадки — нижче.
Кав'ярні третьої хвилі — це як?
Столичні тренди у всьому, що стосується кави, останнім часом дуже динамічні. Суть першої кавової хвилі більш-менш проста і зрозуміла — споживчо-обивательський підхід до напою, який можна описати фразою: "Ну що, по каві після обіду?". Друге покоління — це коли почали цінувати всілякі смакові прикраси. Пам'ятайте, як в один прекрасний день замість американо з молоком ваші друзі різко пішли замовляти лавандовий латте з імбирним мусом на подвійному еспресо без кофеїну? Ось це воно.
Про третю хвилю заговорили в Сполучених Штатах в далекому 2002-му. Вона проголошує ставлення до кави як до делікатесу, а ритуал його приготування перетворюється в ціле мистецтво.
Багато уваги приділяється походженню зерен і обсмажуванню — є помягче, є сильніше. Крім того, смак кави по-різному розкривається при кожному методі заварки. Ми рекомендуємо спробувати все, щоб вибрати ідеально підходящий вам напій: фільтр-кава, в турці, пуровер, аеропрес — різні тут не тільки слова, а й час приготування, і ступінь "провареності", і відтінки задоволення від чашки кави теж, звичайно, різні.
Головне, що потрібно запам'ятати про третю кавову хвилю: кава — це набагато більше, ніж заряд бадьорості перед важким робочим днем. Тут сплелися спосіб обсмажування зерен, ритуали приготування, добавки, що по-новому розкривають аромат, і ідеально вивірена подача. Звучить дуже по-гурманськи.
А тепер трохи про те, як це втілюється в життя київських кав'ярень.
RIGHT coffee bar
Крім класики (за смаком якої найпростіше відстежити якість кави, до речі) тут можна спробувати кілька альтернативних видів приготування вашого улюбленого напою. Фільтр-кава (підходить для ранкових ділових зустрічей), аеропрес, пуровер або — трохи більше звичне нам слово — джезва. І терпко, і солодко, і з кислинкою. Є ще коктейлі, якщо справа буде ввечері.
Must try: Пуровер Kalita — 69 грн
Адреса: вул. Січових Стрільців, 9В
ONE LOVE coffee
Сліпуче білий інтер'єр, відмінний вид з вікна — ось вам всі умови для того, щоб: а) не відволікатися на велику кількість деталей, а присвятити всього себе смаку кави на зернах арабіки specialty; б) зробити пару фото для стрічки instagram. Передплатники зачекалися, вперед!
Must try: Bonavita (280 мл) — 70 грн
Адреса: вул. Басейна, 1/3-2; вул. Велика Васильківська, 100; вул. Хрещатик, 38; вул. Хрещатик, 1/2
Чашка Espresso Bar
"Чашка" вже давно стала культовим місцем зустрічі, яке змінити не можна. Це стосується і киян, і гостей столиці (а вони сюди заходять дуууже часто!) І справа не тільки в чудових сніданках на будь-який смак — бельгійські вафлі з лососем, гранола, детокс-смузі та інше. Але і каву тут варять дуже класно. Ви точно знайдете той метод заварки, який до душі.
Must try: фірмовий капучіно — 59 грн
Адреса: вул. Басейна, 1/3-2
Takava Coffee-Buffet
Шеф-бариста, який заговорить кого завгодно. Хлопці, які допоможуть вибрати ідеальні зерна під ваш настрій і правильні девайси, щоб готувати каву вдома. Жвава і одна з найбільш ресторанних вулиць столиці. І улюблений напій в різних його проявах. Потрібні ще причини, щоб забігти сюди на каву-брейк?
Must try: кава Ethiopia GUJI - 280 грн
Адреса: вул. Велика Васильківська, 43/16