"Життя чудових людей" - це тепер не просто книжкова добірка з бабусиної шафи про молодість Довлатова. "Життя чудових людей" - це новий ресторан в Києві, який не змогли пропустити ні гастро-блогери, ні модна публіка, ні прості поціновувачі смачної їжі. Ми приєдналися до них і вирушили на розвідку.
Улюблена вулиця жителів столиці, на яку все місто нанизане, як на ниточку перлів - Велика Васильківська. Під 36-м номером тепер тут розташувався ресторан, який заслуговує на те, щоб бути центровим. Неонова вивіска, прикріплена всередині, але яку видно зовні, просто кричить про те, що ти повинен подивитися, що там, по той бік панорамних вікон.
Тут зайвий раз нагадують, що чудові люди - це не якісь міфічні істоти, а ми з вами. Тому акцент у ресторані роблять на дружню атмосферу і зрозумілу їжу, правда в новій інтерпретації. Якщо Київський торт, то такий, який не забути. Якщо бургер, то не схожий ні на чий інший. Том-ям, про який ви негайно розповісте найкращому другові. У концепції дуже впізнаваємий характер ресторатора Діми Запорожця і шеф-кухаря Вови Ташаева, знайомих нам по їх першому київському дітищу "Любимому дяді".
Найвідоміший елемент декору - неонова вивіска, яку не встиг викласти в інстаграм тільки ледачий. Вона прикріплена на книжковій шафі всередині закладу, але крізь величезні вікна відмінно проглядається з вулиці. Інші кити, на яких тримається затишок "Життя чудових людей": панорамні вікна, високі стелі, багато книг, забавні ілюстрації, написи на стінах і великі столи.
Великі столи в невеликому просторі в черговий раз нагадують, що в тісноті, та не в образі - тут всі свої і всі чудові. Відкрита кухня і щільний аромат спецій, кави і випічки по всьому периметру закладу як не можна до речі доповнюють образ ресторану.
Проста їжа під новим кутом. Адже саме вона - найяскравіша частина життя чудових людей. Охарактеризувати цю кухню одним словом - загнати її в рамки. А рамок в "ЖЧЛ" не спостерігається. Оселедець з картопляним салатом і аджикою? Будь ласка. Сашимі з сибаса? Теж можна. Бурекас з жовтком, том-ям, вирізка теляти, різотто і навіть бургери.
Тут самі печуть хліб на натуральній заквасці. А з 8:00 до 12:00 по буднях і з 9:00 до 13:00 у вихідні подають сніданки: солодкі, солоні і різноманітні каші. Достатній вибір вегетаріанських і навіть веганських страв робить ресторан ще більш дружелюбним - в "ЖЧЛ" раді всім. І ми всі раді відправитися туди найближчим часом.
- Хамшука (шакшука з місцевим хумусом і баклажановим салатом) - 115 грн
- Артишоки на грилі з фетою, орегано і ніжним баклажановим кремом - 89 грн
- Екзотичний суп на грейпфруті, кокосі й маракуї зі спеціями, свіжим ананасом, Тапіока і манговим сорбетом - 128 грн
- 2 міні-бургера "У травні до В'єтнаму" - 159 грн
- Курочка масала на грилі - 189 грн
Також в "ЖЧЛ" подають устриці і тартари з лосося, сибаса і телятини з булгуром. Це так, щоб під будь-який випадок знайшлося частування.
Випити можна вино, коктейлі, вермути, кава, фірмові лимонади, киселі, морси і чаї. Нам запав у душу чай з хурми з кашмірським шафраном (72 грн) і базиликовий лимонад (65 грн).
Висновки
Не любиш залишатися на самоті? Тобі сюди. Навіть якщо ти сам, приходь, сідай біля відкритої кухні, спілкуйся з шефом, поки тобі готують. Або пірни в захоплюючий світ книг, правда є шанс, що з тобою захочуть поговорити. Тому що в ЖЗЛ завжди шумно, весело, людно і вже дуже чудово.
Адреса: вул. Велика Васильківська, 36
Час роботи: пн-пт: з 8 до 00, сб, нд: з 09 до 00
Автор: Ірина Виговська
Фото: власність закладу