Можна не святкувати власний день народження чи Різдво, але Новий рік... Мабуть, це найглобальніше зі свят!
Сьогоднішній матеріал RestOn про новорічні страви різних країн світу (і трохи про ресторани Києва, де ці національні кухні можна спробувати). Адже гастрономічні традиції — одна з ознак, що надають цьому дню "локальну" індивідуальність!
Мексика
Святковою стравою Мексики є тамале (tamales) — приготовані на пару в банановому або кукурудзяному листі м'ясний фарш, сир, овочі.
Кажуть, саме тамале вперше спробували конкістадори з рук індіанців. Зараз же це привід зібратися жіночій половині сім'ї разом і приготувати сотню святкових "конвертиків".
Спеціально до Нового року до них подають менудо — м'ясну юшку на окостах і тельбухах.
ROJO OJO
"Гарячий, як Мексика!" — девіз ROJO OJO. Тутешні пікантні страви, авторські коктейлі, сміливий інтер'єр з нотками національного стилю дійсно можуть запаморочити голову.
Must try:
- асорті тако — 189 грн;
- енчіладас з креветками і авокадо — 375 грн;
- чилі кон карне — 239 грн.
Коли: нд-чт з 12:00 до 01:00, пт-сб з 12:00 до 03:00
Де: пр. Оболонський, 26
Нідерланди
Жителі Нідерландів — майстри закусок, зокрема кулястої форми, і навіть в Новий рік вірні своїм гастрономічним навичкам.
В якості новорічного смаколика тут обрали оліболлен (oliebollen) — запечені в маслі солодкі пончики з родзинками.
Амстер Дамстер
Флагман голландської кухні на київській землі Амстер Дамстер пригощає хрусткими боллами, трьома десятками стартерів і, звичайно, оселедцем.
Must try:
- болли з рубаної телятини — 93 грн;
- філе білої риби в пивному клярі — 108 грн;
- смореброд з тюлькою, маринованими огірками і перепелиним яйцем — 110 грн.
Коли: пн-нд з 10:00 до 23:00
Де: вул. Велика Васильківська, 111/113
Японія
Соба — замість келиха шампанського: опівночі японці з'їдають порцію локшини. Витоки цієї традиції йдуть до 17 століття. Більше того, народні вірування свідчать, що чим більше довжина соба — тим вдалішим буде рік.
San Tori
У перекладі з японської San Tori означає "жар-птиця", можливо, тому приготовані шеф-кухарями ресторану авторські і традиційні страви тайської та японської кухні зігрівають не лише смаком, але й красою подачі.
Must try:
- місо суп — 65 грн;
- смажена локшина з креветками — 220 грн;
- гьодза зі свининою — 125 грн.
Коли: пн-нд з 11:00 до 23:00
Де: вул. Сагайдачного, 41
Греція
Сказати нашій людині — не повірить: греки нарізають до Нового року не олів'є або шубу, а салат з кабачка!
Звичайно, до нього подають якусь м'ясну страву і спеціальний хліб васілопіта (vasilopita), який по суті є основним новорічним символом в Греції.
Taverna грецька кухня
Сімейний заклад Taverna — це гучні тости за здоров'я рідних, велика рибна вітрина, аромат спецій та пряних трав. Taverna — це справжня Греція.
Must try:
- сувлакі (грецькі шашлички) з телятини — 215 грн;
- мусака — 135 грн;
- пиріг зі шпинатом і сиром фета — 114 грн.
Коли: нд-чт з 12:00 до 23:00, пт-сб з 12:00 до 00:00
Де: вул. Русанівська набережна, 4
Італія
Італійці починають Новий рік з котекіно або дзампоне з сочевицею (сotechino con le lenticchi, lo zampone con le lenticchie) — відвареної ковбаси зі свинини або фаршированої свинячої ніжки.
Гарніру не шкодують, оскільки вважається, що сочевиця приносить гроші та вдачу.
Закінчують вечерю чіачьєре (chiacchiere) — тонким хрустким печивом, схожим за формою на крила янгола та всипаним цукровою пудрою.
Montecchi Capuleti
Montecchi Capuleti — це доброзичливість італійської сім'ї, підсилена її ж темпераментом. Відчувається це не лише в загальній атмосфері, але і в їжі також!
Must try:
- печінка по-венеціанські, томлена у червоному вині з полентою — 286 грн;
- польпете із судака й креветок з картопляно-селеровим кремом й томатною сальсою — 298 грн;
- лазанья Болоньєзе — 178 грн.
Коли: пн-нд з 10:00 до 23:00
Де: вул. Є.Коновальця, 36В
В'єтнам
В'єтнамці настільки люблять свято Нового року, що придумали для нього з десяток страв. На першому місці за популярністю — бань чунг (Bánh chưng): "брикет" з рису, свинини і бобів мунгу, захованих під банановим листом.
Легенда свідчить, що бань чунг був придуманий за часів Династії королів Хунг задовго до нашої ери. Імператор дав своїм синам завдання приготувати таку страву, завдяки якій він зрозуміє, хто повинен успадкувати престол.
І ось, один з 21 синів приготував бань чунг — простий і доступний кожному.
Viet Bar
Ресторан автентичної в'єтнамської кухні Viet Bar з доступними цінами і приємними порціями. Зрозумілий і натуральний – так само улюбленець народу, як і бань чунг.
Must try:
- кокосовий суп з куркою і грибами — 119 грн/450 гр.;
- свинина в кисло-солодкому соусі з овочами — 159 грн;
- рисова локшина з овочами і сиром тофу — 129 грн.
Коли: пн-нд з 11:00 до 23:00
Де: вул. Велика Васильківська, 88
Франція
Франція завжди та в усьому вишукана, у тому числі що стосується новорічного столу. Недовго мудруючи, французи включили в урочисте меню качку, фуа-гра, устриці, сири і, звичайно, шампанське!
Flamber.Piano bar
Ресторан французької та італійської кухні Flamber.Piano bar з традиційно французькою технікою фламбування пропонує своєму гостеві високий рівень обслуговування і тонкий смак страв.
Must try:
- ніжний паштет з курячої печінки з глазур'ю з червоного вина — 84 грн;
- магре з качиної грудки в малиновому соусі з ягідним міксом — 234 грн;
- стейк з індички з горіхово-морквяним пюре і гірчично-сливовим соусом — 244 грн.
Коли: пн-нд з 12:00 до 23:00
Де: вул. Срібнокільська, 12
Китай
Обов'язковим атрибутом новорічної трапези жителів Піднебесної є солодкі рисові кульки танг юань (tang yuan) з різними начинками — з шоколаду, кунжутної пасти, горіхів або фруктів, червоних бобів. Десерт вариться і подається в сиропі з додаванням імбиру.
Також танг юань подають на весіллях, і не просто так, а тому, що в перекладі це слово означає "союз, сім'я".
Kitaika
Современная китайская еда в стильном интерьере. Если совсем упростить, то Kitaika — это модная китайская локация "про еду" — в самом хорошем смысле этого слова.
Must try:
- курка в кисло-солодкому соусі — 125 грн;
- салат з битих огірків — 85 грн;
- спрінг-рол з тофу — 105 грн.
Коли: пн-нд з 12:00 до 23:00
Де: вул. Р. Окіпної, 8