У січні 2019 року відбулося перше збори членів журі Національної ресторанної премії СІЛЬ. На учасників чекає кілька нововведень. Цього року список номінацій Премії СІЛЬ доповнився двома новими: "Кращий винний бар", "Кращий ресторан азіатської кухні".
"Введення номінації "Кращий винний бар", на думку членів журі премії і мою особисту, сприяє розвитку винної культури в Україні та розширенню кола споживачів. Найбільш широко винні бари представлені в містах-мільйонниках: зараз це Київ, Одеса і Львів. У найближчі пару років ми будемо спостерігати їх активний розвиток і в інших великих містах України.
Винний бар - цікава ніша для інвесторів, яка не вимагає великих вкладень, в порівнянні з рестораном. Ключова відмінність від ресторану з великою винною картою - демократичний формат, цінова політика і зрозуміла для широкого кола атмосфера. Завдяки великій кількості вин побокально у гостей є можливість знайомитися з різними стилями вина за доступною вартості", - Євгенія Ніколайчук, винний експерт, співвласник винного бару Like a Local's, член журі премії СІЛЬ.
Ключовою відмінністю номінацій "Кращий винний бар" і "Ресторан з найкращою винною картою" є наявність винної карти, де представлені різні лінійки вин: домашнього, українського або імпортного; вино можна замовити побокально з можливістю придбати з собою за демократичними цінами; в меню - сети легких закусок, які поєднуються з вином. Тоді як у номінації "Ресторан з найкращою винною картою" беруть участь заклади, де оцінюється професіоналізм шеф-сомельє, обізнаність персоналу щодо позицій, представлених в карті, вибір вин у різних цінових сегментах, дотримання правил зберігання вина.
Кожен ресторан оцінюється за кількома критеріями: "спеціалізація" - 50%, "кухня" - 20%, "сервіс" - 15%, "атмосфера" - 15%.
Ще однією новою номінацією Національної ресторанної Премії СІЛЬ стане "Кращий ресторан азіатської кухні".
"Під час зборів членів журі премії на початку цього року була детальна дискусія щодо номінації "Кращий ресторан національної кухні". Через велику кількість ресторанів різних кухонь світу конкуренція в цій номінації дуже висока. З огляду на тренди індустрії, зростаюча кількість ресторанів азіатської та паназіатськой кухні, ми прийшли до рішення ввести номінацію "Кращий ресторан азіатської кухні". Премія та члени журі дуже гнучкі в цьому плані, ми стежимо за трендами й індустрією, щоб забезпечити рівні умови для всіх учасників", - Ігор Брагін, президент Асоціації шеф-кухарів України, член журі премії СІЛЬ.
"У номінації "Кращий ресторан національної кухні" оцінюються заклади, що спеціалізуються на кухні однієї країни світу. Це може бути ресторан зі стравами кухні Франції, Італії, Польщі, Японії, В'єтнаму, Грузії... Минулий рік ознаменувався стрімким зростанням ресторанів національних кухонь світу. Особливий бум був помітний серед закладів азіатської кухні, тому номінація налічувала велику кількість ресторанів. В цьому році ми вирішили виділити ресторани азіатської кухні в окрему номінацію. Хочу відзначити, що за звання "Кращого ресторану азіатської кухні" будуть боротися заклади, що спеціалізуються на кухні країн Південно-Східної та Південної Азії", - розповів Андрій Скіп’ян, CEO компанії Hoteliero.
Серед критеріїв оцінювання в номінації "Кращий ресторан азіатської кухні":
- в меню класичні та найбільш популярні позиції кухні країни;
- в меню представлені спеціалітети кухні;
- в залежності від регіону кухні оцінюється використання локальних продуктів країни-виробника.