Зима повноцінно пустилася в танок, а міста м'яко огортаються різдвяним настроєм. Саме час помріяти про теплі країни. Наприклад, про колоритну Грецію. Середземноморський клімат, кілька морів і приголомшлива кухня роблять її захоплюючим місцем для туристів і гастролюбителів.
Подорожувати далеко не треба. Досить заглянути в новий ресторан Taverna і сповна насолодитися усіма принадами грецької кухні. А що очікувати, пробувати і чим надихатися – читайте далі в огляді.
Концепція
Ресторан Taverna відкрився на лівому березі Києва – Русанівській набережній – всього півтора місяці тому. Місце було обрано невипадково, адже саме сюди останнім часом вибираються на прогулянку сім'ї і дружні компанії. А грецька складова відпочинку як ніяка інша близька по духу українцям.
У Греції таверни – це затишні заклади для гучних бенкетів та застілля з рідними. Тут бігають діти, грає жива національна музика і чути дзвін келихів і сміху. Саме такою і створили Taverna в Києві.
У дизайні ресторану переважають грецькі кольори, а меню – від бренд-шефа із Греції. Крім цього, щодня тут чутно грецькі мотиви, а по п'ятницях і вихідним навіть можливо отримати насолоду від живого звучання національної музики далекої країни.
Не оминули увагою і питання задоволення гостей – для них працює відкрита кухня з можливістю поспостерігати за процесом приготування, а для найменших є дитяча кімната з нянею.
Локація
Розташований ресторан Taverna на Русанівській набережній, 4. Дістатися до закладу легко з будь-якої точки міста. Від станції метро Лівобережної 20 хвилин неспішного пішого кроку або 5 хвилин їзди. З правого берега прямо по мосту Патона. А від центру – не більше 15 хвилин їзди.
Орієнтир: готель Славутич.
Інтер'єр та екстер'єр
Екстер'єр ресторану, мабуть, перше, що захоплює дух. Дизайн закладу виконаний з дерева з яскравими синіми великими вікнами. На фасаді – елементи малюнка оливкових дерев, а біля входу – грецькі вази і різноманітність зелені.
Усередині заклад не менше надихає. Інтер'єр виконаний в біло-синіх кольорах – національних кольорах Греції. Всюди м'які ротангові крісла і диванчики з подушками. Місткі столи для великих компаній і компактні столики для лаконічних зустрічей.
Всього в закладі дві зали. Перша більш простора і вміщує в себе відкриту кухню з вітриною морепродуктів, акваріумом устриць і вертелом гіроса. Тут багато світла, зелені і ручного виготовлення ваз на полицях. Крім цього, залишено в залі і дерево, обвите безліччю блискучих лампочок, яке додає колориту ресторану. Всюди м'які подушки і чудовий вид на набережну.
Другий зал компактніший, але не менш багатий на світло і лампові деталі. Тут особливого лиску додають справжні весла і невеликі дзеркала на стінах, а також теж різноманітність зелені і вересу в діжках. Біля однієї зі стін розміщений також бар. Розділені зали невеликої скляною перегородкою, за якою грають музиканти, а в самому кінці другої кімнати дитяча кімната з безліччю іграшок і мультфільмами.
Всього в ресторані Taverna комфортно розміститься до 95 гостей. І навіть більше, в разі банкетного фуршету.
Меню
Як кажуть в команді закладу, Греція – це безліч страв з оливковою олією, пряними травами та певною гостротою. Крім цього, завдяки своєму розташуванню країна багата на безліч інтерпретацій рецептів і секретних інгредієнтів.
Бажаючи познайомити своїх гостей зі справжньою національною грецькою кухнею, ставити меню в Taverna запросили бренд-шефа грека Христа Міхалудіса. Як говорить сам шеф-кухар, він постарався зібрати прості і зрозумілі українцеві страви, показавши при цьому, що Греція – це не тільки грецький салат і овочі. При цьому в Греції немає звичного нам поняття замовлення для себе і величезні страви виносять відразу на всю компанію, розміщуючи в центр столу. У Taverna ж укомплектували подачу так, щоб і порція була ситною і розмір саме для однієї людини.
Так, меню умовно розділене на гарячі і холодні закуски, салати, 4 традиційних грецьких супа і гарніри з автентичними назвами, але зрозумілим описом. Крім цього, ресторан пропонує фермерські сири з Греції і різноманітність хліба – від хрустких крицині до піти з оливковою олією. Є також в меню страви із риби та морепродуктів, м'яса на відкритому вогні і сувлакі – грецьких шашличків гриль.
Для великих компаній в меню передбачені сети, а для бажаючих особливо домашніх страв – сімейні традиції Греції. До всіх страв можна замовити і традиційні грецькі десерти, а також вина та інші напої.
Для початку радимо сет з трьох традиційних закусок з пітою – Аліфес плато (134 грн). Доповнити його варто сільським грецьким салатом Хорьятикі (98 грн) або Подзаросалата із запеченим буряком, ніжним сиром фета, томатами і волоським горіхом (78 грн). Також особливої уваги вартує Мусака – традиційна грецька запіканка (119 грн), Восьминіг Хтаподі Схарас (314 грн) і Котопулі Схарас – курка, приготована на відкритому вогні (58 грн/100 грн). Останню варто замовити за кілька днів до візиту, адже відмінна риса її приготування – особливе довге маринування в ароматних травах.
В майбутньому ресторан також планує знайомити гостя зі стравами різних регіонів Греції, вже під чуйним керівництвом шеф-кухаря Євгенія Моляка. Крім цього, зараз в ресторані є опція приготування страв безпосередньо від шеф-кухаря. Дізнатися, яку фірмову страву можливо спробувати сьогодні, можна у офіціанта.
Середній чек – 350-400 грн.
Must try:
- Мелідзана псіті (запечений баклажан з соковитими томатами і сиром фета) – 114 грн
- Колокіфосупа (гарбузовий крем-суп з сухариками лаксімаді) – 95 грн
- Кокіністо (томлена телятина з овочами і картоплею по-селянськи) – 132 грн
- Sea food гриль на 3-4 персони – 1580 грн
- Лукумадес (грецькі пончики з шоколадним соусом) – 59 грн
Адреса: Русанівська набережна, 4
Час роботи: нд-чт з 12:00 до 23:00, пт-сб з 12:00 до 24:00