Frank Coffee - широко відома у вузьких колах кав'ярня з альтернативною кавою на Печерську. А ще Frank Coffee - це маленька історія високого Євгена Копила, і він особисто розповів RestOn, як власна справа зробила його кофеманом і чому чергова кав'ярня це не страшно.
За словами Євгена розташування закладу - один із його головних чинників успіху: з одного боку, це центр міста, з іншого - вони першими встигли зайняти нішу альтернативної кави на Печерську. Ну і добре, не Бессарабкою ж і Подолом єдиними.
Ще одне маленьке, але суттєве уточнення: на місцевості потрібно шукати не вулицю Кутузова, 3, а провулок! Провулок, - підкреслимо ще раз, - і знаходиться він на протилежній від вулиці стороні.
Ми так прискіпливо розповідаємо, як знайти потрібну адресу просто тому, що самі ходили туди сюди між номерами 1 і 9 по вулиці Кутузова в спробах знайти платформу 9 і ¾, тобто Frank Coffee, хвилин 10, а потім все-таки вирішили перевірити карту на Фейсбуці й зрозуміти, що нам трохи не туди, і в Хогвартс із такими темпами ми б не поїхали, якби він навіть був.
Насправді, якщо ви відразу вивчите карту, то шлях від метро до кав'ярні займе не більше 5-7 хвилин.
У Frank панує мінімалізм - як в інтер'єрі, так і в розмірі самого приміщення. Але навіть ці кілька "квадратів" облаштовані з розумом і смаком - над цим Євген працював спільно з дизайнером Вітею Герасименко.
Стійка, 2 столи, стільці - здавалося б, який тут взагалі інтер'єр? Як і завжди, справа в деталях, фактурах - поєднання пофарбованих у темний сірий цегляних стін із глянцем білої плитки, невеликі вазони на столах (по одному на стіл - все той же мінімалізм) і красиві скляні пляшки води з не менш красивими склянками.
Вода, звичайно, це не зовсім інтер'єр, але подача настільки добре стилізована під загальне оформлення, що варто її виділити саме в цьому контексті. І взагалі - вода? в закладі? просто стоїть на столі? для всіх? Звучить, як іронія, але правда приємно здивовані: складно повірити, що такі ось маленькі радості досі доступні далеко не в кожному закладі.
Повертаючись безпосередньо до інтер'єру, сама "начинка" - це суміш IKEA, яку потім доводили до розуму і перефарбовували вже на місці, і локальних виробників.
Над загальною концепцією і кавовою частиною трудився Діма Овчаренко. Євген зазначив, що досвідчені люди, які безпосередньо займаються продуктом, - головна запорука успіху: коли він вирішив відкрити щось своє, не до кінця розумів, який формат йому близький, тому звернувся за порадою до Діми, який консультує багатьох хлопців як проект-менеджера, і він вибудував спільне бачення і перший час навіть сам стояв за стійкою. Саме завдяки йому Женя не тільки відкрив той Frank, яким ми його бачимо, але й сам полюбив каву.
Основним завданням було запропонувати якісний продукт за доступні гроші. З упевненістю можемо сказати, що це вийшло. Поки ми чекали свою каву, а потім пили його, спостерігали за майже безперервним потоком відвідувачів - працівники довколишніх офісів і установ, місцеві жителі з собачками (в Frank Coffee так можна, до речі), люди, які спеціально приїхали за кавою саме сюди. Хтось брав каву з собою, а хтось ішов посидіти за столиком на вулиці, але факт залишався фактом - такому маленькому Frank-у вдалося завоювати свою аудиторію на не зовсім кавовій території.
Не будемо втомлювати себе і вас якимись характеристиками типу моносортів, specialty і т.п., скажемо лише, що використовується кава тільки свіжого обсмаження (від київських Café Boutique), її замовляють маленькими партіями, так що більше двох тижнів вона не залежується. Останнім часом ми перевіряємо кав'ярні флетвайтом, якого нам довелося сьорбнути в різних місцях, в тому числі іменитих кав'ярнях. Сказати чесно, було чудово смачно - ніжний смак і легка, дуже м'яка, кислинка.
Також ми запитали у власника і бариста, як йдуть справи з альтернативою, адже ми не раз згадували, що це перша альтернативна кав'ярня на Печерську, тут у людей вже сформовані свої кавові звички, як тоді впроваджували "нові технології". Все просто: якщо людина, наприклад, замовляє американо, й у неї є трохи вільного часу, бариста пропонує спробувати щось з альтернативи, розповідаючи при цьому про метод, про використану каву - окультурює, в загальному.
Бариста в Frank Coffee два - Антон Кравець і Владислав Антонов, у обох за плечима солідний кавовий досвід (Антон працював в Cherry coffee roasters&cakes і Wall Street espresso bar, Влад - в Чашка Espresso Bar та теж Wall Street espresso bar), так що їм рекомендаціям можна сміливо довіряти.
І хоча приміщення не дозволяє зробити власну кухню, не залишати ж гостей без чогось смачненького? Було вирішено користуватися привізними продуктами, але довірити це перевіреним компаніям. Так, круасани поставляє Morning Bakery - щодня о 8 ранку, і це незаперечний принцип - кожен день свіжа порція випічки, в Frank не залишають чогось на наступний день.
Більшість позицій, які залишилися в меню (3 позицій з усіх 5, - як сміється Женя), - пухкий пиріг із яблуками, киш-лорен - творіння рук Baker Street bakery. Ще є натуральні цукерки від Double Cacao - без цукру, яєць, борошна, зате з свіжим фініком, мигдалем, какао маслом і бобами какао, рожевою гімалайською сіллю і сиропом топінамбура; готуються вони при температурі 40 градусів, щоб максимально зберегти всі корисні властивості. Ми пробували карамельний варіант із фундуком, ще є подвійний какао-трюфель і трюфель із апельсином і фісташками. Цукерки маленькі, так солодкі і ситні, тому з'їсти можна максимум дві, і ті без жодних докорів сумління.
Ну а гранолу робить сам Євген Копил - такий ось ексклюзив наостанок.
Латте - 30 грн.
Flat white- 35 грн.
Фільтр-кава - 15 грн / 100 мл.
Пиріг з яблуками - 40 грн.
Йогурт із Гранола - 30 грн.
Натуральні цукерки від Double Cacao - 22 грн/шт.
Адреса: провулок Кутузова, 3
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва