Шашлик — скільки прекрасного для нас в цьому слові! Адже це не тільки про м'ясо, а й про природу, дружню компанію, веселощі.
Найкраще про це сказав великий історик гастрономії Вільям Похльобкін: "... в нашому розумінні це їжа "природня", пікнікова, святкова,.. і по-карнавальному "беззаконна", вільна (м'ясо, наприклад, їдять руками). Шашлик — вид кулінарного ескапізму, пов'язаний із втечею з "культури" в "природу"".
RestOn в свою чергу до згаданого вирішив додати трохи мовознавства та історії.
Історія
Батьківщиною шашлику є Схід — Іран, Ірак, Ліван, Кавказ... Тільки ось шукати першого винахідника цієї страви — справа марна. Самі подумайте: ще стародавні люди готували м'ясо на вогні!
Щоб потім, через віки, солдати (від близькосхідних воїнів до рідних козаків) в полях смажили його на мечах або шомполах від мушкетів та пищалей.
В цілому, етимологія дійшла згоди, що слово "шашлик" запозичено з тюркської мови, де "шиш" — це рожен, тобто буквально “шашлик” — "м'ясо, що перевертається на рожні".
Оскільки тюркська мовна група дуже широка, часто можна зустріти турецькі, кавказькі, кримсько-татарські теорії походження цієї страви. За своєю суттю всі вони правильні, й в спрощеному розумінні означають одне: шашлик — це смажене м'ясо. Лише у Туреччині — це "шиш-кебаб", в Азербайджані — "кебаб", Грузії — "мцваді", у Вірменії — "хоровац", Осетії — "фізонаг".
Більш за те, методика "вертіння" м'яса на вугіллі відома цілому світові, однак різниться в залежності від виду м'яса, способів його маринування, соусів та гарнірів, що до нього подаються: на Заході та в Америці готують м'ясо на решітці — барбекю, у франкомовній частині Африки — "брошет" з маленьких шматочків баранини (brochettes), у той час як деякі африканські племена насолоджуються шашликом з ліверу (шматочків серця, печінки, нирок), в Малайзії та Індонезії полюбляють "сатай", "сате" (satay) зі свинини, курки і креветок, а Кореї — качку в соєвому соусі і цукровій пудрі "орікогікуї".
Описане розвінчує міф про те, що шашлик — це виключно про Кавказ й баранину. У приготуванні і виборі шашлику ми з вами можемо керуватися власними фантазією і бюджетом: свинина, птиця, лосось — важлива свіжість продукту та грамотний його супровід (овочі, зелень, сухе вино).
Майте на увазі, основна страва — шашлик, тому закуски повинні бути легкими, щоб не відволікали від "м'ясного" задоволення; а вино — сухим: до м'ясного шашлику — червоним й кімнатної температури; до шашлику з птиці — білим та охолодженим.
Нижче RestOn пропонує свою добірку "шашличних" місць: з м'ясом на виніс — для тих, хто любить готувати сам; і заміських ресторанів з мангалом і грилем — для тих, хто цінує комфорт.
Взяти з собою
Grill do Brasil
Grill do Brasil пропонує різноманітні варіанти — свіже або приготоване, самовивіз або Uber Eats: вам залишається обрати лише сам м'ясний делікатес. Самовивіз за попереднім замовленням за добу.
В меню:
- курячі ніжки в соусі Чилі - 249 грн/1 кг;
- телячі ребра в сливово-перцевому соусі - 425 грн/1 кг;
- стейк Рибай - 1079 грн/1 кг;
- свинячі Ребра BBQ - 799 грн/1 кг.
Адреса: бул. Л. Українки, 24
Час роботи: Пн-Пт з 12:00 до 23:00, Сб з 14:00 до 23:00, Нд з 14:00 до 21:00, у святкові дні з 14:00 до 23:00
Контакти: (044) 593 98 98
Sam`s Steak House
У першому київському стейк-хаусі Sam`s Steak House для смачного пікніка є м'ясо, ребра, бургер-набори та стейки. До останніх на додачу видають поради шеф-кухаря з їхнього приготування.
В меню:
- бургер-котлета для грилю Beef Classic — 85 грн/250 гр;
- бургер-набір (булка, котлета, овочі, соус) — 165 грн/500 гр;
- ребра з соусом BBQ (томлені 8 годин) — 195 грн/500 гр;
- м'ясо для стейків (українського виробництва) — від 215 грн/250 гр.
Адреса: вул. Жилянская, 37
Час роботи: Пн-Пт з 10:00 до 23:00, Сб, Нд з 11:00 до 23:00
Контакти: (044) 287 20 00
Маринад grill cafe
Днями на верхній терасі біля Річкового вокзалу відкрився новий проект Tarantino Family — Маринад grill cafe: літнє кафе з м'ясом, бургерами, піцою та демократичними цінами.
Прикольно, що в цьому випадку пікнік можна влаштувати прямо на набережній Дніпра!
В меню:
- шашлик зі свинячого антрекоту — 98 грн/100 гр;
- курячі крильця в сметанному маринаді — 58 грн/100 гр;
- яловичі реберця з вишневим чатні — 98 грн/100 гр.
Адреса: Поштова площа, 3В
Час роботи: Пн-Чт з 11:00 до 23:00, Пт-Нд з 10:00 до 01:00
Контакти: (050) 468 42 90
М’ясторія
В асортименті магазину-ресторану М’ясторія є сира й готова продукція. У першому випадку, крім різноманітних шашликів, також представлені біфштекси, ковбаски зі свинини з діжонською гірчицею, люля-кебаб з баранини, а найцікавіше — "подорож-стейк" в індивідуальній упаковці та окремо фасованими приправами та спеціями. У розділі готової продукції ви зможете знайти відмінні варіанти для компаній: бургер бокс, курчата BBQ бокс, м'ясні бокси. Можлива доставка Києвом.
В меню:
- сирий шашлик з птиці — від 12, 50 грн/100 гр;
- ковбаски з діжонською гірчицею — 20, 90 грн/100 гр;
- "подорож-стейк" - від 84 грн/100 гр;
- бокси для компанії (Курчата BBQ) — від 960 грн/2400/200/гр.
Адреса: вул. А. Ахматової, 22; вул. Хрещатик, 38 (ЦУМ); пр. Г. Сталінграду, 8; вул. А. Вільямса, 3/7; вул. Кудряшова, 20А
Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 23:00 (М’ясторії на вул. А. Ахматової та в ЦУМі — до 22:00)
Контакти: (067) 808 45 83
ShashlikYan
За роки роботи команда ShashlikYan, що починала в 2012 році як сервіс доставки шашликів, заслужила не лише хорошу репутацію, але й зросла в масштабах до п'яти ресторанів та власного виробничого цеху.
У меню: мікси для компанії, мариновані й готові шашлики та люля-кебаб, риба (сім видів), овочі на мангалі, хачапурі.
Можлива доставка й самовивіз. При самовивозі — знижка 10%.
В меню:
- мікс на 4-х — 8х (4 види шашлику, картопля на мангалі, соус, лаваш) — 914 грн/1,8 кг;
- шашлик зі свинячих ребер — 51 грн/100 гр;
- річкова форель на мангалі (ціла) — 150 грн/250 гр.
Адреса: вул. В. Васильківська, 114; вул. Срібнокільська, 11; вул. Зодчих, 58А (на Окружній дорозі); вул. А. Ахматової, 16А; вул. Малиновского, 5
Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 21:45
Контакти: (044) 384 09 88
Кавказький очаг
Страви кавказької кухні від бренд-шефа Мікаеля Арояна можна придбати на виніс або спробувати на фуд-корті в ТРЦ Sky Mall і Dream Town 1,2, а також замовивши їх адресну доставку.
М'ясо, та й інші позиції з меню, готуються як на мангалі, так і в тандирі.
В меню:
- баранина м'якоть — 68 грн/100 гр;
- люля-кебаб курячий — 51 грн/100 гр;
- перепел на мангалі — 48, 50 грн/100 гр.
Адреса ресторанів: пр. Г. Ватутіна, 2т (ТРЦ Sky Mall); пр. Оболонський, 1Б (ТРЦ Dream Town 1); пр. Оболонський, 21В (ТРЦ Dream Town 2)
Адреса магазинів: вул. Дніпровська Набережна, 17; пр. Григоренка, 32Д; вул. Кирилівська, 115/1
Час роботи: з 10:00 до 23:00
Контакти: (044) 537 12 21
Заміські комплекси
Rancho El Gaucho
Комфортні котеджі в оточенні соснового лісу, безліч затишних альтанок, двоповерхова будівля ресторану з великою коминною залою, а також авторська аргентинська і американська кухня від маестро шеф-кухаря Хосе Антоніо Руїза — все це "Ранчо Ель Гаучо". З 1 по 12 травня — знижка 20% на шашлик.
В меню:
- Ля Кумпарсіта яловичина (теляча вирізка на грилі) — 142 грн/100гр;
- каре з телятини — 132 грн/100 гр;
- брочет (аргентинські шашлички) зі свинячого ошийка — 98 грн.
Адреса: вул. Газопровідна, 4
Час роботи: Пн-Нд з 11:00 до 23:00
Контакти: (096) 980 90 34
Toscana Grill
Заміський ресторан тосканської кухні з великою терасою в сосновому лісі, відкритим грилем та окремим майданчиком для дітей.
В меню:
- яловичі ребра BBQ з запеченими овочами — 1480 грн/1800 (300) гр;
- ніжка ягняти з соусом із ялинових шишок на вугіллі — 1790 грн/1800 гр;
- сет гриль (курка по-тосканськи, свинячі реберця, стейк Ті-Боун, стейк з індичатини, овочі-гриль) — 2560 грн/1150 гр.
Адреса: м. Буча, вул. Т. Шевченка, 2Г
Час роботи: Пн-Нд з 09:00 до 00:00
Контакти: (044) 499 39 79
Сажа. Ресторація на вугіллі
Літня тераса, затишні альтанки, оновлене гриль-меню — ресторація Сажа готова до нового сезону!
В меню:
- шашлик з філе сома — 125 грн/100 гр;
- каре ягняти — 135 грн/100 гр;
- шашлик картопляний з беконом — 96 грн/400 гр.
Адреса: Петропавлівська Борщагівка, вул. Петропавлівська, 16
Час роботи: Пн-Нд з 11:00 до 23:00
Контакти: (097) 012 32 43
Kidev
Kidev — заміський клуб, де кожен знайде собі розвагу до душі: поганяти м'яч футбольним полем, розіграти партію в теніс, "обстріляти" пейнтбольного противника, покататися на велосипеді або порибалити на лебединому ставку. Для дітей передбачена дитяча кімната з іграми, міні-зоопарк та безкоштовні прогулянки на поні по неділях.
Вгамувати ж апетит, що неодмінно прокинеться після всіх активностей, можна в ресторані традиційної грузинської кухні.
В меню:
- шашлик зі свинини — 205 грн/200 гр;
- шашлик з телячої вирізки — 385 грн/200 гр;
- абхазура (ковбаски в свинячій сітці, смажені на мангалі) — 158 грн/200 гр.
Адреса: 12 км Бориспільської траси
Час роботи: Пн-Нд цілоддобово
Контакти: (067) 500 40 22
Тандир
Ресторан Тандир — це поєднання кавказьких традицій з європейським мотивом. В меню ресторану наявні кращі зразки американського та японського м'яса.
Під стать мармуровій яловичині вищої якості в ресторані є винна і сирна кімната.
У м'ясній крамниці при Тандирі можна купити або замовити доставку стейків Premium Beef. Також можлива опція гриль-кейтерингу з виїздом на локацію.
В меню:
- ягня, запечене в тандирі — 1890 грн/1 кг;
- соковите курча в тандирі — 149 грн/100 гр;
- шашлик зі свинячого ошийка — 325 грн/200/50 гр.
Адреса: смт Козин, вул. Київська, 11Д
Час роботи: Пн-Нд з 10:00 до 00:00
Контакти: (067) 538 32 19