На думку французьких експертів, саме в цій країні знаходиться найбільша кількість ресторанів, відмічені знаком вищого визнання майстерності кухарів - трьома зірками Michelin. В черговий випуск найавторитетнішого ресторанного гіда Michelin за поточний рік потрапив японський регіон Кансай. Укладачі почесного рейтингу присудили вищий бал - три зірки - відразу 12 ресторанам, розташованим в цій частині Країни висхідного сонця. Цього року Кансай переміг навіть столицю Японії, Токіо, де є лише 11 тризіркових ресторанів.
На другому місці рейтингу опинилася Франція, а точніше Париж, де є 10 тризіркових ресторанів. У Нью-Йорку їх зареєстровано п'ять, в Лондоні - два, а в Римі і зовсім всього один, пишуть "Ведомости".
Разом з тим, багато критики звинуватили фахівців Michelin в тому, що їм складно оцінити смакові якості малознайомій для європейців кухні. Це призвело до того, що суддям довелося заново оцінювати роботу японських ресторанів і залучити на допомогу місцевих фахівців.
Як відомо, зірки Michelin є найпочеснішою для ресторанів нагородою за кулінарну майстерність. Точні критерії, якими творці рейтингу керуються при присудженні закладам своїх зірок, тримаються в найсуворішому секреті і вважаються комерційною таємницею компанії. Безперечно лише те, що основним об'єктом оцінки правил є кухня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самий шикарний ресторан Великобританії
Нагадаємо, що ресторанний рейтинг, а точніше "Червоний гід Michelin", був вперше представлений увазі публіки в 1900 році у Франції. Тоді він поширювався безкоштовно і розповідав туристам і місцевим жителям не тільки про ресторанах і рівні їх обслуговування, а й про всі інші об'єкти суспільної уваги, серед яких - магазини, бензоколонки і кінотеатри. Однак пізніше рейтинг став платним, а розповідати в ньому стали тільки про ресторанах.
У 1926 році з'явилася знаменита зірочка, що позначала хорошу кухню, а незабаром до неї додали ще дві. З тих пір одна зірочка говорить про те, що даний ресторан дуже гарний у своїй категорії, дві зірки - відмінна кухня, і заради його відвідування можна набагато відхилитися від наміченого маршруту, а три зірки - що там працює чудовий шеф-кухар, а заради його відвідування має сенс здійснити подорож.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кращі заклади світу за версією Restaurant and Bar Design Awards 2013
ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ НОВИН РЕСТОРАННОГО СВІТУ