"Остання Барикада", відкриття якої відбулося днями, - це наповнене різноманітними символами й смислами простір, який об'єднує і арт-майданчик, і музей український революцій, і магазин, в якому зібрана велика колекція книг і небанальні дизайнерські речі... Це власне радіо і журнал, присвячений українській історії та культурі. Це перший 100% український бар і сучасна українська гастрономія. Це місце зустрічі вільних людей.
Розташування визначається формулою "десь на Майдані, біля Лядська воріт". Поруч - скляний купол, двері із заповітними буквами О.Б. і окремий ліфт, на якому можна спуститися до невеликої кав'ярні. Непідготовлений гість може вирішити, що на цьому все і закінчується, але, звичайно, це не так. Уважний погляд знайде правильні підказки, розгадає пароль.
Інтер'єр "Останньої Барикади" - приклад того, як багато смислів може містити функціональний простір. Від "залізної завіси" і бетонних блоків до величезних "вишитих" на металевій сітці маків - кожен елемент символізує той чи інший знаковий елемент з історії українських революцій.
У першому залі - невелика сцена, майданчик для музичних концертів та літературних вечорів. Трохи далі - барна стійка "з секретом".
За стіною - "штаб", оформлений в стилі квартир міської інтелігенції кінця 19 століття.
У скляних коробках - артефакти: біла стрічка учасника Революції на граніті, помаранчевий шарф, який зв'язали люди з різних регіонів України під час Помаранчевої революції, рукавиці, в яких аспірант Київської богословської академії дзвонив на сполох, коли спецпідрозділи "Беркуту" штурмували Майдан. Їх багато, і це тільки початок шляху - попереду довга робота по створенню власного музею трьох українських революцій новітнього часу.
В основі меню - сучасний підхід до української гастрономії. Він передбачає постійний пошук цікавих локальних продуктів, увагу до традиційних рецептів і застосування сучасних технік. "Остання Барикада" - це місце зі зрозумілою і дуже смачною їжею.
Херсонські устриці з розсолом, рубані рапани з овочевою заправкою, маринований сом, бичачі яйця з журавлиною, бігос з лісовими грибами, вареники з картоплею і гусячою печінкою - все це є в меню. Крім того, на відкритому вогні готуються стейки з витриманої української яловичини (спеціальні камери для сухої вилежки м'яса встановлені в залі).
Ще - велика колекція українських сирів (близько 30 видів від ферм з різних регіонів України) і 8-10 видів хліба, який кожен день випікається тут же.
І, так, це, мабуть, перший в Україні бар, в якому немає ні краплі іноземного алкоголю - тільки українські вина, українське крафтове пиво, українські дистиляти.
Овочі з кремом з волоських горіхів - 39 гривень
Херсонська устриця Mushlya Fayna з помідоровим розсолом - 39 гривень
Рубані рапани з овочами і кропивною заправкою - 69 гривень
Печена свиняча шия з топленим молоком - 89 гривень
Бичачі яйця з калиною - 69 гривень
Вареники з картоплею і гусячою печінкою - 69 гривень
Вирізка з лопатки - 198 гривень
Вареники з халвою - 49 гривень
Створення майданчика для обговорення та реалізації соціальних і культурних проектів, випуск серії арт-буків, старт роботи власного радіо і онлайн-журналу. Уже зараз в "Останній Барікаді" проходить виставка робіт українських та ізраїльських фотографів "Між війною і миром", тут же відбудеться відкриття амбітного проекту Kyiv Art Week.
Адреса: Майдан Незалежності, 1
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва
ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ОГЛЯДІВ РЕСТОРАННОГО СВІТУ