"Поїж гаряченького", — говорили нам в дитинстві мами і бабусі. А ось влітку можна порушувати правило і їсти холодне! У сьогоднішній підбірці — київські заклади, десь подають холодні супи. Смачного!
Кафе-сироварня "Мацоні"
В меню грузинського ресторану "Мацоні" є особлива окрошка. Тут її готують на основі однойменного кисломолочного напою — кавказького мацоні. Його готують самостійно в закладі. Вважається, що в складі мацоні є бактерії молодості. Так що не дивуйтеся, якщо після такої окрошки вам, наприклад, перестануть продавати в магазині алкоголь без паспорта.
До складу окрошки крім мацоні входить відварний язик, огірок, свіжий редис, зелень і, звісно, грузинські спеції.
Де: бульвар Ігоря Шамо, 1; вул. Велика Васильковская, 114
Коли: з 12:00 до 22:00 (локація на Русанівці); з 11:00 до 23:00 (локація на "Палаці Україна")
Рибна гастролавка "Чорноморка"
В Києві вже відкрили п'ять закладів "Чорноморки". І на цьому засновники не збираються зупинятися. Для гурманів це хороша новина — буде більше місць, де купити свіжу рибу і спробувати страви з неї.
В меню є класичний холодний томатний суп — 69 грн/порція. Подається з брускеттою з тюлькою. Відмінний вибір для літнього ланчу. Також є окрошка на вибір зі слабосоленим лососем, копченим лососем або копченою акулою — 76 грн. Нова рибна інтерпретація популярного супу буде вам до смаку.
Де: вул. Ярославська, 5/2; вул. Преображенська, 7; вул. Драгоманова, 6/1; вул. Велика окружна, 110А; вул. Мельникова, 83а
Коли: с 11:00 до 23:00
Пян-Се бар
Особливе місце холодним супам виділено в корейській кухні. Спробувати в Києві такі можна в барі "Пян-Се". В меню дві позиції: кукса і няньгугі.
Перший — легендарний корейський суп на основі бульйону з сочевиці зі спеціями, капустою, кабачком/баклажаном, омлетом, огірками, локшиною та свининою чи куркою (99 грн). А няньгугі — це "корейська окрошка" за секретним рецептом шефа. У складі огірки, фунчоза і тофу, подається з шматочками льоду (89 грн).
Де: вул. Нижній Вал, 33Б
Коли: пн-пт з 11:00 до 23:00, сб-нд з 12:00 до 23:00
Грузинський ресторан "Genatsvale&Hinkali"
В сімейному ресторані "Генацвале і хінкалі" чекають гостей на холодні супи (і не тільки на них). В меню окрошка (65 грн) і холодний червоний суп (65 грн). Класика — це завжди хороший вибір, впевнені в закладі.
А під холодний суп добре замовити хачапурі і їсти це все вприкуску. Після такого обіду або вечері з ресторану голодним не йшов ніхто. І ви не підете.
Де: вул. Драгоманова, 17, проспект Героїв Сталінграда, 4, корп.6
Коли: з 12:00 до 23:00
Mulberry
Здається, в жодному іншому ресторані немає такого вибору окрошки. Три позиції з різними заправками: окрошка на кефірі з гірчичною заправкою, пряна окрошка на айрані з аджикою, окрошка на живому квасі — і все по 75 грн. Якщо перша схожа на класичну, то з айраном і аджикою і на живому квасі потребують негайної дегустації.
Але не окрошкою єдиною. У меню ще є холодний суп з авокадо і огірком — 118 грн. Авокадо тут надає ситності страві, а огірок освіжає.
Де: вул. Шовковична, 13/2
Коли: пн-пт з 08:30 до 22:00, сб-нд з 09:30 до 22:00
Anzar Turkish Cuisine
У турецькій кухні є популярна закуска на основі йогурту зі свіжим огірком і м'ятою, яка називається джаджик. У ресторані Anzar йогурт замінили айраном, додали картоплю, яйце і редис, і вийшов турецький аналог окрошки. При цьому ще й вегетаріанський. Подається з коржем гарячого турецького хліба, який випікають прямо в ресторані. Вартість порції — 65 грн.
Де: вул. Ігорівська, 5А/10
Коли: з 10:00 до 22:00
Грузинський ресторан "Saperavi"
Ще одна окрошка з грузинською інтерпретацією від шеф-кухаря "Saperavi". З неї можна почати обід, а потім плавно перейти до гарячих ароматних хінкалі і хачапурі. В окрошці вже звичні інгредієнти: огірок, редис, яйце. Родзинка рецепта — додавання сулугуні, зробленого на основі мацоні, з додаванням зелені.
Порція дуже ситна — 360 грам (110 грн).
Де: вул. Грушевського, 1В
Коли: з 12:00 до 23:00
Almondo Restaurant&Club
Нарівні з окрошкою столичні гурмани люблять і гаспачо. Це традиційний іспанська суп, який готують на основі протертих овочів. У ресторані Almondo вирішили зробити його авторський варіант — з м'ясом страуса.
М'які шматочки м'яса відбирають, обсмажують до напівготовності і опускають в секретний маринад. Просочене м'ясо ріжуть на шматочки і додають в страву. Додатково суп прикрашають ніжним крем-сиром. Вартість порції — 160 грн.
Де: бульвар Лесі Українки, 34
Коли: пн-пт з 12:00 до 06:00, сб-нд з 18:00 до 06:00