У Грузії, як не в одній із країн світу, шанують традиції та люблять влаштовувати великі гуляння. Одне з найбільших і по-справжньому сімейне свято - це свято збору врожаю винограду «Ртвелі». З'їзжається вся сім'я виноробів. Вдень вони збирають урожай, а ввечері накривають столи, влаштовують гуляння. У цей період, грузини - спустошують бочки з вином для нового врожаю. Зрозуміло, свято супроводжує традиційний багатоголосий спів і танці.
У ресторані Suluguni, починаючи з 12 вересня, також відзначають це свято. Протягом місяця для дорогих гостей проводитимуть дегустацію грузинських вин, презентувати нові страви від шеф-кухаря, радуватимуть піснями, танцями й тамадою.
Страви від шефа
Шеф-кухар ресторану Suluguni, Сосо Квірікеішвілі, як справжній грузин, підготував до свята нові страви:
- курку «по-Кахетинськи» з горіховим соусом;
- хачапурі «по-осетинськи»;
- хачапурі «Гвірілі» та хачапурі «Титанік»;
- свинину «Дацнулі»;
- асорті люля-кебаб: з курки, баранини, яловичини зі свининою та індички;
- баклажани з сиром надугі й часником;
- і справжній грузинський десерт - Чурчхела.
Кожну зі страв шеф-кухар презентував редакції RestOn особисто.
У хачапурі «Титанік», наприклад, за кількістю жовтків визначається кількість персон, на яких розраховано блюдо.
А курка «по-Кахетинськи» готується неодмінно на велику компанію або сім'ю, і як додає Сосо, під великий глечик грузинського вина.
У хачапурі «Гвірілі» традиційно використовують два види сиру: свіжий сулугуні всередині та копчений зверху.
А баклажани з сиром надугі радимо спробувати всім любителям гострого, адже в ньому невід'ємна частина грузинської кухні - часник.
«Сулугуні бар»
Неможливо уявити ресторан Suluguni без «Сулугуні бару». До нього увійшли 5 видів фермерського грузинського сиру. Крім класичного сулугуні, можна спробувати сулугуні з пряними травами. Кожен із видів сулугуні відтіняє смак та створює особливі сполучення.
Дегустація грузинських вин
Партнером свята Ртвелі в ресторані Suluguni стала ТМ Gelati. Професійний сомельє проведе дегустацію і розповість більше про вина та їх поєднання зі стравами. Для дегустації не випадково було обрано вина Цинандалі, Сапераві й Мукузані. Саме вони найкраще доповнюють і розкривають нові страви від шефа.
Біле Цинандалі з нотками ванілі, свіжістю в ароматі й квітковим смаком відмінно підходить до «Сулугуні бару» і курки «по-Кахетинськи». Червоне Сапераві, насичене й щільне, добре розкриється з шашликом з баранини і будь-якою дичиною. Червоне Мукузані складне, розкривається з часом, добре пити повільно, як і годиться на сімейних застіллях. Воно доповнить м'ясні страви з ягідними соусами й м'які сири.
Розважальна програма
З нагоди свята збору врожаю винограду в ресторані Suluguni будуть проходити музичні й танцювальні гуляння. З вересня стартує також сезон банкетів, а у вихідні дні для дітей проводяться майстер-класи з ліплення хінкалі, де юні гості разом з шефом пізнають основи багатої грузинської кухні.
Must try
Редакція RestOn виділила для себе основні "фішки" свята збору врожаю винограду в ресторані Suluguni.
Обов'язково потрібно прийти сюди з великою компанією друзів або в колі сім'ї.
- Розділити на всіх хачапурі "Титанік" з величезною кількістю сиру - він тут і в бортах, і в куточках, і на дні.
- Доповнити трапезу асорті люля-кебабів, і не забути про закуски - традиційні соління і баклажани.
- Що стосується десерту, тут готують чудову Чурчхелу за старовинною грузинською технологією, яку шеф привіз з Грузії та тримає в строгому секреті. Знаємо тільки, що сік для Чурчхели беруть особливий і готують її в окремому чурчхельному цеху жінки-чурчхельниці.
- Дегустацію вина проведуть за бажанням кожному гостю, це дуже цікавий і, не будемо приховувати, хмільний досвід.
Свята в Грузії ніколи не закінчуються, адже Ртвелі плавно перетікає в інший - Тбілісоба.
Адреса: Музейний провулок, 10