Ми б хотіли сказати, що історія "Софри" почалася з маленької точки на Житньому ринку, але вона почалася раніше: власники закладу - біженці з Криму.
Софру тут полюбили - за історію й смак. Який же її смак? Насичений, пряний, багатий, як кримськотатарське застілля. До речі, софра - це накритий обідній стіл, і команда RestOn готова розповісти, що на ньому стоїть.
Кафе розташувалося в невеликому підвалі на Кловському узвозі, в 15 хвилинах ходьби від однойменної станції метро.
Шлях проходження пролягає через Мечникова, саму "ресторанну" вулицю Києва, а потім потрібно звернути на Кловський узвіз, і через десяток метрів ви опинитеся у точки призначення.
Звичайно, в Софрі не так фешенебельно, як в тих ресторанах, що траплялися по дорозі сюди, але тут це абсолютно ні до чого.
Охайно й всього в міру - ось, що можна сказати про оформлення кафе. Східні мотиви не обтяжують своїм достатком, що часто трапляється у великих ресторанах, вони дуже тонко обіграні: тут є колір, фактура, орнамент, є загальний настрій, але вони доповнення до кухні, а не навпаки.
У Софрі 2 зали й близько 30 посадочних місць. Перший зал розташувався біля входу, в ньому всього 3 столика, зате в комплекті з ними йдуть великі м'які дивани з яскравою оббивкою в етнічному стилі, тут же стоїть умовний бар (пам'ятаємо, що алкоголю тут немає: ряди пляшок замінюють красиві мідні чайники й заварники). У другому залі столиків більше, він більш людний і галасливий.
Основа кримськотатарської кухні - чебуреки. Софра пропонує на пробу 4 види - м'ясні з бараниною, сирні з бринзою і зеленню, картопляні й мікс (м'ясо з сиром або картопля з сиром і помідорами). Подаються чебуреки з кисломолочним соусом.
Що сказати? Це було соковито, ситно й неймовірно смачно. І не знаємо, як ви, але ми їли чебуреки руками, про що анітрохи не шкодуємо.
До речі, крім смажених олійних чебуреків, є янтих - за формою й начинкою це той же чебурек, тільки ось з пісного тіста (по суті лаваша), запеченого на спеціальній металевій поверхні.
Особливих захоплень заслуговує лагман (блюдо з м'яса, овочів і домашньої довгої локшини), манти і плов Піля. Зізнаємося, у нас не вистачило сил після чебуреків і янтих випробувати ще й їх, але ми чули відгуки з сусіднього столика, чесно.
Кава. Це той випадок, коли кажуть "ну, по-перше, це красиво". Цей ажур металу на кавовій чашці, ця мідна цукорниця й підставка з солодощами, а ще кава, м'який і в той же час щільний, з густим осадом на дні, - таке не забувається.
З солодощів - пахлава, цілих 3 види: кримська, турецька і бакинська. Її, до речі, можна купити з собою - ось вона лежить в упаковці на барі, блискуча й перев'язана стрічкою.
Чий-берек (чебурек), янтих - 25 грн/шт або 28 грн/шт з начинкою "мікс"
Лагман - 60 грн.
Плов Піля - 60 грн.
Япрах сарма (голубці з виноградного листя) - 60 грн.
Манти - 60 грн/4 шт.
Харакаве (міцна чорна кава, готується в джезві на піску) - 14 грн.
Пахлава кримська - 10 грн/шт, 25 грн/3 шт.
Адреса: Кловський узвіз, 10
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва