Заклад, в якому однаково хороше й продумане основне і барне меню, де не просто наливають, а дбають про фудпейрінге - поєднання їжі й алкоголю, де чайний сомельє може розповісти про сто видів чаю і десяткаи чайних церемоній, а кальян - один із кращих в місті, - не фантастика. Воно існує, і це ресторан-бар "To be" на Подолі.
Команда RestOn не могла пропустити нагоду, щоб самим пересвідчитися в цьому.
Бар знаходиться в 5-7 хвилинах від метро Контрактова, і його дуже легко знайти: в десяти метрах зліва - знаменитий Житній ринок, відразу праворуч - музей популярної науки й техніки Експеріментаріум, а за поворотом починається Воздвиженський провулок.
Безсумнівно, сусідство з закладами "Воздвиженської" хвилі встановило високу планку якості, але скажімо наперед - в "To be" впоралися.
Бар створений з урахуванням останніх тенденцій в ресторанному оформленні - м'які дивани, імітація цегли на стінах і дерев'яні балки. Так, можливо подібне вже не дивує, але в "To be" інтер'єр виглядає по-справжньому якісно і стильно.
У ресторані 4 зали: бар, балкон, основний зал і кальянна. Подобається, що в основному залі залишили вільним центр, а світло зробили приглушеним - це налаштовує на розслаблену, барну атмосферу.
To be - це Restaurant&Cocktailbar&More.
Меню розробляв Ігор Брагін, Президент Київської Асоціації шеф-кухарів, засновник Кулінарної Академії і шеф із більш ніж 15-річним стажем.
Подача страв виконана в кращих традиціях модернової іспанської кухні - молекулярні елементи й багато яскравих фарб. В "To be" дотримуються принципу, що їжу треба їсти не тільки ротом, а й очима. І не дарма: такого ефектного оформлення - з крапельками складносурядних соусів, квітками фіалки, димлячим сухим льодом - особисто ми ще не зустрічали в закладі з настільки демократичними цінами!
В меню багато морепродуктів (знову відсилання до Іспанії?): Рапани в соусі з блакитного сиру, тар-тар з тунця і лосося з ягодами лічі, суп із сочевиці зі смаженим кальмаром і в'яленими томатами, а також мідії, устриці, сібас із травами і базиліковими чіпсами.
Не морепродукти, не відсилання до Іспанії, але смачно й популярно не менше - суші. Тільки знов-таки незвичайні - з чорним рисом. У меню представлені 6 видів, включаючи фірмовий рол tobe з тигровою креветкою, обсмаженої в сухарях панко, копченим вугром, ікрою летючої риби та японським майонезом.
Ті, хто вважає за краще дарів моря м'ясо, теж будуть приємно порадовані. Рекомендуємо стейк tobe на кістці з цибулею конфі й вершковим гелем, приготовлений за технологією су-вид, і курча в соусі теріякі з овочами альденте під бальзамічним соусом.
Для тих же, хто, як і ми, входить до вузького кола любителів супів, у нас приємні новини: в меню є як простенький овочевий суп із рисовими чіпсами, так і крем-суп із гарбуза, грибів шиітаке, з чіпсами з хамона і сферою блакитного сиру або марсельський буйабес із морепродуктами.
В якості основної страви можна покуштувати пасту із качки і карамелізованою грушею, чорні равіолі з лососем і рікоттою й соусом із пармезану.
За барну частина відповідальний відомий київський бармен Артемій Лебедєв. Алкогольне меню розділене на 3 частини: класичні коктейлі, коктейлі з різних куточків світу та авторські коктейлі. В останній частині, наприклад, можна знайти справжній ексклюзив: коктейль на ромашковому джині, айвовому джемі, апельсиновому біттері (їх готують власноруч в "To be"), з сиропом бузини, білком і лимоном. Поспішаємо повідомити, що подібних скарбів в алкогольній карті ще багато. Оскільки карта складена з урахуванням основного меню, тут вам з радістю допоможуть підібрати підходящий аперитив або дижестив.
Відомий бар не тільки своїми алкогольними напоями, але й чайними. Карта містить вражаючу кількість різних позицій з Японії, Китаю, Індії. Визначитися з вибором допоможе чайний сомельє (так, є і такі).
Не можна обійти стороною кальяни - атрибут, без якого To be зовсім би і не "to be". Кальяни - пристрасть ідеолога і співзасновника закладу Максима Пустовойта. Він багато подорожував по світу, вивчаючи "кальянний" досвід різних країн. Саме завдяки Максиму кальянна карта нараховує 700 видів тютюну й абсолютно унікальні за формою і змістом кальяни.
Нас дуже вразив Kalyanbali Dragon із цінних порід дерева і шлангом зі шкіри пітона. Загалом, не дивно, що бар став одним із улюблених місць любителів кальяну.
Салат Цезар зі смаженої качки в підкопченому беконі - 86 грн.
Казанок чилійських мідій Марін'є - 115 грн.
Устриця Середземноморська №1 - 49 грн / шт.
Фірмовий рол tobe - 144 грн.
Суп із качки з домашньою локшиною, перепелиним яйцем і розмарином - 62 грн.
Стейк Рибай - 237 грн.
Як і належить хорошому бару, по п'ятницях і на вихідних в Tobe проходять вечірки - з dj, піснями, коктейлями та кальяном.
Влітку планується відкриття тераси. Значить, вечірок буде ще більше!
Адреса: вул. Верхній Вал, 2а
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва