Відносно нова (та дуже вдала) течія останнього часу –локаворство – це філософія харчування, яку засновано на споживанні лише місцевих продуктів. У Києві культура локаворства поки тільки розвивається, але зростає на очах. Якщо декілька років тому "локал фуд" базувався на стихійних ринках біля метро, де бабусі продавали овочі зі своїх грядок, то сьогодні фермерські продукти зайняли свою нішу у ресторанних меню. RestOn уважно вивчив кожне з локаворських меню, и точно знає, де покуштувати українську щуку, традиційний борщик з кропиви, та де шукати легендарне закарпатське вино.
Ресторан "Клюква&Брюква"
Перший заклад столиці, який почав працювати виключно з місцевими продуктами. Тут все роблять самі: і солять, і коптять, і квасять, і печуть. Зайти сюди – ніби приїхати у гості до улюбленої бабусі, щоправда, ця "бабуся" розбирається у харчових трендах, та після ситного обіду може пригостити вас крафтовим пивом. Українська їжа тут трансформується у сучасну та стильну інтерпретацію самої себе, обростає гурманськими подробицями та пікантними деталями, що властиві скоріш високій кухні, аніж нехитрій традиційній. "Клюква&Брюква" - чудовий приклад вигадливого локаворського меню, у якому зібрано всю силу української природи та культурної спадщини.
Must try:
- Тарілка домашніх солінь і мочінь: мочені яблука, сливи, огірочки, маринований буряк, морква, лісові гриби – 150 грн;
- Паштет з азовського бичка з желе з ромашки – 150 грн;
- Уха з кнелі – рибною галушкою – з щуки – 120 грн;
- Котлета по-київськи з мармеладом з червоної капусти – 180 грн;
- Чізкейк з козячого сиру зі соленою карамеллю – 125 грн.
Де: вул. Антоновича, 16.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Ресторан "Канапа"
У цьому закладі Діми Борисова до локальних продуктів та українських рецептів підходять з техніками молекулярної кухні. У результаті, звичні для нас страви перетворюються на смакове чудо та повний захват. Ось чим, здавалося б, можуть здивувати українця вареники? А в "Канапі" їх роблять з зайцем та ліщиною – гарна альтернатива аутентичній картоплі та вишні. Також місцеве меню багате на фермерські сири, річну рибу та чорноморські морепродукти, та містить в собі чимало дивовижних та нестандартних позицій. Тут можна спробувати справжнє молозиво, бичачі яйця за волинським рецептом, та навіть дичину – з суницею та пюре з каштанів. Цікаво, що в меню є не тільки винна карта, але й географічна мапа, за якою можна дізнатися походження обраної страви. Таким чином, дичина потрапляє до "Канапи" зі Слобожанщини, різнотрав’я та птиця – з Поділля, а Закарпаття ділиться річною фореллю, ягодами та грибами.
Must try:
- Паштет з печінки цесарки й фазана, зі збитої у мус моркви, томленої в кориці, ванілі та кардамоні – 129 грн;
- Салат зі смаженим качиним філе, шпинатом, щавлем, карамелізованим пшоном, фермерською спаржею та кукурудзяним маслом – 169 грн;
- Смажені телячі мізки з яєчним соусом, ікрою щуки та солодкою кукурудзою – 129 грн;
- Чорні вареники з судаком з копченим салом та ікрою оселедця – 149 грн;
- Зелений борщ з кропивою – 149 грн;
- Торт "Київський" з каштанами – 129 грн.
Де: Андріївській узвіз, 19.
Коли: з 10:00 до 00:00.
Ресторан "Остання барикада"
Місце, що має не тільки гастрономічну, но і патріотичну, соціально-культурну цінність. Тут зійшлися три українські революції, вдихнули в ресторан життя, атмосферу гордості, наділили його особливим національним духом. Ця загартована на Майдані сила відчувається у кожній позиції меню, у кожному смаковому поєднанні. Ресторан гідний похвал за свою найбагатшу "сирну" карту, створену виключно з українських сирів, та барне меню, де найліпші свої алкогольні витвори представили Херсонська, Миколаївська, та Одеська області. Пиво тут також лише крафтове та місцеве, а якщо потрібно залишати голову свіжою, варто спробувати один з цілющих трав’яних зборів, що подарували нам українські степи.
Must try:
- Українські фермерські сири – від 49 грн за 40 гр. Ви можете самостійно зібрати свій сирний сет з будь-яких видів;
- Юшка з лісових грибів – 99 грн;
- Стейк з бичачого серця з кремом з баклажана – 138 грн;
- Вареники з м’ясом козеня – 89 грн, або солодкі з халвою – 89 грн;
- Коктейль "Слава переможцям" на основі вина "Котнар Роза", виноградної горілки "Гроно Галіції", українських бренді й хересу, львівської настоянки "Вишняк", ароматичного та шоколадного бітера, лимонного соку – 89 грн.
Де: Майдан Незалежності, 1.
Коли: з 10:00 до 00:00.
Винний бар "Like a lokal’s"
Заклад, що об’єднує під своїм дахом найкращі винні традиції нашої країни. Варто відмітити, що місцеве вино нічим не поступається світовим гігантам виноробної культури, більш того, невеликі "тиражі" українських врожаїв роблять його зовсім унікальним та рідкісним продуктом. В барі зібрали вино від 13 виробників, і винна карта тут справді величезна: є і ігристе, і молоде, і витримане, і легке рожеве, і кріплене – до будь-якого випадку та настрою. Розкривати ноти смаку вина в "Like a lokal’s" краще з закусками: усі позиції тут також абсолютний локал фуд. Навіть делікатеси на кшталт равликів, устриць та витриманих сирів мають місцеве походження.
Must try:
- Рислінг "Колоніст" - 300 грн;
- "Троянда Карпат" від "Чизай" - 350 грн;
- Розе "Горобчики", від "Котнар" - 250 грн;
- "Гематогенум" від "Дон Алехандро" - 650 грн;
- Сет канапок: канапки з оливковим тапенадом, з в’яленими томатами, з цибулевим мармеладом, та канапка з сиром – 80 грн;
- Сирне плато (з винним соусом) – 149 грн.
Де: вул. Січових Стрільців, 26; вул. Льва Толстого, 5.
Коли: пн-чт з 12:00 до 23:00, пт-сб з 12:00 до 01:00, нд з 12:00 до 23:00.
Ресторан "Одесса"
Місцеві продукти в яскравій, неординарній і навіть екстравагантній подачі – ось, що таке "Одесса". Подають їжу тут феєрично та с фантазією: де ще ви знайдете карпачо з лосося, у вигляді справжньої троянди? Або паштет, що маскується під зелене яблуко? Шеф Юрій Приємський не тільки придумує фантастичні форми страв, але й з легкістю перетворює локал фуд на гурманське задоволення, та ще й з легким флером одеського колориту. Принцип роботи ресторану полягає в ідеальній свіжості та актуальності інгредієнтів: меню оновлюється щомісяця, аби гість міг отримати сезонні продукти, та уловити унікальні смакові відтінки кожної пори року.
Must try:
- Бефстроганов з мідій з фетою – 190 грн;
- Карпатський суп з білими грибами – 130 грн;
- Український стейк Рібай, витриманий 21 день – 169 грн за 100 гр.;
- Вирізка теля з кремом зі смаженої картоплі, з в’яленими томатами та джемом з бекону – 320 грн.
Де: вул. Велика Васильківська, 114.
Коли: з 11:00 до останнього гостя.
Ресторан здорового харчування "Simple"
Заклад, де все здорово – і не важливо, куди ви поставите наголос, обидва варіанти підходять до цього затишного ресторану. Засновники Антон Гусаков та Саша Федоров впевнені, що головне в їх закладі – це слідування сезонності та локальності. Вони працюють з місцевими виробниками та постачальниками, тому усі інгредієнти тут проходять мінімальний шлях з грядки до кінцевої страви. Лаконічний стильний інтер’єр , меню з модними позиціями на кшталт боулів, можливість замовити їжу додому чи в офіс – це все робить "Simple" насправді простим у розумінні та "споживанні", а також – надзвичайно актуальним у сьогоденному Києві. Тут нема страв, які заставлять сумніватися "брати", чи "не брати"- однозначно потрібно спробувати всі!
Must try:
- Мус з перця з домашнім сиром – 55 грн;
- Паровий судак з соусом айолі – 189 грн;
- Мітболи по-сицилійські з булгуром, салатом з яблука, моркви та селери – 149 грн;
- Парові сирники "Вишня&Сметана" з апельсином – 98 грн;
- Домашній йогурт з вівсянкою, какао та сухофруктами – 69 грн.
Де: вул. Саксаганського, 102.
Коли: пн-пт з 08:00 до 21:00, сб-нд з 09:00 до 21:00.