В Італії випущений в продаж перший в світі пивний сир - Frumage Baladin. Фахівці сироварні Le Fattorie Fiandino (провінція Кунео, П'ємонт) готують цей сир з пастеризованого коров'ячого молока, змішаного з нефільтрованим пивом.
Для приготування Frumage Baladin використовують виключно темне пиво невеликий пивоварні Baladin, яка також знаходиться в провінції Кунео. Звідси і назва: «frumage Baladin» на пьемонтские діалекті означає «сир з Балад».
З нефільтрованим пивом працювати дуже непросто: дріжджові культури додають готовому сиру неприємну гіркоту. Цієї проблеми можна було б уникнути, використовуючи пастеризоване пиво, однак сировари Le Fattorie Fiandino воліють працювати виключно з натуральними продуктами вищої якості. На щастя, від гіркоти вдалося позбутися: в сирну массутеперь додають спеціальний фермент, який зупиняє роботу дріжджів.
На поверхню вже сформованої головки «пивного сиру» наноситься суміш ячмінного солоду і пива Baladin. Після декількох тижнів витримки виходить напівтвердий сир з хрусткою скоринкою, з тонким ароматом нефільтрованого пива і тривалим «ячмінним» післясмаком.
Сиродельческое господарство Le Fattorie Fiandino - дочірнє підприємство фірми Caseificio Fiandino, заснованого в 1948 році братами Джованні, Батіста і Луїджі Фіандіно. Сьогодні фірмою керує вже четверте покоління родини Фіандіно. Крім пивного Frumage Baladin, фірма виробляє ще чотири сиру - грана падано, тому «La Manga», Бурро «Campangna» і фірмовий «Selezione Fiandino». Чи будуть сири сім'ї Фіандіно продаватися в Росії - поки невідомо, однак італійці активно шукають російського імпортера.
Офіційні сайти сироварів Фіандіно - fiandino.it (Caseificio Fiandino), fattoriefiandino.it (Le Fattorie Fiandino).
Читайте також: В Італії випустили пивну пасту
Дивіться також: Резерв столика в ресторанах Києва зі знижкою