Укр
+38 (044) 384 49 34
+38 (050) 900 34 93 +38 (044) 384 49 34

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

Огляд
05.01.19
871

Екскурс в історію

Слово з грецької перекладається як "варена пшениця" (без несподіванок). І в Стародавній Греції, і в Римі спочатку блюдо пов'язували з культом поклоніння померлим. На Русі кутя прийшла з таким самим значенням - від цих язичницьких культів всього можна очікувати. Згодом її стали готувати напередодні Нового року за старим стилем, на Водохреща і, звичайно (навіщо ми тут сьогодні зібралися) - в Святвечір.

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

 

Як варіацій приготування, так і назв у куті - не перерахувати. Візьмемо хоча б ці: напередодні, сить, більш звичні нам коливо, сочиво.

Інгредієнти як символи

Залежно від свята готувати можна один з трьох видів куті:

  1. бідна кутя - пісна, яку готують на Святвечір. Тому що 6 січня ввечері Пост все ще триває;
  2. щедра (багата) кутя - апетитна і приємна серцю і шлунку каша з вершковим маслом, вершками або молоком. На Старий Новий рік (13 січня) вже можна;
  3. голодна (водяна) кутя - блюдо, в якому, як правило, є тільки зернова основа і мізерні підсолоджувачі. Їдять таку в акурат перед Хрещенням (18 січня).

 

Додаткові інгредієнти куті можуть бути будь-якими, тут справа лише в польоті фантазії господині. Але обов'язкових має бути три. Зерно - символ родючості, сталості та циклічності життя, читайте - безсмертя або переродження душі. Мед відповідає за насолоду, задоволення і блага вічного життя. І мак, який приносить в дім достаток і родючість.

З давніх часів прийнято готувати кутю із зерен пшениці, ячменю і перловки. Нинішні оригінальні рецепти допускають навіть страви з рису.

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

 

У стародавні часи пшеницю спершу товкли в ступі з додаванням води, відокремлювали від плевел, а після млоїли в печі кілька годин, щоб добре розварилася, стала м'якою, з ледь помітним білим відтінком.

До різдвяної куті прийнято було подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів. Для цього копіткі господині розпарювали мак, обдавали окропом горіхи, перетирали їх в ступці, крутили на м'ясорубці! - і все це заради отримання насиченої білої рідини. Молока.

Медова заправка називається сить. Для неї мед розчиняють в кип'яченій теплій (але не киплячою, а то підуть усі корисні елементи!) воді. В Україні традиційна кутя часто виходила полужидкою: її заливали узваром, щоб смачніше.

Що стосується Різдва

Жоден Святвечір не обходиться без 12 традиційних страв, що символізують 12 апостолів. Головне з них, звичайно, кутя, яку хрещеники ввечері носять хрещеним і старшим членам сім'ї, які живуть окремо. Сочивом починають трапезу після появи на небі першої зірки - кожен зобов'язаний з'їсти по ложечці! - і їм же закінчують. Обмінюються побажаннями. Особливі "слідчі" старовинних традицій можуть вручити залишки куті господареві будинку. Той підкидає їх з ложки вгору. Скільки крупинок прилипне до стелі - стільки снопів хліба потрібно чекати в новому році.

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

 

Ворожіння

Так, по куті можна і гадати теж. Наприклад. Якщо приготовлена ​​каша так і хоче втекти з горщика, або горщик з варивом тріснув в печі, або каша вийшла дрібною і білою - чекайте в будинку біди. Зате якщо горщик повний, а кутя підрум'янилася і покращала - все! Удача і щастя неминучі.

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

 

Щоб дізнатися ім'я судженого, дівчата ховали ложку куті під фартух і виходили на вулицю - питати у першого-ліпшого перехожого. Здавалося б, до чого тут каша? А традиції пальцем не замажеш, доводиться рахуватися.

До речі, про ділову хватку нареченого кутя теж могла дуже багато розповісти. Горщик з різдвяним ласощами ставили на край колодязя. Якщо підлітав клювати ворон - наречений недолугий. А ось якщо сорока - то рада вам та любов.

Де пробувати кутю

Столичні заклади без святкових традицій вас не залишать! Пригоститися або пригостити близьких найсмачнішою різдвяною стравою можна ось де:

RestOn лікнеп: як народилася кутя і чому без неї свято неможливе

 

Fabius

Контакти: (050) 324 40 46

Адреса: Столичне шосе, 70

Веранда на Дніпрі

Контакти: (068) 400 98 98

Адреса: Набережне шосе, 11А

Perets

Контакти: (044) 538 03 48

Адреса: вул. Маршала Тимошенко, 29

Вілла Рів'єра

Контакти: (050) 353 97 96

Адреса: Дніпровська набережна, 14д

Queen Country Club

Контакти: (068) 111 18 88

Адреса: смт. Козин, вул. Обухівське шосе, 55 (30-й км Столичного шосе)

 

Автор: Маша Юшина; Фотографії: Internet
Рейтинг: 0,00
Всього оцінок: 0

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
comments powered by Disqus
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час: