Скандинавська кухня - відносно нове гастрономічне віяння в наших краях. Запитай кого завгодно про ключові страви італійської, французької або японської кухні - дадуть відповідь відразу, не замислюючись. А ось щоб розібратися, чим пригощаються в північних країнах, потрібно відвідати кілька закладів. Розповідаємо, де їх шукати.
Smorrebrod
"Danish comfort food" звучить дуже зігріваюче, на наш смак. Особливо, коли з вікон дивиться друга половина зими.
Усередині заклад просякнутий нордичними мотивами: необроблене дерево, метал, мінімалізм. Інтер'єрний ідеолог - Денис Беленко, у нього вийшло дуже реалістично та атмосферно.
У меню - 16 видів сморребродов, ситних датських закусок, сніданки, супи, "гаряче" і десерти.
Однозначно, не варто розглядати заклад як моноформат: тут можна як неспішно поснідати, так і ситно пообідати, а ввечері - пропустити по коктейлю або парі наливок.
Must try:
- Сморреброд з оселедцем Матіас, картоплею, слабосоленим огірком і яблуком каррі;
- Солодкий сморреброд з козячим сиром;
- Салат з гарбузом;
- Хлібний sour.
Де: вул. Городецького, 4
Коли: 8:00 - 23:00
RAY
Цей заклад - справжня знахідка для любителів Nordic cuisine. Ray відомий своїм панорамним видом і педантичним ставленням до якості страв.
Ресторан якнайкраще підходить для знайомства з північною кухнею: тут ви можете замовити сет з декількох страв, завдяки якому можна скласти своє враження про скандинавську кулінарію. RAY складається з двох частин: перша, більш стримана та вишукана, в білих тонах, друга – темна, відкрита, з простою і зрозумілою кухнею.
Must try:
- Тар-тар з ягняти з імбиром;
- Морські гребінці з пюре з топінамбура;
- Норвезький рибний суп;
- Сфера з каштановим мусом.
Де: вул. Спортивна, 1, ТРЦ Gulliver
Коли: 10:00 - 22:00
Ibsen
Північне сяйво у гастроформаті - ресторан Ibsen. Тут, на відміну від двох попередніх закладів, атмосфера більш вишукана: щоб навідатись сюди, потрібен привід. Ми знайшли мінімум два. Перша причина відвідати Ibsen - дивовижна атмосфера закладу, тут у кожного цеглинки є нордичні коріння. Друга причина - мідії кряйклінгур і гребінці хьорпускель.
Нехай вас не бентежать труднощі артикуляції, персонал допоможе підібрати ідеальну страву для першого знайомства і навчить правильно вимовляти її назву. Подейкують, що ім'я вулкана Ейяфьядлайекюдль тут використовують замість вітання. Але це не точно!
Must try:
- Морський гребінець хьорпускель;
- Телячі щоки по-скандинавськи;
- Сморреброд з датським блакитним сиром;
- Тар-тар з лосося.
Де: Мечникова, 16
Коли: 11:00 - 23:00