Київ без Подолу - без Воздвиженки, без "Жовтня", без вузьких вуличок - неможливий. Поділ - він якийсь інший, по-особливому романтичний, і заклади там особливі, ніби створені спеціально для цього району.
Команда RestOn відчула цю магію на собі, сидячи в затишному залі кондитерської "Picnic" на вулиці Кирилівській, чим і хочемо з вами поділитися .
Найголовніший орієнтир - кінотеатр "Жовтень", від нього до "Picnic" рукою подати - метрів 300, Кирилівська вулиця йде паралельно Костянтинівській, на якій розташувався кінотеатр.
Якщо ж ви, як і ми, любите відкривати для себе нові маршрути, то можете з Костянтинівської звернути на вулицю Ярославську (поворот наліво відразу після Freud House), звідки вгору йде потрібна нам Кирилівська.
Ідеш по ній і тільки те й робиш, що дивишся по сторонам: химерне поєднання сірих, "звичайних" будівель зі старими будівлями в яскравих бірюзово-рожевих кольорах. А по правій стороні навіть можна побачити Дмитрівську церкву, старовинний зразок українського бароко, історія якого налічує понад 300 років.
Трохи вище, зліва, помічаєш красиву вивіску і великі затемнені панорамні вікна - ось і кафе-кондитерська "Picnic".
Незважаючи на те, що заклад французький (кухня і шеф-кухар), це не типова французька patisserie або brasserie.
Затемнені вікна, багато дерева, напівтемрява - і де ж французька романтика? Вона сконцентрувалася у великій вітрині з десертами й випічкою. І вся ця напівтемрява насправді створена для того, щоб привернути всю увагу саме до неї.
Такої великої вітрини ще ми не бачили: тут містяться видів шість хліба, незліченна кількість печива, круасани, сендвічі, киш-Лорени і, звичайно, тістечка й тортики.
Говорячи безпосередньо про оформлення, варто додати, що меблі й багато деталей інтер'єру - дизайнерські, і були привезені з Італії та Британії.
У кафе два зали: один - перед вітриною, другий - за нею, і він більше закріплений за "барною" частиною закладу.
Посадочні місця підкорюють не менш випічки й кондитерки - масивні столи і лавки з чорного дерева і футурустичні крісла яскраво-зеленого кольору біля маленьких круглих столів - надають закладу якогось шику.
До речі, коли ми говорили, що в "Picnic" багато дерева, ми мали на увазі, що біля столів і справді ростуть дерева. Справжні, покриті позолотою липи.
По-перше, "Picnic" входить в 10-ку кращих кондитерських Києва за версією користувачів Foursquare, а думці сотень реальних людей вже точно можна довіряти.
По-друге, як ми вже зазначили, шеф-кухар і власник закладу - справжнісінький француз. А французька кухня - це ж просто зразок вишуканого й витонченого смаку, що ми і спостерігаємо тут.
По-третє, не варто забувати, що "Picnic" - не тільки кондитерська і пекарня, але ще й кафе. Офіціанти розповіли нам, що посадка однаково гарна, як в будні в обід, так і на вихідні.
Сподобалося, що в основному меню є сніданки (з 8:00-12:00 по буднях і з 9:00-13:00 у вихідні), а також страва й суп дня. Це дійсно зручно для тих, хто працює поруч і вирішив заскочити в кафе на сніданок або обід.
Сніданки - традиційні: омлет або яєчня, вівсянка або гречка з яблуками, йогурт, гранола, сир, сирники або круасан із маслом.
Якщо хочеться перекусити прямо на бігу, пропонуємо спробувати киш-лорен в різних варіаціях або сендвічі - наприклад, ситний із ростбіф і соусом "Тар-тар" або більш легкий круасан з шинкою і соусом "Бешамель".
Але чільне місце в "Picnic" все ж займають саме кондитерська й пекарня. Складно перерахувати кількість найменувань, які тут є - здається, як мінімум по 10 видів цукерок, печива, макаронів, тарталеток і еклерів. І все це дуже смачно і користується неймовірним попитом, тому що в суботу близько 17 години, в вітрині залишилося не так вже й багато позицій.
Печиво розфасували в маленькі пакетики, так що його можна купити додому або навіть на подарунок, все одно розкуштувати на місці й біскотті, і флорентійське, і Кракау, і мигдальний твіль, і ... сил не вистачить, адже потрібно ще скуштувати і десертів.
Будьте готові, порції десертів - маленькі, але за всіма правилами так і повинно бути, тому що десерт - це вишуканість, їм потрібно насолоджуватися, а не просто запивати чаєм або кавою. Ми побачили далеко не всі найменування (комусь пощастило покуштувати їх до нас), але те, що застали, було дуже красивим - Павлова, панна-кота, чізкейк із малиною, Космос карамельний. До речі, зрозуміло, торти можна робити на замовлення - є каталог фото й навіть парочка готових варіантів у вітрині.
Зате команда RestOn встигла насолодитися випічкою! Крім кількох видів круасанів, в "Picnic" печуть дивовижні булочки, а якщо по правильному - паньє і даниші. Паньє і даниші - це такі відкриті булочки з листкового тіста з різними начинками: горіховим безе, заварним кремом і вишнею, лісовою ягодою і навіть ананасом. Ще є пан-кориця і пан-мак - булочки з слойоно-дріжджового тіста з заварним кремом та маком або корицею, відповідно.
Печуть тут також хліб і багети на заквасці - світлий пшеничний "Солей", "Гречаний", "Кукурудзяний" і "Литовський" з житнього борошна. Після 19:00 на хліб діє знижка 50%.
Що сказати, в "Picnic" і правда є певне диво - в десертах, в оформленні, в виді на старий Поділ із величезних вікон, в приємному обслуговуванні, а ще в чомусь незримому - адже чарівництво має залишатися чарами!
Сирники з ягідним соусом і сметаною на сніданок - 59 грн.
Кіш "Лорен" - 55 грн.
Сендвіч із куркою - 65 грн.
Суп дня - 45 грн.
Чай імбирно-лимонний - 69 грн.
Печиво кунжутне - 50 грн.
Медовик - 45 грн.
Тарт лимонний - 60 грн.
Павлова - 70 грн.
Макарон - 22 грн/шт.
Хліб гречаний - 36 грн.
Адреса: вул. Кирилівська, 15
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва