У Києві можна знайти все, що завгодно. Ось ми, наприклад, знайшли тут Китай. Так-так, справжнісінький Китай з левами, драконами і райськими птахами!
Українська Піднебесна знаходиться за адресою вулиця Казимира Малевича, 84 і називається "Шовковий Шлях". Більше інформації про цей дивовижний китайський ресторан читайте у новому огляді редакції RestOn!
Філософія закладу
Власник ресторану "Шовковий Шлях" родом із Китаю. Йому хотілося показати всю красу своєї батьківщини українцям, познайомити з її багатогранністю. Тому весь інтер'єр ресторану "Шовковий Шлях" створювали китайські дизайнери за принципом фен-шуй, а в оформленні використовуються деталі, які були привезені з Піднебесної.
На чолі кухні - шеф-кухар, родом з провінції Сичуань. У кожну страву він вклав традиційні смакові поєднання — справжній Китай, яким він є, без модифікацій і реплік.
Інтер'єр
Ресторан "Шовковий Шлях" знайомить українців не тільки з автентичною китайською їжею, але також з культурою. Кожен метр закладу буквально просякнутий духом великої країни, підкреслює багатство культурної спадщини і розповідає про міфи і легенди її народу.
У декорі ресторану можна знайти сюжети багатьох китайських легенд і міфів, сюжетів з релігії - кожна деталь несе особливий сенс і знаходиться на своєму місці не просто так.
Вже на вході в ресторан стає зрозуміло, що ви потрапили в інший світ. Вас зустрічає фонтан, який, згідно з китайською міфологією, розсіює негатив і притягує добро. Далі на вашому шляху благородні леви - захисники і охоронці, які оберігають від зла, а також дракони - символ доброго початку.
Зайшовши закладу, ви побачите китайські ліхтарики, які символізують багатство, процвітання і успіх. Стіни прикрашені ієрогліфами, на дерев'яних ширмах зображені сюжети їх китайських легенд і міфів, під стелями - хмари, на яких мешкають добрі духи, а в самому приміщенні звучить ненав'язлива музика. Палітра кольорів - це червоний і золотий.
У ресторані "Шовковий Шлях" є основний зал ("пагода" - 40+ осіб) та 3 окремі VIP-кімнати. Вони названі на честь зупинок караванів на Великому Шовковому Шляху зі спеціалітетами їх кухонь.
obzor_silk_road_1
У кожній з кімнат почесне місце займає круглий стіл, який дає можливість максимально зануритися в атмосферу китайських кулінарних традицій. Всі страви ставляться на скло, яке можна прокручувати. Завдяки такому принципу зручно діставати будь-яку їжу, незалежно від того, де саме ви сидите. Ще одна відмінна риса - це високі стільці (в Китаї вважають, чим вище стілець, тим важливіша людина).
Кухня
Кухнею ресторана "Шовковий Шлях" керує принциповий і талановитий Жан Бінг з провінції Сичуань. Безумовно, кухні всіх регіонів Китаю по-своєму цікаві, але саме Сичуаньські страви - найбільш шановані і популярні в усьому світі. Саме їх пан Жан Бінг пропонує гостям закладу.
У Китаї люди вважають за краще ходити в ресторан великими компаніями. З огляду на цю особливість, в меню "Шовкового Шляху" є ряд страв, які розраховані на великі компанії. Особливо хочеться виділити "фішку" ресторану - страви і подачу Хого (хого - це китайський самовар, у якому варять бульйон).
Для того щоб приготувати Хого, на стіл подають м'ясо, нарізане тонкими слайсами, морепродукти, овочі і зелень. Вони можуть бути повністю сирими або у стані напівготовності. У Хого з киплячим бульйоном гості за допомогою китайських паличок кладуть м'ясо, овочі та зелень. Всього через 1 хвилину будь-який інгредієнт можна діставати і їсти.
Після того як трапеза закінчилася, бульйон виходить жирним і густим - в ньому потім варять локшину - дуже ситну та смачну.
У ресторані "Шовковий Шлях" є електричний самовар і Хого на вугіллі. Інгредієнти для Хого гості можуть вибирати абсолютно будь-які або ж замовити вже готові сети.
Китайська кухня славиться на весь світ своєю яскравою палітрою смаків. Солоне, кисле, солодке, гостре.... Є страви, які можуть бути тільки такими, якщо зробити їх менш гострими, солодкими і т.д. - це вже не китайська страва.
Шеф-кухар ресторану дуже принциповий в таких речах і не відходить від традицій. Тому в меню вказана специфіка таких страв. Ви або замовляєте їх такими, якими їх створили в Китаї, або разом з офіціантами обираєте для себе більш нейтральні позиції.
Ми рекомендуємо звернути увагу на качку по-пекінськи (1280 грн./1 шт.), яку тут готують так само, як і сотні років тому в Китаї. Для того щоб страва була справжньою, птицю маринують кілька днів, тому рекомендуємо вам робити передзамовлення (буквально за 1-2 дні). Качка подається у вигляді філе з пекінським соусом, овочами і млинцями з прісного тіста. Кістки, які залишаються, варять і роблять з бульйон або обсмажують їх зі спеціями і подають як закуску до пива.
Для тих, хто хоче спробувати справжнє китайське м'ясо, рекомендуємо звернути увагу на свинину "Шуи-Джу" (410 грн.). Свинину нарізають слайсами і подають в гарячій олії зі спеціями і декількома видами перцю. Дуже пряна і досить гостра страва.
Найпопулярніша рибна страва - це короп "Білка" (520 грн.). Короп очищений від кісток, нарізають кубиками. Потім його панірують і кидають в розжарену олію, далі смажать на воці. Перед подачею рибу заправляють кисло-солодким соусом, посипають цукатами і кедровими горішками.
Любителям салатів сподобається салат "Дунбей" (188 грн.). Це овочі, маринована і потім обсмажена свинина з рисовою локшиною. Салат виносять гостю і при ньому заправляють унікальною авторською заправкою. Її склад тримають у секреті, але за смаком вона пікантно-гостра.
Із овочевих страв явний фаворит - це баклажан "Дракон" (195 грн.). Він надрізається, потім його панірують у китайському клярі, далі обсмажують на сковорідці вок і поливають кисло-солодкою заправкою.
Кажуть, що в Китаї не їдять десертів, тому що вся їжа і так досить солодка. Але це не зовсім так, хоча частина правди в цьому є. Рекомендуємо спробувати солодкі рисові кульки з начинкою з червоної сої (150 грн.). Десерт дуже цікавий! Безсумнівно, це страва, яку варто спробувати.
В меню є також окрема вкладка - спеціальні страви від шеф-кухаря. Це дуже дивні (як для європейців) позиції в меню, які китайці просто обожнюють. Наприклад, смажена свиняча нирка (248 грн.) або суп з яловичих хвостів для великої компанії (480 грн.).
Must try:
- Баранина з цибулею порей (315 грн.);
- Курка з ананасом (250 грн.);
- Дорадо з овочами (450 грн.);
- Теплий салат з вугром (268 грн.);
- Кальмари на топані (488 грн.);
- Лічі в кокосовій стружці (270 грн.).
"Шовковий Шлях" - справжній Китай у Києві, де перетинаються китайська культура і традиції з українськими бажаннями та сподіваннями. Це місце варто того, щоб його відвідати. Його самобутність вражає і захоплює, так що швидше бронюйте стіл!
Де: вул. Казимира Малевича, 84
Коли: з 11:00 до 23:00