Європа не чекає, і поки питання з безвізовим режимом знаходиться в процесі вирішення, ми тут в Києві налагоджуємо мости між державами власними силами - наприклад, відкриваємо ресторан голландської кухні Амстер Дамстер. Точніше, відкривають його дві тендітні дівчини - Олена Дрючина і Юлія Марченко, а ми просто приходимо до них у гості.
Ресторан відкрився в центрі - на вулиці Великій Васильківській, в 5 хвилинах від метро Палац Україна, поряд із парком Марії Заньковецької.
Приємно, сидячи на терасі, бачити перед собою зелень парку, а не милуватися пробками великого міста.
Амстердам - один із найяскравіших європейських міст, так яким же може Амстер Дамстер? У ресторані є всі атрибути цього чудесного міста - від велосипедів і квітів до маленької дерев'яної копії знаменитої скульптури "I Amsterdam".
Щоб не потопати в довгих описах, даємо список самих "амстердамських" речей Амстер Дамстера: крім вищеназваних квітів і велосипедів, клопми (дерев'яні черевики з гострими носами), канати й багато блакитного кольору (водні канали одна з найважливіших пам'яток Голландії, як не як), а також годинник і валізи (це вже скоріше як атрибут подорожей в цілому).
І, як то кажуть, вишенька на торті: біля вбиральні є куточок, де можна почистити взуття - це круто, погодьтеся!
Амстер - гастробар і, отже, в меню два акцента одночасно - кухня і бар.
Основне меню досить велике, тому зупинимося на суто голландських стравах. В першу чергу, це оселедець - з картоплею, солоним огірочком, цибулею і зеленню. З риби в Нідерландах ще в пошані виявляються смажені в сухарях шматочки судака "Кіббелінг".
Найпопулярніша закуска "Біттерболлен" представляє собою кульки з рубаної телятини, масла і спецій, обсмажені у фритюрі.
З основних страв рекомендують спробувати "Телятину за рецептом Старого Голландця" з болгарським перцем, свіжими огірками, спаржею, брокколі і цибулею під соусом Теріякі, або інше старовинне блюдо - індичку з вершковим соусом каррі з яблуками.
Може скластися враження, що в меню суцільні риба та м'ясо, але це не так - вегетаріанські страви є, і вони відзначені спеціальним значком.
Ми потрапили в Амстер Дамстер в обід, чим спростили собі завдання - вирішили скористатися готовою пропозицією за 89 грн. Варіантів було два, ми вибрали той, що включає гороховий суп "Снерт" з мисливськими ковбасками і шинкою, сендвіч з оселедцем і маринованим огірочком і Амстердамську картоплю-фрі. Порції - добротні, дівчині поодинці з таким бізнес-ланчем не впоратися.
Найбільше сподобався сендвіч - смак пікантний і гострий.
З того, що вдалося підслухати за сусідніми столиками - хтось прийшов по дружній наводкці на обладнаний грушевий тарт, сирники були суперсмачними і супертворожними, шніцель для дами обіцяли готувати цілих півгодини - не з шкідливості, а тому, що заготовок в закладі немає, всі страви виходять з-під ножа.
Замовимо пару слів про обіцянки, точніше про персонал, який їх дає: недоїдену картоплю-фрі запропонували упакувати з собою - що не просто правильно, але ще й дуже приємно. Взагалі, офіціанти в хорошому сенсі метушливі й сповнені ентузіазму.
Бар в обід не ризикнули пробувати, але карту коктейльну оцінили. Обіцяють вишуканість, здається, не дарма: наприклад, джин замінили на дженевер, кращий - звичайно, голландський. Ще з голландського на барі використовують яєчний лікер Advocaat і абсент, ясна річ.
Для літніх вечорів у Амстер Дамстері підготували й інші приємні сюрпризи - пунш і сангрию. Продаються вони літровими порціями - для великої компанії саме те!
"I'am оселедець" - 63 грн.
Гороховий суп "Снерт" - 56 грн.
Судак "Кібеллінг" - 89 грн.
Індичка "каррі" - 97 грн.
Шоколадний фондан - 62 грн.
Коктейлі - по 109 грн.
Висновок!
Тестовий режим поки відчувається, але потенціалу в Амстер Дамстері все ж більше - і це головне!
Адреса: вул. Велика Васильківська, 111/113
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва