Cork fee або ж плата за пробку - одна з найбільш суперечливих послуг, які можна зустріти в ресторанах Києва. Одні кажуть, що це відвертий моветон, інші називають жадібністю космічного рівня, треті вважають подібну концепцію вельми цікавою і заманюють.
Редакція RestOn вирішила провести власне гастрономічне розслідування і з'ясувати, які ресторани Києва пропонують послугу сork fee і скільки коштує таке задоволення в нашій улюбленій столиці.
Трохи історії
Історія виникнення послуги cork fee бере свій початок ще в 60-х роках. В австралійському місті Мельбурн бушувала криза, а ресторанний бізнес страждав від нестачі гостей. Тоді ресторатори зважилися на сміливий експеримент: дозволили гостям приходити в заклад зі своїм алкоголем.
Ідея спрацювала на «ура» і з часом її перейняли західні країни, де отримання ліцензії на поширення алкоголю - питання складне і дороге. Так як для розпивання алкогольних напоїв ліцензія не потрібна, cork fee став єдиним виходом для ресторанів, які недавно відкрилися, і сімейних кафе в США, Європі, Новій Зеландії та інших країнах.
В Україні послуга «cork fee» прийшла буквально пару років тому. Поширюється вона в основному на вино і включає в себе охолодження, розлив, подачу алкогольного напою до столу. Сьогодні «плата за корок» в ресторанах Києва дуже різноманітна - вона становить від 30 грн. до 800 грн. за одну одиницю алкогольного напою. Більш точні розцінки на cork fee - ексклюзивно в огляді від RestOn!
RONIN
Заклад ресторанної сім'ї Діми Борисова дивує столичних інсайдерів перуансько-японською кухнею Nikkei. Вона славиться на весь світ своїми несподіваними смаками, базуючись на знайомих продуктах, приготовлених по особливим американським і японським технологіям.
Кулінарна традиція Nikkei - спадщина космополітичної їжі японських емігрантів в Перу. Їм вдалося створити абсолютно унікальну кулінарну культуру, що стала інтернаціональним гастрономічним надбанням. RONIN - це перший в Україні заклад, який пропонує своїм гостям таку незвичайну кухню.
Тільки тут ви можете спробувати севіче з найсвіжішої риби і морепродуктів, шашлик «АНТІКУЧО» і ін., чого раніше вам пробувати не доводилося. Шість акваріумів, де зберігаються живі устриці і лобстери, камера для сухого визрівання м'яса, льодова вітрина забезпечують правильне зберігання продуктів, роблячи RONIN одним із найдивовижніших і технологічно розвинених ресторанів Києва.
З алкоголю тут представлені японське віскі, коктейлі на основі перуанської виноградної горілки піско, оригінальні вина і ін.
Cork fee: 98 грн/пляшка (поширюється тільки на вино).
Де: вулиця Зоологічна, 10.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Loft BAR food&cocktails
Центр міста - справжня Мекка для гурманів, де можна знайти все, що душі завгодно і навіть більше. Але якщо ви шукаєте «те саме» місце, де можна відчути себе легко, розслаблено і усамітнитися, сховавшись за зеленню від метушливої столиці, вам пряма дорога в Loft BAR food&cocktails.
Тут можна цілком і повністю віддатися релаксу і повноцінному відпочинку, розчинившись в атмосфері свіжості, спокою і затишку. Комфорт гостям забезпечують зручні м'які дивани і крісла, акуратний інтер'єр в стилі лофт, велика кількість натурального дерева, великі вікна, природна зелень і ненав'язливе освітлення.
Любителі відпочинку на свіжому повітрі можуть вибрати для себе затишну літню терасу Loft BAR food&cocktails, яка відкрилася буквально недавно. У цьому випадку крім улюблених страв європейської кухні, коктейлів і якісного алкоголю ви зможете насолодитися ще й ароматними кальянами на будь-який смак.
Cork fee: вино і шампанське - 150 грн., міцний алкоголь - 200 грн.
Де: Бессарабська площа 2, другий поверх.
Коли: з 12:00 до 02:30.
РИБАLOVE
Місце про велику і світлу гастрономічну любов - любов до морських делікатесів, морепродуктів і високу кухню в цілому. В знак найчистіших почуттів в тутешньому меню представлено більше ста найменувань морської живності, починаючи від охолодженої риби і не закінчуючи крабами, молюсками і навіть морськими гадами.
Без сумнівів, РИБАLOVE - одне з найкращих рибних місць не тільки в українській столиці, а й у всій Європі. Тут можна спробувати африканського сома, морського чорта, рибу-папугу, лобстерів будь-яких розмірів, диких креветок... Загалом, у РИБАLOVE є все, чого тільки може побажати душа навіть найвибагливішого гостя, і трішки більше.
Це справжній морський рай для гурманів-естетів, яких в РИБАLOVE завжди чекають і обслуговують із задоволенням, пропонуючи тільки найвишуканіші морські делікатеси, ідеальний сервіс і, звичайно ж, краще вино. Якщо хочете - приходьте зі своїм вином: сомельє підготує його і подасть до столу в самому кращому вигляді.
Cork fee: 98 грн/пляшка (поширюється тільки на вино).
Де: вулиця Воздвиженська, 21-23.
Коли: з 11:00 до 22:00.
Сажа. Ресторація на вугіллі
Ресторан європейської та татарської кухонь, який цінує, любить і поважає кожного свого гостя. Заклад відкрився зовсім недавно, але вже може похвалитися постійними відвідувачами. Як таке можливо? Все просто: прийшовши сюди «на вогник» хоча б один раз, ви обов'язково повернетеся в цей оазис смачної їжі, гарного екстер'єру та гарного настрою!
«Сажа» - це місце для тих, хто любить смачно і ситно поїсти. Справжній плов, соковите м'ясо, птиця, приготовлена за традиційними рецептами, тільки спечений хліб... Тутешній шеф-кухар Саїд знає всі секрети приготування цих страв і просто обожнює годувати гостей зрозумілою і смачною їжею.
Смачній їжі - гідний напій! Тож не дивно, що алкоголь в «Сажа» - це окрема історія. Тут вам і вино до мідій, і охолоджуючі коктейлі, і напої міцніше на будь-який смак... А якщо так нічого і не змогли вибрати - не біда. Приносьте в «Сажу» свій алкоголь!
Cork fee: вино - 50 грн/пляшка, міцний алкоголь - 90 грн/пляшка.
Де: Петропавлівська Борщагівка, 16.
Коли: з 12:00 до 22:00.
Охота на овец
Ресторан з автентичною азіатською кухнею, в центрі кулінарної концепції якого знаходиться м'ясо. Саме воно тут - головна «зірка» і безумовний фаворит серед гостей закладу. Якщо ви не були в ресторані «Охота на овец» або ж були, але не замовляли стейк з мармурової яловичини, вважайте, що не знаєте справжнього смаку ідеально приготовленого найніжнішого м'яса.
Тут пропонують стейки в 5-ти ступенях прожарювання. Всі вони вже розділені на порції і зберігаються в спеціальному холодильнику, а готуються - на єдиному в Україні дерев'яному robata грилі. Завдяки правильному вибору, зберіганню і приготуванню стейки виходять просто неймовірними на смак.
У ресторані «Охота на овец» всі страви готуються по легендарним рецептами, які вже перевірені часом і відточені до досконалості. Палітра смаків - яскрава, насичена і непередбачувана, як сама Азія. Так що будьте готові до «полум'яних» відчуттів і незвіданим раніше гастрономічним емоціям.
Cork fee: 98 грн/пляшка (поширюється тільки на вино).
Де: вулиця Воздвиженська, 10б.
Коли: з 10:00 до 23:00.
Гра з вогнем
Українська кухня в сучасній інтерпретації - кулінарне кредо ресторану «Гра з вогнем». Тут улюблені й знайомі всім з дитинства страви набувають зовсім нового окрасу, перетворюючись в шедеври мистецтва гастрономії на радість всім столичним гурманам і не тільки.
В основі кожного блюда - тільки локальні продукти найвищої якості. Щоб їх знайти, шеф-кухар ресторану Олександр Якутов проїздив всю Україну, щоб взяти тільки найкраще з регіонів і привезти це в Київ. Як результат - створення нової української кухні, що поєднує в собі кращі продукти, нескінченну фантазію і готовність до гастрономічних експериментів.
У ресторані «Гра з вогнем» практикують шанобливе ставлення до хорошого вина. Тут пропонують великий вибір червоного і білого, яке ви можете спробувати побокально, замовити цілу пляшку або принести з собою.
Cork fee: 350 грн/пляшка.
Де: вулиця Хрещатик, 6.
Коли: з 12:00 до 24:00.
Givi Rubinstein
Темпераментне місце з грузинською кухнею, де панує святковий настрій в режимі 24/7. І навіть якщо приводу для свята у вас немає, а настрій м'яко кажучи не дуже, тут ви забудете про свої проблеми і отримаєте заряд позитивної енергії, смачної їжі, естетичної насолоди.
У ресторані Givi Rubinstein є три несхожих один для одного зали. Кожен з них - це відображення внутрішнього настрою і бажань гостя. Перший - тронний, який просто ідеальний для проведення банкетів, другий зал з відкритою кухнею для тих, хто любить перебувати в центрі уваги, і третій - тихіше місце для особистих зустрічей і спокійного спілкування.
Кухня ресторану - грузинська, але з вираженим єврейським акцентом. У меню представлені як «хіти» грузинської кухні, так і менш відомі, але дуже смачні позиції. Щоб розкрити смак кожного з блюд в повній мірі, рекомендуємо доповнювати свою трапезу оригінальними грузинськими, одеськими, ізраїльськими та молдавськими винами.
Cork fee: до 1 літра - 150 грн., 1,5 літра - 225 грн., 2 літра - 300 грн.
Де: вул. Євгена Коновальця, 44.
Коли: з 12:00 до 23:00.
Argentina Grill
Колоритний заклад з пристрасним аргентинським характером, де знають, як поводитися з темпераментним м'ясом і розпеченим грилем Parrilla. Аргентинська кухня народжена в ритмах танго, шуму океану, диханні вітру і безмежних луках. Вона знайшла своє відображення в кожній страві, представленому в унікальному меню закладу. Тільки тут, в Argentina Grill, ви зможете спробувати страви, приготовлені за автентичними рецептами, і володіючими особливим ні з чим не порівнянним смаком.
Безкомпромісна якість продуктів, неприборкана пристрасть ідеально приготовленої їжі, граціозна подача страв і темпераментне обслуговування зробили Argentina Grill улюбленим місцем для відпочинку всіх м'ясоїдів Києва і не тільки.
Cork fee: 111 грн/пляшка (виняток - ігристі вина і вина на розлив).
Де: вулиця Маршала Тимошенко, 18.
Коли: цілодобово.
Tolstiy&Tonkiy
Заклад, який пропонує столичним поціновувачам азіатської кухні бути в тренді кулінарних тенденцій і активно стежити за гастрономічною модою. На відміну від багатьох інших київських ресторанних локацій, Tolstiy&Tonkiy пропагує не автентичну Азію, а сучасну - ту, яка щодня розвивається і впевненими кроками прямує до вершин ресторанного Олімпу.
Безумовно, ресторан Tolstiy&Tonkiy любить дивувати своїх гостей стравами з Азії, Європи і навіть Перу, пропонуючи їм оригінальні мікси і здійснюючи кулінарні відкриття на базі найякісніших і свіжих продуктів. Пікантна гострота - це відмінна риса меню ресторану і одночасно його характер. Але навіть найсмачніші страви потребують «супроводу». З цією метою в ресторані Tolstiy&Tonkiy представлена шикарна винотека з величезним асортиментом - можна вивчити винну карту світу, не виїжджаючи зі столиці.
Cork fee: 400 грн. - для слабоалкогольних напоїв, 800 грн. - для міцних напоїв.
Де: вулиця Прорізна, 15-а.
Коли: з 12:00 до 23:00.
Celentano Ristorante на Олімпійській
Італійський сімейний ресторан, де гостям пропонують найкращу піцу в Києві за оригінальними рецептами. Особливим попитом тут користується величезна піца XXL, яка ідеально підходить для великих компаній.
Процес її приготування - це справжнє шоу. Тісто під час розкочування підкидають і розтягують прямо в повітрі. Незважаючи на те, що виглядає все це дуже видовищно, мета такого процесу - гастрономічна. Завдяки майже цирковим маніпуляціям, тісто наповнюється киснем і, як наслідок, рівномірно пропікається в печі.
Celentano Ristorante відомий столичним гастроінсайдерам не тільки піцою - тут також подають чудову пасту, відмінні салати, цікаві закуски-antipasti та іншу італійську смакоту.
Вишукана італійська кухня, емоційний еклектичний дизайн, ідеальний сервіс, лояльні ціни роблять Celentano Ristorante на Олімпійській ідеальним місцем для сімейного відпочинку в самому серці Києва і не тільки.
Cork fee: 30 грн/пляшка.
Де: вулиця Велика Васильківська, 63а.
Коли: пн.-нд. з 08:30 до 23:00.
Улюблене вино схоже на характер - його складно замінити чимось іншим. Якщо вам вдалося знайти свого «винного фаворита», сміливо беріть його в один з ресторанів Києва, про які ми вам розповіли. Замовляйте послугу cork fee - і насолоджуйтеся улюбленим напоєм в прекрасному місці!
Автор: Світлана Єфімець; Фото: власність закладів