«Хто не любить Одесу? Одесу люблять всі»- люблять говорити жителі спекотного і привабливого морського містечка на півдні України, радуючи гастро-гедоністів своєю особливою кухнею. І таки да, важко не знайти людину, якій не була б близька любов до бичків, цаци, креветок, ставриди або мідій.
Саме такою любов'ю поділився з Києвом і новий ресторан Причал 47. Свіжою, з запахом моря і свободи та особливим колоритом єврейської народності. Редакція RestOn не змогла втриматися і відправилася на розвідку. Чому варто і вам – далі в огляді.
Концепція
Одеською гостинністю і вмінням смачно нагодувати потрібно радувати не тільки в рідному місті, а й за його межами, впевнені творці нового закладу Причал 47. Саме тому сім'я корінних одеситів, що володіє фермою мідій і рибним господарством, вирішила відкрити ресторан в Києві, що пропонує гостям завжди свіжі морепродукти і істинно одеські рецепти улюблених страв.
Працює Причал 47 всього недавно - з середини липня в тестовому форматі, а 28 липня, прошуміло офіційне відкриття. З наливками, музикою і душевними обіймами! Тепер Причал 47 повноцінно приймає гостей з 9 до 23, у вихідні - з 11 до 23.
«Як кажуть в Одесі – проходьте на кухню, годувати будемо! Ми вирішили не відходити від подібного підходу до гостя і готові пригощати багато, смачно і з душею», - ділитися власниця закладу Ніка Теплиць. Душевність ресторану відображена в усіх найменших деталях інтер'єру, меню і навіть особливій атмосфері. Наприклад, вже на вході кожного зустрічають морячки, що немов вгадують гастрономічні бажання гостя з перших хвилин, на стінах радують око картини з одеськими гумористичними виразами, а всюди звучать такі знайомі багатьом єврейські мотиви.
Причому на цьому задоволення не закінчуються. Вже незабаром в ресторані буде доступний ще один зал, так звана нижня палуба. Крім можливості замовлення приміщення під особливу подію, тут планують постійні розваги. З понеділка по четвер з 19:00 – перегляд одеських фільмів, в п'ятницю і суботу – виступи одеських скрипалів і музикантів, а з вересня по вечорах на вихідних – стендапи від кращих коміків південного узбережжя.
На питання про те, чому ж саме 47, редакції RestOn по секрету розповіли, що це улюблене число власників. А ми впевнені – подібна успішність відіб'ється цілком і повністю і в душевній пристрасті гостей до нового закладу.
Локація
Причал 47 розташувався на затишній центральній вуличці – за адресою вул. Софійська, 14. Дістатися сюди легко – і від м. Майдан Незалежності і від Софійської площі–- буквально кілька хвилин пішого кроку.
Інтер'єр та екстер'єр
Перше, що привертає увагу до Причалу 47 – роташована біля входу щогла з українським та одеським прапором і істинно одеське оформлення тераси на 27 гостей з затишними віконницями і великою кількістю квітів. Щогла, до слова, найсправжнісінька і привезена прямо з Одеси.
Всередині не менш затишно. Інтер'єр закладу придумували всією командою, натхненні одеськими двориками і південним колоритом. Наприклад, всюди тематичні малюнки на морську тематику, особливі деталі і біло-синє оформлення зали. Погляду гостей також представлена частина кухні в основному залі, на якій можна спостерігати за приготуванням частини страв на вогі і коптильні. Крім усього, є тут і невеликий холодильник зі завжди свіжим чорноморським уловом. Морепродукти можна як замовити для приготування в ресторані, так і купити з собою.
До комфорту відвідувачів у розпорядженні і рівномірно розподілені посадочні місця на 50 гостей. Є як невеликі столики для пари, так і місця для великих компаній, а прямо посеред зали розташований великий стіл – в першій половині дня він служить шведським столом з різноманітністю сніданків, а після – особливим столом «з підсадкою», де завжди можна одним з перших спробувати страви і познайомиться з гостями, що сидять поруч.
У нижньому залі закладу створили атмосферу невеликого автентичного місця – тут, серед одеського колоритного оформлення, розташована сцена для живих виступів, велика кількість екранів для перегляду фільмів і передбачена посадка близько 40 гостей.
Незабаром в Причал 47 з'явиться і своя фішка – при вході в заклад буде висіти справжня ринда. З її допомогою будуть сповіщати гостей про свіжоприготовані страви від шеф-кухаря і особливі замовлення - наприклад, якщо хто-небудь з гостей захоче почастувати якимось блюдом всіх гостей ресторану, він може оповістити про це через ринду.
Меню
Істинно одеські страви і спосіб їх приготування – не просто особлива пам'ятка закладу, а й ретельно зібраний перелік страв для меню. Кращі рецепти власники закладу випрошували у корінних одеських бабусь і дідусів, з ними ж радилися про тонкощі приготування і моменти подачі як морських страв, так і борщу, супів і навіть десертів. Саме тому тут не тільки красиво і смачно, але і просякнуто пахощами єврейських і одеських вишукувань.
Головна гордість – звичайно ж страви з чорноморського вилову. Щодня свіжі морепродукти доставляють прямо з Одеси, звідти ж – і інші продукти для страв ресторану. Пишається заклад і повним циклом їх приготування – наприклад, тут самі солять тюльку, коптять скумбрію і готують на вогі карасики, мідії, рапани, цацу, ставриду, бички, барабульку, глось та інші продукти моря. Представлені дані продукти як в окремо приготовлених стравах, так і в якості інгредієнтів для закусок, салатів, основного меню і страв на компанію. Радимо почати знайомство з причальним уловом або рибою малосольного і гарячого копчення. Тільки один їх запах не залишить байдужим навіть найвибагливішого гостя.
Окрім морських вишуканостей, в меню Причалу 47 є як м'ясні, так і вегетаріанські позиції з особливим єврейським відтінком – голубчики мізинчик від тітки Сари, баба Гануш, єрусалимський хумус, тюлечка з теплою картоплею та інші знайомі і улюблені багатьма страви. Також особливої уваги вартують і десерти – крім класичних позицій, які готуються на кухні ресторану, дивують гостей також медовим цимесом, труфатом і кадафі з сиром. А ще подають по п'ятницях і суботах традиційний свіжоспечений єврейський хліб хала.
Меню ресторану розділене на кілька розділів – вранці, з 9 до 11:30, тут подають рясні і різноманітні смачні одеські сніданки, з 11:30 до 17:00 – найшвидші одеські обіди, що дозволяють гостю протягом 15 хвилин бути ситим і задоволеним, а також протягом всього дня – величезний вибір страв основного меню. Що примітно, як інгредієнти, так і розмір порцій можна обирати самостійно – демократичні ціни і різноманітність припадуть кожному до душі.
Для постійних гостей передбачено частування на кожне 5 відвідування сніданку або обіду, а всім без винятку гостям при замовленні від 85 грн - будь-який кавовий напій в подарунок.
На додаток ресторан пропонує широку барну і коктейльну карту. У ній представлені як класичні алкогольні напої, що включають також крафтове пиво, так і авторські коктейлі – для непитущих і для настрою.
Середній чек на сніданки, бранчі і обіди – близько 80 грн. Основне меню обійдеться в 150-200 грн.
Must try:
Кухня
- Есік Флеш – тушкована яловичина су-від в кисло-солодкому соусі з чорносливом, медовою заправкою і тушкованою картоплею – 95 грн
- Фалафель з овочами, соусом в піті і куркою – 110 грн
- Чорноморська уха – 50 грн
- Салат з бастурмою, одеською кульбабою, помідором черрі і козячим сиром – 77 грн
- Медовий цимес – 50 грн
Бар
- Казки Мойши (ром, лимонний фреш, фісташковий і ванільний сироп) – 55 грн
- Фіма на курорті (джин, абрикосовий лікер, апельсиновий сік) – 75 грн
- Крафтове пиво Хмелевус Вайс – 20/28 грн
- Молочно-вишневий молочний коктейль від дядька Сема – 50 грн
- Розочка (джин, тонік, лимонний фреш, сироп) – 70 грн
Одеса годує, Одеса дивує і Одеса любить. Впустити її в серце легко і вам – варто лише зайти в Причал 47 і насолодитися кращими блюдами чорноморського вилову. І нехай вам буде смачно, як у мами!
Адреса: вул. Софійська, 14
Час роботи: пн.-пт. 9:00 – 23:00; сб.-нд. 11:00 – 23:00