Полюбити грузинську кухню можна з першого аромату шашлику, з першого погляду на соковиту баранину і з першого ковтка справжнього домашнього вина. Кафе-сироварня з грузинською кухнею "Мацоні" відкрила свої двері тепер і на Великій Васильківській, і вже підкорює серця жителів цієї частини міста.
Концепція
Кафе-сироварня "Мацоні" на Великій Васильківській не зраджує традиціям свого старшого брата і дотримується тієї ж концепції сімейного затишного закладу. Тут також є сироварня, де щоранку більше 50 літрів молока переробляється в сир. Його можна як купити окремо, так і спробувати в стравах закладу.
Локація
Розташування ресторану дуже вдале — навпроти знаходиться палац "Україна", а однойменна станція метро — буквально в декількох кроках від закладу.
Інтер'єр
На вході в ресторан вас зустріне не тільки усміхнений офіціант, а й грузинська музика, яка відразу налаштовує на лад смачної і ситної кухні цієї країни.
Простір візуально поділено на три зони: в невеликій затишній ніші можна провести час в колі близьких, друга зона відмінно підходить для романтичної вечері з другою половинкою, а в третій, на терасі, можуть розташуватися ті, хто любить спостерігати за метушнею міста.
Велика піч, в якій випікають хачапурі, шоті і інші національні спеціалітети, знаходиться прямо в залі, так що гості за бажанням можуть спостерігати за процесом. Ближче до входу за скляними стінами знаходиться сироварня, за роботою якої теж цікаво стежити.
Відвідувачам з дітьми тут теж будуть раді — в ресторані є дитячий куточок, так що малюкам буде чим зайнятися.
Загалом в залі 60 посадочних місць, на терасі — 38.
Сироварня
Одна з найважливіших складових грузинської кухні — сир. Саме тому в "Мацоні" є власна сироварня. Шеф-кухар Дато Марджані прийняв важливе рішення — додавати в страви тільки свій сир і варити його тільки у власній сироварні. Таким чином всі сири, представлені в меню, завжди свіжі.
Майстерність шефа в приготуванні сирів відточувалася ще з самого дитинства в рідній Грузії, тому гості отримують не тільки свіжий продукт, а й приготований за справжніми грузинськими рецептами.
Раніше в сироварні варили тільки два види сиру: сулугуні та імеретинський. Зараз їх стало більше і тепер в "Мацоні" представлено дев'ять видів сиру, які можна як продегустувати в ресторані в чистому вигляді або у складі страв, так і купити додому.
Меню
Якщо хочете познайомитися ближче з продукцією сироварні, рекомендуємо звернути увагу на дегустаційну тарілку сирів (99 грн) або сирне асорті (сулугуні, копчений сулугуні, імеретинський, чечіль, козячий сири — 174 грн).
Вся випічка готується у великій печі, що надає їй особливої м'якості, аромату і смаку. А м'ясо — на відкритому мангалі. Сміливо вибирайте шашлик з ягняти, баранини, курки або свинини (102, 119, 98 і 124 грн відповідно) і самі переконаєтеся в вишуканості смаку і гарній прожарці м'яса. А якщо хочете смачний і ситний хачапурі, то замовте хачапурі від шефа (950 г, 232 грн), яким можна нагодувати всю сім'ю.
Ну і, звичайно ж, який "Мацоні" без мацоні. Цей національний кисломолочний напій тут подають в різних варіаціях: з полуницею, медом і горіхами, кавовий, а також в якості десерту — панакота з мацоні та полуниці.
До ситної кухні додається добра винна карта. "Мацоні" радує безліччю позицій вина побокально. Є великий вибір грузинських вин (в тому числі і домашнє, і рідкісні бурштинові) і вина інших країн.
Must try:
- Чкмерулі (курка під вершково-часниковим соусом) — 134 грн
- Шашлик з телятини — 102 грн
- Хачапурі по-мегрельски — 132 грн
- Напій з мацоні і м'ятою — 34 грн
Середній чек: 370 грн
На терасі починаючи з 18:00 можна замовити кальян.
Іменинникам ресторан “Мацоні” дарує 20% знижку.
Адреса: Велика Васильківська, 114
Час роботи: щодня з 11:00 до 23:00