29 вересня 2018 року, на другий день BAROMETER International Bar Show в Києві пройшов відкритий український етап Ultimate Bartender Championship від Monkey Shoulder. Найголовніша відмінність UBC від більшості барних конкурсів - в ньому оцінюються саме професійні навички бармена або Skills that pay the bills.
Друга особливість полягає в тому, що в цьому конкурсі результати всіх учасників заносяться в глобальний leaderboard на сайті конкурсу, і переможець визначається після проходження всіх етапів по сумі набраних очок. Так як кожен етап проводиться однією і тією ж групою у всьому світі, конкурсні завдання на ВСІХ етапах однакові для всіх, то leaderboard - це об'єктивний показник і не залежить від суб'єктивних оцінок суддів.
Конкурс складався з 5 етапів. Всього в UBC взяло участь 85 осіб (з України, Грузії, Молдови, Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Киргизстану, Азербайджану і Вірменії).
Перший етап - перевірка знань. Він складався з 5 раундів з 10 питаннями в кожному:
- Вступний Раунд - тестування знань про все, що стосується Monkey Shoulder і William Grant & Sons.
- Історичний Раунд - перевірка знань про знаменитих барах, коктейлях і продуктах.
- Тематичний Pаунд - раунд з картинками, що перевіряє знання про те, хто і що зі світу барів сьогодні.
- Міксологіческій Pаунд - тестування знань про класичні коктейлях з використанням Міксологіческой таблиці інгредієнтів.
- Hard-Core Round - призначений для перевірки знань і виявлення профі від тих, хто прийшов працювати в бар лише тимчасово.
Другий етап: налив.
Бармени повинні були налити точну кількість рідини, вказану на шейкері, без джіггера і будь-яких вимірювальних пристроїв.
Третій етап: сліпий тест.
10 порцій різних міцних напоїв/лікерів/вермутів були вилиті в чорні келихи для дегустації. За 2 хвилини учасники повинні були спробувати аромат в кожному келиху і вгадати, що в ньому.
Четвертий етап: зняття залишків
В учасників було 20 хвилин, щоб розрахувати вартість напоїв і прибуток (до оподаткування) на 5 напоїв, використовуючи список інгредієнтів і надану роздрібну ціну.
П'ятий етап: робота з підносом
Цей раунд був присвячений встановленню чіткого стандарту сервісу. На столі було розміщено 6 костерів. З одного боку був зображений гість - відомий чоловік або жінка, з іншого - напій, який вони хотіли б замовити. За три хвилини кожен учасник повинен був прийняти замовлення у дівчат (за годинниковою стрілкою), а потім - у чоловіків, повернутися в бар, зібрати правильно замовлені напої, а потім повернути ці напої на стіл і розмістити їх перед гостями в тому ж порядку, в якому були прийняті замовлення.
За підсумками цих п'яти етапів були обрані 10 фіналістів, які змагалися в спідміксі. Всім конкурсантам було дано рецепти восьми напоїв на початку конкурсу. У кожного учасника було максимум 5 хвилин для підготовки станції, як тільки час підготовки закінчувалося, годинник починали відлік незалежно від їхнього кола.
Учасникам дозволялося встановлювати свій посуд, гарніри і пляшки будь-яким способом. Це випробування імітує обстановку в барі в п'ятницю ввечері, серветки під келихи не потрібні. Ніщо не повинно було бути попередньо вилито або заздалегідь виміряно. Оцінка була заснована на кількості напою в бокалі, правильності рецептури, посуду, гарніру і льоду.
Переможець Олександр Скубач (Бар Who & Why) довів, що Навички оплачують Рахунки - Skills Pay the Bills! А також виграв поїздку на Athens Bar Show разом з 19 переможцями UBC з інших країн світу, в яких проходив конкурс.