Suluguni - новий грузинський ресторан: все вірно. Ми в RestOn давно позбулися ресто-, гастроснобізма і свято увірували, що якщо зірки запалюють (читай: ресторани відкривають), це кому-небудь потрібно.
І наше завдання, як журналістів, розповісти вам не про черговий заклад, а про те, що його відрізняє від інших подібних закладів (адже щось же точно має відрізняти). Про те, що особливого ми відзначили для себе в Suluguni, читайте нижче.
Suluguni - новий проект Андрія Задорожного (ДежаВю, Самогон Бар).
Проект - великий, і це перша його відмінність від інших грузинських ресторанів "нової хвилі". У цій ваговій категорії ми нарахували для Suluguni три конкурента (Хмелі-Сунелі, Шоті і Гаро), причому з нових - тільки останній.
Друге - це ресторан. На жаль, в країні існує проблема класифікації підприємств харчування - і не все те ресторан, що рестораном у нас називають. За сукупністю ознак - від наявності фірмових і авторських страв до сервісу і внутрішнього оформлення - до цього місця питань не виникло.
Хороше розташування також впливає на клас закладу, а разом з ним і на цінник в меню. У Suluguni залежність вартості страв від локації чомусь обернено пропорційна, що втім не може не радувати.
Відкрився ресторан у Музейному провулку: в 5 хвилинах від Європейської площі і на місці колись дуже відомого клубу ПаТиПа. Тут навіть хочеться пожартувати, що місце власникам дісталося намолене.
У декорі Грузія представлена дуже акуратно - натяками: камінь і зелений мох як відсилання до природних ландшафтів, стіна з клинками ножів, виробництвом яких славиться Кавказ, а також експозиція з винних бочок і кошиків з приправами, невід'ємних символів гастрономічної культури країни.
Перший поверх - основний зал, в центрі якого сцена і великий екран, на якому транслюються сюжети про Грузію.
На другому поверсі розміщені затишні столики на двох, а також закриті vip-кабінки.
Незабаром в закладі планують оформити невеликий дитячий куточок.
Меню Suluguni - це симбіоз старовинних рецептів та авторської інтерпретації у виконанні Сосо Квірікеішвілі.
Головні інгредієнти в грузинській національній кухні - м'ясо, борошно, сир і спеції. Сир, приправи і борошно - привозять з Грузії, м'ясо - українське, соуси - виробляють безпосередньо на кухні ресторану.
До речі, Suluguni - не просто назва, в меню представлено п'ять видів цього сиру: молочний, копчений, косичка, листової і біла троянда, а такжебольшой вибір страв з додаванням однойменного сиру.
Основа меню - страви, які знайомі кожному: пхали, харчо, курча Чкмерулі, телятина Чашушулі, лобіо і, звичайно, хачапурі і хінкалі.
До речі, трохи про хінкалі. Офіціанти з неприхованою гордістю розповідають відвідувачам про дідуся Левані, кухаря родом з Кахетії: його рекорд - 150 порцій хінкалі за вечір!
Те, що особисто для нас було в новинку або просто привернуло увагу: кучмачі з волоським горіхом, сулугуні на кеці й хачапурі на шампурі. Обов'язково спробуйте, якщо хочете чогось незвичного.
При виборі їжі беріть до уваги, що порції великі - грузинська гостинність в дії.
Ми на пробу брали оджахурі - свинячий ошийок з овочами і картоплею. Готується на відкритому вогні в кеці - і це його перший плюс. Другий плюс - прянощі: помідори увібрали в себе один аромат, картопля - другий, м'ясо - третій, і на виході всі ці смаки і запахи дуже здорово і гармонійно подружилися і перемішалися. Не знаємо, що з іншими позиціями, але якщо так як з оджахурі, то кухня однозначно заслуговує на високу оцінку.
Також ми не упустили можливість отримати насолоду від бокалу вина: до кінця місяця в Suluguni проходить Фестиваль сапераві, в рамках якого можна замовити дегустаційний сет з різних позицій вина за спеціальною ціною.
Взагалі винна карта налічує 36 позицій грузинського вина. Його можна купити з собою. Вартість пляшки - від 200 до 1500 грн.
Салат нігазіані зі свіжих овочів з горіховим соусом - 73 грн.
Оджахурі - 99 грн.
Долма - 125 грн.
Хачапурі на шампурі - 89 грн.
Хінкалі - від 55 грн/4 шт.
Козинаки - 75 грн.
З четверга по суботу в ресторані грає жива музика в стилі джаз і лаундж, а два рази на місяць організовують вечірки в грузинському стилі, за анонсами яких можна стежити на сторінці Suluguni в Фейсбуці.
У новорічну ніч планується спеціальна програма: з барабанними ритмами, dj-сетом і ритуалом, який захистить від зла і негод в наступному році - спаленням ялинки чічілаккі.
Адреса: Музейний провулок, 10
Час роботи: з 11.00 до 23.00
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва