Старовинне грузинське прислів'я говорить: "Гість - це подарунок від Бога", - тому його прийнято приймати щедро й від щирого серця.
Команда RestOn вирушила в нове грузинське кафе "Хачапурі і Вино", щоб перевірити наскільки трепетно там дотримуються цієї традиції. З повною упевненістю говоримо - слідують! Ми йшли ситими, задоволеними й закоханими в грузинську національну кухню та "Хачапурі і Вино".
Заклад відкрив двері в самому центрі міста - на Майдані Незалежності, в хвилині ходьби від Головпоштамту.
Незважаючи на територіальність, прилеглі квартали повні закладів із демократичним прайсом, - "Хачапурі і Вино" не став винятком.
До речі, крім демократичності, кафе володіє ще однією незаперечною перевагою - графіком роботи: заклад працює щодня з 10 і до 23.
Кафе не можна назвати великим - всього 74 посадочних місць, але з упевненістю можна сказати, що тут знайдеться місце для кожного гостя і для будь-якої події.
Залита сонячним світлом тераса (поки засклена) більше підходить для денних посиденьок, а ось 3 нижніх зала чудово підійдуть для романтичного побачення, гучної дружньої зустрічі або навпаки - ділової вечері в затишній атмосфері.
Об'єднуюча ланка в оформленні - текстури: в "Хачапурі і Вино" багато цегляної кладки й дерева, що в сукупності з деталями - глиняними глечиками, мідними тазами, оббивкою диванів і шторами, самобутніми картинами грузинських художників на стінах - додає кафе особливу автентичність.
Головна риса грузинської хати - це те, з якою привітністю й теплотою вона зустрічає своїх гостей. В інтер'єрі закладу цю рису відобразили за допомогою колосків пшениці на столах - символу благополуччя і достатку.
Як ви вже могли здогадатися, виходячи з назви, чільну роль в меню грають хачапурі - їх тут 8 видів (не включаючи солодких пеновані).
Оскільки прийшла весна й захотілося чогось свіжого і пряного, ми замовили хачапурі з зеленню. По-перше, як і всі хачапурі, він ситний - однієї штуки вистачає на дві представниці жіночої статі, і тут як раз дуже зручно, що хачапурі ріжуть на шматочки; по-друге, суміш з сирів і зелені дуже ніжна, а тархун в її складі надає просто незабутню пікантність і аромат.
Другими на черзі до дегустації, звичайно, були хінкалі. Роблять їх вручну і за всіма правилами. Наприклад, кожен хінкалі в "Хачапурі і Вино", як і належить, має від 13 до 15 складочок - переконатися в цьому можна на власні очі, адже процес їх приготування відкритий. Спеціально для любителів вареників шеф-кухар Міраб Гіунашвілі придумав картопляну, сирну й грибну начинку для хінкалі, так що в далеку спорідненість цих двох страв тепер віриться ще більше.
Таке новаторство породило питання про те, чи були адаптовані інші грузинські страви під смаки української публіки - як мінімум, це стосується гостроти. На що нам відповіли словами самого шефа: "У Грузії без часнику можуть бути тільки чай, кава та десерт". І, повірте, варто подякувати Міраба за проявлену наполегливість, тому що тоді б долма не була долмой, лобіо - лобіо, а що вже говорити про курча табака?
Спеції, соуси і маринади привозять із Грузії, як і лимонад "Ельбрус".
Раз вже згадали про лимонад, в "Хачапурі і Вино" широкий вибір цього напою, причому 3 фірмових вида - тархун, інжировий і з червоного базиліка - готують самі.
І, відповідно, в закладі багатий асортимент вин - грузинських і не тільки. Якщо замовите домашнє, то його подадуть в квеврі - глиняному глечику, що нагадує за формою амфору без ручок. Варіант трохи екзотичний, але в якості експерименту дуже навіть цікаво.
Лобіані - 64 грн.
Хачапурі по-імеретинськи - 85 грн.
Хінкалі - від 10 до 15 грн/шт.
Шурпа - 64 грн.
Курча табака - 154 грн.
Долма - 98 грн.
Пахлава - 35 грн/100 гр.
Бренд-менеджер "Хачапурі і Вино" поки не розкрила нам всі карти, але розповіла, що вже скоро ми можемо приходити в заклад на фестивалі національних грузинських продуктів.
Адреса: вул. Бориса Грінченка, 2/1
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва