Мекка туристів, особливо гастро-туристів в Україні - це Львів. Туди їдуть за домашніми ковбасами, дерунами в горщиках, специфічними супами, настоянками власного виробництва, колоритом і гостинністю. Практично в кожному ресторані є щось таке, за що хочеться повертатися знову.
І щоб киянам не доводилося возитися з квитками і годинами трястися в поїзді, галицький колорит і кухню з західноукраїнським акцентом привезли в столицю. Редакція RestOn вже продегустувала всі "львівські наїдки", запила все крафтовим пивом, і готова розповідати, що спробувати в "душевній кнайпі для своїх" Bigos.
Локація
Ліворуч - набережна Дніпра, по праву руку - красива вулиця старого Подолу з кольоровими будинками. За традиційною галицькою кухнею і великою кількістю м'яса радимо йти на вул. Ігорівська, 13/5. Для львівських рестораторів таке розташування було принциповим.
Найближче метро: м Поштова площа
Концепція
Bigos - це, в першу чергу, паб. Тут збираються подивитися найважливіші події зі світу спорту на великому екрані з келихом крафтового пива. Послухати живу музику у виконанні кавер-бендів, пригоститися традиційними для галичан закусками. Або пропустити на барі пару-трійку чарок домашньої наливки на хроні, меді або вишні. Секретна зброя пабу - атмосфера добра і гостинності. Заходиш в Bigos, і відразу відчуваєш себе, як вдома.
Інтер'єр
Інтер'єром закладу займався співвласник пабу Костянтин. Він, як ніхто, відчуває дух цього місця, а тому привіз частинку Львова до столиці, і поселив її тут.
У пабі два яруси, багато місця, великі дерев'яні столи, високі стелі і красивий вид з вікон. В інтер'єрі багато дерева - традиційного і теплого атрибута Західної України, є також елементи лофту - більш зрозумілого і близького киянам стилю.
Кухня
Bigos - це інша українська кухня. Вона проста і зрозуміла для львів'ян і колоритна для жителів столиці. Шеф-кухар ресторану Віталій Хомин додає всім стравам європейськості. Тому кухню тут називають галицько-європейською. У меню: м'ясні рульки, соління, супи, авторські десерти, настоянки, крафтове пиво.
Основний акцент робиться на бігос - блюді польської кухні. Готують його з двох видів капусти, на ребрах, з додаванням копченостей. В меню 3 види цієї страви: класичний, з ребрами і з ковбасками. Є також вегетаріанський варіант бігосу - без м'яса, але з чорносливом.
Серед специалітетов також:
- голонка в пиві (299 грн за 1500 г) - свиняча рулька, виварена протягом 6 годин на пиві і запечена при високій температурі. Подається з соліннями і домашніми соусами, поливається спиртом і підпалюється на очах у гостя;
- львівське сало з корнішонами, часником і чорним хлібом (69 грн за 300 г);
- журек (79 грн за 300 г) - польський борщ на заквасці з вершками і м'ясом;
- ковбаски власного приготування: куряча з сиром, свиняча і яловича з додаванням пива (99 грн за 250 г).
У десертній карті пабу традиційний галицький штрудель з яблуком (49 грн за 250 г), львівський сирник (49 грн за 200 г) і фірмовий торт "Бігос" на темному пиві з сирною начинкою (49 грн за 200 г).
Бар в закладі дуже великий, в ньому представлені всі алкогольні напої, які тільки можна уявити. До речі, за цілком демократичними цінами. Основна гордість "бігос" - фірмові настоянки: хреновуха, медовуха і вишнівка, а також близько 20 видів пива: крафтового, розливного і пляшкового.
Наприклад, пиво Ягер від майстрів франківської пивоварні представлено тільки в одному столичному закладі - кнайпі "Бігос". Два сорти цього пива рекомендуємо спробувати всім.
Must try:
- Львівська кров'янка з смаженими варениками (79 грн за 350 г)
- Кваша - мариноване асорті (69 грн за 300 г)
- Куряча ковбаска з сиром (99 грн за 250 г)
- Квасоля з беконом (49 грн за 300 г)
- Форель гриль з овочами (149 грн за 450 г)
- Голонка в пиві (299 грн за 1500 г)
- Пів-курки з картоплею (199 грн за 1500 г)
- Смажені вареники зі шкварками (49грн за 300 г)
Висновки
Київська філія львівського пабу "Бігос" - це великі порції, доброзичлива атмосфера і колоритний смак в поєднанні з демократичними цінами. Персонал говорить, що гості забирають половину страв з собою, тому що не можуть з'їсти все відразу. Заради цього команда і старається. Заради цього і хочеться приходити сюди знову і знову.
Адреса: вул. Ігорівська, 13/5
Час роботи: з 12:00 до 05:00
Автор: Ірина Виговська
Фото: власність закладу