Екскурс в історію
Слово з грецької перекладається як "варена пшениця" (без несподіванок). І в Стародавній Греції, і в Римі спочатку блюдо пов'язували з культом поклоніння померлим. На Русі кутя прийшла з таким самим значенням - від цих язичницьких культів всього можна очікувати. Згодом її стали готувати напередодні Нового року за старим стилем, на Водохреща і, звичайно (навіщо ми тут сьогодні зібралися) - в Святвечір.
Як варіацій приготування, так і назв у куті - не перерахувати. Візьмемо хоча б ці: напередодні, сить, більш звичні нам коливо, сочиво.
Інгредієнти як символи
Залежно від свята готувати можна один з трьох видів куті:
- бідна кутя - пісна, яку готують на Святвечір. Тому що 6 січня ввечері Пост все ще триває;
- щедра (багата) кутя - апетитна і приємна серцю і шлунку каша з вершковим маслом, вершками або молоком. На Старий Новий рік (13 січня) вже можна;
- голодна (водяна) кутя - блюдо, в якому, як правило, є тільки зернова основа і мізерні підсолоджувачі. Їдять таку в акурат перед Хрещенням (18 січня).
Додаткові інгредієнти куті можуть бути будь-якими, тут справа лише в польоті фантазії господині. Але обов'язкових має бути три. Зерно - символ родючості, сталості та циклічності життя, читайте - безсмертя або переродження душі. Мед відповідає за насолоду, задоволення і блага вічного життя. І мак, який приносить в дім достаток і родючість.
З давніх часів прийнято готувати кутю із зерен пшениці, ячменю і перловки. Нинішні оригінальні рецепти допускають навіть страви з рису.
У стародавні часи пшеницю спершу товкли в ступі з додаванням води, відокремлювали від плевел, а після млоїли в печі кілька годин, щоб добре розварилася, стала м'якою, з ледь помітним білим відтінком.
До різдвяної куті прийнято було подавати пісне молоко з маку, волоських або лісових горіхів. Для цього копіткі господині розпарювали мак, обдавали окропом горіхи, перетирали їх в ступці, крутили на м'ясорубці! - і все це заради отримання насиченої білої рідини. Молока.
Медова заправка називається сить. Для неї мед розчиняють в кип'яченій теплій (але не киплячою, а то підуть усі корисні елементи!) воді. В Україні традиційна кутя часто виходила полужидкою: її заливали узваром, щоб смачніше.
Що стосується Різдва
Жоден Святвечір не обходиться без 12 традиційних страв, що символізують 12 апостолів. Головне з них, звичайно, кутя, яку хрещеники ввечері носять хрещеним і старшим членам сім'ї, які живуть окремо. Сочивом починають трапезу після появи на небі першої зірки - кожен зобов'язаний з'їсти по ложечці! - і їм же закінчують. Обмінюються побажаннями. Особливі "слідчі" старовинних традицій можуть вручити залишки куті господареві будинку. Той підкидає їх з ложки вгору. Скільки крупинок прилипне до стелі - стільки снопів хліба потрібно чекати в новому році.
Ворожіння
Так, по куті можна і гадати теж. Наприклад. Якщо приготовлена каша так і хоче втекти з горщика, або горщик з варивом тріснув в печі, або каша вийшла дрібною і білою - чекайте в будинку біди. Зате якщо горщик повний, а кутя підрум'янилася і покращала - все! Удача і щастя неминучі.
Щоб дізнатися ім'я судженого, дівчата ховали ложку куті під фартух і виходили на вулицю - питати у першого-ліпшого перехожого. Здавалося б, до чого тут каша? А традиції пальцем не замажеш, доводиться рахуватися.
До речі, про ділову хватку нареченого кутя теж могла дуже багато розповісти. Горщик з різдвяним ласощами ставили на край колодязя. Якщо підлітав клювати ворон - наречений недолугий. А ось якщо сорока - то рада вам та любов.
Де пробувати кутю
Столичні заклади без святкових традицій вас не залишать! Пригоститися або пригостити близьких найсмачнішою різдвяною стравою можна ось де:
Fabius
Контакти: (050) 324 40 46
Адреса: Столичне шосе, 70
Веранда на Дніпрі
Контакти: (068) 400 98 98
Адреса: Набережне шосе, 11А
Perets
Контакти: (044) 538 03 48
Адреса: вул. Маршала Тимошенко, 29
Вілла Рів'єра
Контакти: (050) 353 97 96
Адреса: Дніпровська набережна, 14д
Queen Country Club
Контакти: (068) 111 18 88
Адреса: смт. Козин, вул. Обухівське шосе, 55 (30-й км Столичного шосе)