9 лютого - святкова дата для всіх гурманів світу, так як саме в цей день прийнято святкувати Міжнародний День Піци! Редакція порталу RestOn не могла залишитися осторонь цього смачного свята і підготувала для вас з пилу-жару смачний і свіжий огляд! У ньому ви дізнаєтеся рецепт справжньої королівської піци, як з "їжі простолюдинів" ця страва потрапила в раціон харчування монарших осіб і які вигідні акційні пропозиції діють в піцеріях Києва!
Історія страви
Ні для кого не секрет, що піца - це одне з головних надбань італійської кухні, яке бере свій початок ще з 1522 року, коли в цю сонячну країну були привезені помідори. Але мало кому відомо, що спроби приготувати піцу робили ще в давніші часи.
Стародавні греки просто обожнювали блюдо планкунтос, яке представляло собою спечені в печі коржі, приправлені травами й оливковою олією. У стародавньому Єгипті жоден день народження фараона не проходив без хлібних коржів з травами, а за часів Римської імперії легіонерів годували прабатьком піци - тістовим коржем круглої форми з оливковою олією, сиром, м'ясом, м'ятою, часником і перцем.
Саме слово "піца" в перекладі з латині означає невеликий буханець хліба, приготовлений в печі. Вперше воно стало вживатися в Італії ще в 997 році, а людей, які займалися приготуванням таких коржів називали "рizzaioli".
Швидше за все, піца ніколи б не стала одним із найпопулярніших страв у світі, якби не італійський король Фердинанд I. У 1772 році він відвідав заклад Антоніо Тести, який був відомим в Неаполі пиццайола. Король був настільки вражений смаком і різноманітністю страв, що захотів запровадити піцу в раціон харчування монаршого подружжя. Але його спроби пішли прахом, так як його дружина (та й взагалі всі придворні дами) категорично відмовилася від "страви жебраків".
Через кілька поколінь у піци з'явився новий королівський поклонник - Фердинанд II, який вирішив діяти хитріше. Перед тим як насильно впроваджувати піцу в королівський раціон, він поставив завдання королівському шеф-кухарю Дженнаро Спадаччіні облагородити рецепт приготування і вживання страви. З тих пір тісто для піци стали замішувати не ногами, як це було раніше, а бронзовим товкачем в формі людини. Ну і, відповідно, замість того, щоб їсти піцу руками (що було традиційно для бідних італійців), монархи стали використовувати спеціальну чотирьохзубу вилку.
Оновлена піца вперше з'явилася на королівському столі в день 30-річчя Маргарити Савойської - дружини Фердинанда II. Королеві настільки сподобалося блюдо, що вона подарувала йому найцінніше - своє ім'я. З тих пір піца "Маргарита" стала найбажанішим блюдом на королівському столі!
Рецепт приготування піци "Маргарита"
- Беремо 250 мл теплої води (30 градусів) і додаємо туди 25 г живих (7 г сухих) дріжджів. Перемішуємо до тих пір, поки дріжджі повністю не розчиняться у воді. Додаємо ½ чайної ложки цукру, ½ чайної ложки солі і 20 г оливкової олії. Перемішуємо.
- Додаємо 500 г просіяного через сито борошна. Заважаємо тісто до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук (зазвичай йде 10-15 хвилин).
- Поділяємо отримане тісто на частини (для піци діаметром 30-32 см необхідно розділяти на 3). Загортаємо в поліетилен і ставимо в тепле місце на 30 хвилин.
- Поки тісто "відпочиває", приступаємо до томатного соусу. Для його приготування потрібно очистити 400 г помідорів від шкірки і збити їх блендером (можна брати консервовані).
- Додати в блендер спеції (сіль, перець, орегано, базилік і часник). Все збити повторно.
- Розкачуємо тісто для піци висотою 2-3 мм, діаметром 32-35 см на присипаному борошном пергаменті (італійці піцу не розкочувати, а витягають пальцями - робіть як вам зручніше).
- Розподіляємо томатний соус по всій поверхні піци, поливаємо все це зверху оливковою олією.
- Ставимо тісто в духовку. Випікаємо при температурі 250-270 градусів 5-10 хвилин.
- Поки тісто пропікається, ріжемо моцарелу (150-180 г) на пластини товщиною 5-10 мм і рвемо їх на середні скибочки (моцарелла потрібна у вигляді твердого шматочка сиру, а не круглих шматочків!).
- Беремо 1 помідор (свіжий або в'ялений) і нарізаємо його скибочками по 3-5 мм завтовшки.
- Дістаємо тісто з духовки, покриваємо його шматочками моцарели і помідорами. Посипаємо зверху листям свіжого базиліка.
- Ставимо в духовку ще на 5-10 хвилин (тільки під самий верх духовки).
- Дістаємо піцу "Маргарита" з духовки - і насолоджуємося чудовим смаком королівського страви!
Редакція порталу RestOn обожнює піцу їсти, але не любить її готувати. Саме тому ми завжди в курсі, де подають найсмачнішу піцу в Києві і як можна придбати її за супервигідних умов. Ділимося з вами своїми гастронаводкамі!
FLOUR
Тут пропонують справжню неаполітанську піцу, яка готується в справжній печі на дровах. Смак - просто дивовижний, запах - неймовірний, зовнішній вигляд - шедевральний! Власники закладу рекомендують поєднувати піцу з смачним вином.
Де: вулиця Авіаконструктора Антонова, 4.
Коли: з 11:00 до 22:00.
Must try: піца "Чотири сиру" за 165 грн.
Спеціальні пропозиції: сети для двох за спеціальними цінами (приклад: брускетта з прошутто + салат з куркою + піца карбонара + два келихи вина за 239 грн замість 295 грн).
Ciao Pizza
Яскрава і сучасна італійська піцерія "Ciao Pizza" - це місце для відпочинку всією сім'єю. Незважаючи на те, що вона розташувалася в ЖК "Европейське місто" (сел. Крюковщина), піцццерія вже встигла завоювати своїх гостей. Меню закладу не обмежується тільки піцою: тут і паста, і салати, і різотто, і навіть бургери! Піца займає вагому частину меню - вона тут представлена в більш, ніж 20 різновидах.
Де: вул. Жулянська 1-в, ЖК "Європейське місто", сел. Крюківщина
Коли: з 11:00 до 23:00.
Must try: піца "Сімейна" з моццарелою, салямі, шинкою і печерицями за 180 грн.
Спеціальна пропозиція: при замовленні на 450 грн. піца "Чилі" в подарунок! Акція поширюється тільки на доставку.
Pesto Cafe
Мережа ресторанів Pesto Cafe - ідеальне місце для відпочинку всією сім'єю. Тут багато світла, зелені, квітів та інших радощів життя. А для самих маленьких гостей мережі обладнані спеціальні кімнати і працює аніматор.
Де: проспект Перемоги, 136, ТЦ VMB.
Коли: з 10:00 до 23:00.
Must try: фірмова піца Песто за 109 грн.
Спеціальна пропозиція: щодня з 15:00 до 17:00 - щасливі години: 2 страви за ціною 1.
IL Molino
Тут можна спробувати 20 видів справжньої неаполітанської піци, яку в IL Molino випікають виключно в спеціальній дров'яній печі при температурі 400 градусів! Для приготування своїх піц тут використовують в основному автентичні італійські продукти.
Де: вулиця Дніпровська набережна, 19.
Коли: з 11:00 до 23:00.
Must try: неаполітанська піца Кватро Формаджі за 145 грн.
Спеціальна пропозиція: піца пепероні меланжане в подарунок при замовленні від 400 грн.
Loft BAR food&cocktails
Саме трендове місце столиці, де панує хороша атмосфера, нереально смачна кухня, а бармени готують найнеймовірніші коктейлі в Києві. Загалом, потрібно самому прийти, спробувати - і все зрозуміти (ми, до речі, саме так і зробили).
Де: Бессарабська площа, 2, другий поверх. Вхід огороджений ялинками.
Коли: з 12:00 до 02:30.
Must try: піца з ростбіф і томатами черрі за 137 грн.
Спеціальна пропозиція: при замовленні одного кальяну по понеділках і вівторках - другий в подарунок.
Мамамія
Мережа затишних піцерій, якість яких перевірено 14 роками наполегливої праці та вдосконалення. Кухня, звичайно ж, італійська, але з оригінальними смаками і креативним підходом шеф-кухаря до приготування страв.
Де: вулиця Мішуги, 3-в.
Коли: з 10:00 до 23:00.
Must try: піца "Мамамия" за 108 грн.
Спеціальна пропозиція: при замовленні 4-х великих піц - 4 порції фірмового лимонаду в подарунок.
Fabbrica
Італійський ресторан-піцерія, в якому всі страви приготовлені виключно з українських фермерських продуктів. Кухня - це 100% fusion італійської та української кулінарних традицій, так що про стандартні смаки можна забути і готуватися до незвіданих раніше гастроемоціям.
Де: вулиця Велика Васильківська, 32А.
Коли: з 12:00 до 23:00.
Must try: піца з фореллю за 82 грн.
Спеціальна пропозиція: сет домашніх наливок (4 чарки) всього за 105 грн.
Папа Джон
Папа Джон це американська піцерія з ім'ям, яка вже встигла стати легендарною. Дуже демократичне місце, куди можна прийти з друзями або родиною в будь-який час дня і ночі і відмінно провести час, поїдаючи смачну свіжу піцу і запиваючи її холодним пивом.
Де: вулиця Туполева, 19.
Коли: пн-сб з 9:00 до 22:00; нд з 10:00 до 22:00.
Must try: куряча піца з цукіні за 105 грн.
Спеціальна пропозиція: кожна друга середня піца -50%, або кожна третя - всього за 5 гривень.
Crazy Family
Це місце смакоти й позитивних емоцій в стилі "crazy", а також страв, приготовлених на хоспері, зони для відпочинку і розваг, незвичайної фотозоні та інших радощів життя! Загалом, тут все - крейзі в хорошому сенсі цього слова, так що приходьте.
Де: вулиця Василя Стуса, 35/37.
Коли: з 11:00 до 23:45.
Must try: піца "Фірмова" за 175 грн.
Спеціальна пропозиція: при замовленні однієї піци з собою друга в подарунок.
Domino's Pizza
Міжнародна мережа піцерій, яка є лідером з продажів. В Україні вона представлена з 2010 року, хоча історія цієї мережі почалася ще в США в 1960 році. За 6 років роботи в Україні було продано більше 6 000 000 піц та зроблено більш 3 000 000 доставок.
Де: Оболонський проспект, 14.
Коли: з 09:00 до 24:00 (доставка - цілодобово).
Must try: піца "Тоскана" за 167 грн.
Спеціальна пропозиція: щовівторка -80% на кожну другу піцу.
Автор: Світлана Єфімець
Фото: власність закладів