У Києві триває грузинська гастрономічна експансія, і не можна сказати, що ми цього не раді. Ще як раді!
Де покуштувати хінкалі, хачапурі й інші чудеса однією з найсмачніших кухонь світу (що підтверджують статті в The Independent і The Washington Post) шукайте в піддбірці нових грузинських ресторанів від RestOn.
Про Сулі&Гулі сміливо можна говорити: малий, та удалий. У невеликому приміщенні в сквері на Шота Руставелі розмістилися і "грузинський бутік" (як називають його власники), і безпосередньо ресторан.
Меню оновлюється ледь не кожен місяць, із останніх нововведень - перепела в кизилові соусі і курча табака.
Що особливого: один із власників Сулі&Гулі, Лаша Мукбаніані, що колись був дипломат, кілька років тому налагодив в Тернополі виробництво грузинських сертифікованих сирів ТМ "Гренацвале" - сулугуні й імеретинського. Ідея швидко стала успішною: зараз сири "Гренацвале" поставляються в багато грузинських ресторанів Києва і до недавніх пір продавалися тільки в супермаркеті Good Wine, тепер же вони доступні в магазині і ресторані Сулі & Гулі.
Хачапурі по-аджарськи - 97 грн.
Пхали з баклажаном - 70 грн.
Хінкалі - 10 грн/шт.
Кхала (телятина, тушкована з гранатовим соком) - 120 грн.
Адреса: вул. Саксаганського, 9
Saperavi не схожий на ті грузинські ресторани, до яких ми звикли, - це тобі не просто хінкальна (не в образу хінкальнам, тим більше будемо їх хвалити сьогодні), а вишуканий ресторан.
Причому вишуканий від якихось інтер'єрних деталей і живої музики до асортименту страв, пропонованих титулованим шефом Кокой Хулузаурі, і вин, рекомендованих власним сомельє Георгієм Мешвеліані.
Що особливого: по-перше, локація: власникам пощастило відхопити дуже ласий шматок для свого закладу - в Маріїнському парку, біля Музею води; по-друге, меню дійсно дивує різноманітністю: смачний хачапурі - це добре, але на ньому грузинська кухня не закінчується, вона з нього тільки починається.
Сациві (злегка обсмажене філе індички під соусом з волоських горіхів) - 125 грн.
Харчо (відварна яловичина з рисом в томатному бульйоні) - 95 грн.
Хінкалі - 100 грн/4 шт.
М'ясний чашушулі (телятина, тушкована в червоному соусі і білому вині) - 150 грн.
Адреса: вул. Грушевського, 1В
У Мацоні подобається загальний настрій - в міру автентичний: це таке місце, куди приходиш не стільки за шоу, скільки добре й ситно поїсти.
Меню розбавлене не тільки грузинською кухнею, є "споживча класика" на кшталт тар-тара з лосося, Цезаря з куркою, кролика з дерунами та грибним соусом.
Що особливого: напевно, ледь не перший грузинський заклад нового зразка, як й відкрився не в зонах загального користування: кафе-сироварня Мацоні зустрічає своїх гостей в районі Русанівки.
Ще одна відмінна риса Мацоні - сироварня, за всіма процесами всередині якої можна спостерігати із залу кафе.
Салат "Маковий" із куркою, помідорами і маковим соусом - 89 грн.
Хінкалі з бараниною - 88 грн/4 шт.
Чкмерулі (курча під вершково-часниковим соусом) - 120 грн.
Хачапурі по-мегрельськи - 95 грн.
Адреса: бульвар Ігоря Шамо, 1/5
Хінкальна Radio Tbilisi відкрилася буквально два тижні тому, сервіс поки відточується, а ось до їжі питань немає - хінкалі нахвалюють. Як і гойдалки, сидячи на яких ці самі хінкалі можна наминати.
Що особливого: звичайно, гойдалки. І те, що в хінкальні багато ще всякого смачного, за демократичними цінами.
Хінкалі - від 9 до 11 грн/шт.
Глданська шаурма зі свининою - 64 грн.
Лобіані рачулі - 74 грн.
Сом в соусі кіндзмарі з кінзою і горіхами - 88 грн.
Адреса: вул. Дмитрівська, 9-11
Мережа Хачапурі й вино впевнено зростає: спочатку був ресторан на Майдані Незалежності, потім - на Олімпійській, тепер відкрився заклад на Троєщині.
Жителям цього масиву пощастило: заклад - перевірений, меню - протестоване. Так що все готово до вживання!
Що особливого: дитяча кімната для самих маленьких і кальяни для дорослих.
Хачапурі Кубдарі - 98 грн.
Хінкалі - від 12 до 14 грн.
Аджаб-сандал (овочеве рагу) - 78 грн.
Долма - 110 грн.
Адреса: проспект В.Маяковського, 2/43
Coming soon:
Спостерігати за Suluguni цікаво вже зараз - на стадії будівництва: тонни арматури, сталь, іржа, 3-метрові люстри.
Сподіваємося, кухня буде не менш вражаючою.
Відкривається ресторан в Музейному провулку, на місці колишнього клубу ПаТіПа.
Адреса: Музейний провулок, 10
Масштабний і сучасний Гаро на вулиці Антоновича - більше поки з'ясувати не вдалося. Кераміка ручної роботи, адаптовані під смаки українського гостя рецепти і великі порції. Загалом, потенціал є. Переконатися в цьому можна з кінця вересня.
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладів
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва