Істина у вині, але знайти її нелегко, якщо вибір вина стає важким подвигом, а не приємною прелюдією до самого напою. Дотримуйтесь лайфхакам від RestOn, і незабаром винна карта підкориться вам!
Нижче 6 порад про те, як вибрати вино в ресторані.
1. Довіряйте своїм смакам
Якщо ви любитель рожевого напівсолодкого, навіть келих білого врожаю 78 року не переконає вас у зворотному. Не змушуйте себе. Хіба що з метою усвідомленого експерименту.
Забудьте про забобони! Колір більше не вирішує: морепродукти відмінно «зайдуть» під легке червоне (сорти Піно Нуар, Гаме, Санджовезе, Гренаш), а жарке зі свинини з овочами - під Рислінг, Віонье або Грюнер.
Головний секрет сумісності вина і страви - збіг показників структури та кислотності, вони повинні доповнювати один одного, не конкурувати.
2. Пробуйте нове
Новий Світ, Україна, творіння молодих невідомих виноробів.
Головна перевага - націнка на них не настільки висока, як на «попсові» позиції. До того ж, велика ймовірність того, що власник або сомельє включив в карту подібні вина, виходячи з особистих і професійних уподобань. Отже, перед вами дійсно вартий зразок.
3. Уникайте домашнього вина
«Їстівне» домашнє вино - частіше приємна несподіванка, ніж правило. Це історія про інші стандарти і технології. Найсмачніше буде відмовитися від них на користь доступних промислових варіантів.
Виняток - ви опинилися безпосередньо в регіоні зростання винограду. В такому випадку забудьте, все що прочитали вище, і насолоджуйтеся!
4. Запитуйте у професіонала
У житті мало хто відразу готовий «здатися без бою», тому за порадою до офіціанта або сомельє звертаються в останню чергу, і даремно! Останні тільки і чекають вашого прохання про допомогу.
У розмові з профі классифицируйте всі побажання: колір, вміст цукру і спирту, наповненість різними відтінками і нотами (фруктовими, землянистий і т.п.), щільність (легке, середньо- і повнотіле).
Найважливіший лайфхак: вирішили пригостити присутніх за столом за свій рахунок, але незручно озвучити прийнятний для вас цінник вголос? Покажіть сомельє або офіціантові у винній карті на ту вартість, яка вас влаштовує, і скажіть: «Нам щось схоже».
5. Не переплачуйте
Націнки - найгірше, що відбувається з вином в ресторані! Тому в даному питанні виробився ряд негласних правил.
По-перше, найдорожче - не завжди краще. По-друге, найчастіше друга по дешевизні пляшка - найоптимальніший варіант для тих, у кого немає особливих претензій до самого вина і є бажання заплатити за нього адекватну суму грошей. По-третє, якщо ви п'єте в компанії і смаки у всіх збіглися, замовляйте відразу пляшку, а не побокально.
І ще, виявляється, наша підсвідомість береже наші кишені, оскільки при виборі вина, шоколаду та електроніки у нас в голові спрацьовує ефект прив'язки («anchoring effect»). Це означає, що як би довго ми не крутили винну карту в руках, вибір завжди виявиться в рамках спочатку задуманого цінового діапазону, ближче до нижчих його показниками.
6. Насолоджуйтесь не поспішаючи
«Хто зрозумів життя, той не поспішає», - так і з вином. Причому не поспішати повинні як ви самі, так і офіціант.
Хороший офіціант ніколи не стане спішно підливати вино в надії, що ви замовте ще пляшечку.
Вином потрібно смакувати. Отримувати від нього задоволення. Цьому теж вчаться, як і вибору вина.
До того ж кілька столичних ресторанів, винні карти яких викличуть непідробний захват як до сторони любителів, так і з боку досвідчених цінителів.
Catch Seafood Restaurant
Новий ресторан мережі La Famiglia, в якому, крім різноманітності риби і морепродуктів, помічено не меншу різноманітність шампанського і білого вина: 130 видів першого і понад 200 - другого.
Ватра
Дмитро Борисов з його пристрастю до локальної кухні є також одним з небагатьох рестораторів, хто ризикнув додати «етнічності» в винні карти своїх закладів.
Так в «закарпатській» Ватрі можна знайти українських колоністів, Шабо, Трубецького і сімейну виноробню з Придністровської Бессарабії Кубей Вайнері.
Fellini
Місце для «особливих» моментів: атмосфера богемності, італійська кухня і значних розмірів винна карта, в якій кожна пляшка - скарб. Колекційні вина, вина великих врожаїв Франції, кращі зразки з Тоскани і США - є тут.
Fabius
Чого ще можна очікувати від ресторану масштабів Fabius-а? Винну карту на 22 сторінки, звичайно. Оскільки ресторан з італійським акцентом, тільки вин з різних регіонів цієї країни ми нарахували більше 200 видів.
Saperavi
На противагу Нового і Старого Світу не варто забувати про грузинське виноробство, адже саме Грузія є батьківщиною культурного виноградарства. Різниця між винами зазначеного регіону і винами інших країн відчутна. Як і відчутно те, що за останні роки якість виробленого в Грузії вина помітно зросла, з'явилося досить впевнених «ресторанских» позицій. У Saperavi можна продегустувати якраз такі.
Автор: Христина Ольшанська; Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва