Якщо ще півроку тому повсюдно відкривалися бари, то події останнього місяця-двох демонструють новий тренд - заклад, де однаково добре можна випити і поїсти, в будь-якій послідовності й комбінації. На цей же тренд накладається інша тенденція - українська: створення страв в стилі нової української кухні або використання українських фермерських продуктів.
Заклад, який відкрився недавно, Van Gogh Bar слідує обом модним віянням - про що докладніше далі.
Гастробар відкрився в центрі, але ніби як і не зовсім в центрі. У цьому вся містерія вулиці Саксаганського - випадково на неї не заблукаєш - не погуляєш, це центр, але швидше за діловий.
У Ван Гога це помітно - в обідню перерву, і ввечері, коли формально одягнені співробітники місцевих офісних центрів приходять за неформальною обстановкою.
Назвався грибом, лізь у кошик - так і тут: нарекли бар Ван Гогом - будьте ласкаві, повісьте картини на стіни.
Картини, точніше репродукції, є, знаменита "Зоряна ніч" навіть намальована на цегляній стіні основного залу.
За кольорами і оформленням інтер'єр більше все ж підпорядкований "барно-кальянній" частині закладу: барна стійка, що переходить з одного залу в інший, жовті дивани з подушками синього кольору (дуже по-ван-гогівськи), стіни графітового кольору і цегляна кладка.
Яскравим акцентом, звичайно, є картини - на тлі стін темно-сірого кольору вони виглядають ще яскравіше.
В Van Gogh Bar два зали й крита літня тераса. Обидва зали більше розраховані на дружню компанійську зустріч, а ось на терасі є пара невеликих столиків на двох.
Якщо прийдете в заклад на сніданок або обід, рекомендуємо вибрати місце на терасі або в ближньому залі, дальній зал вже зовсім "не діловий" за настроєм і подачею.
По-перше, Van Gogh Bar - гастробар, по-друге, на кухні використовують фермерські українські продукти - "Hamlo" поставляє м'ясо (для любителів хамона - ван-гогівський хамон вже дозріває, так що через місяць приходьте на оновлене м'ясне плато), "Умка" робить домашнє морозиво, мідії та сири теж українські.
Ще один принцип роботи закладу - сезонність продуктів, в зв'язку з чим меню буде оновлюватися кожні три місяці.
Говорячи про сезонності, маємо на увазі овочі, до овочів у більшості ставлення особливе - знаємо, що корисно, але асоціації відразу виникають із чимось прісно-дієтичним. Бар Ван Гог повністю спростовує "прісну" частину, тому що "тартар з печених овочів, равіолі з буряка з крем-сиром із козиного молока, суп із печених томатів з прошутто" звучить далеко не нудно!
Говоря о сезонности, имеем в виду овощи, к овощам у большинства отношение особенное – знаем, что полезно, но ассоциации сразу возникают с чем-то пресно-диетическим. Бар Ван Гог полностью опровергает "пресную" часть, потому что "тартар из печеных овощей, равиоли из свеклы с крем-сыром из козьего молока, суп из печеных томатов с прошутто" звучит далеко не скучно!
Оскільки ми прийшли на сніданок, овочі були дуже до місця, тільки хотілося, щоб було ще й ситно. На озвучений запит офіціантка порекомендувала салат із чорноморськими мідіями й апельсином, його і замовили.
Разом з салатом винесли воду. А ви вже, напевно, знаєте, що воді в ресторанах ми радіємо, як манній небесній, так що тут Ван Гогу жирний плюс.
Так ось салат: мідії - в достатній кількості й свіжі, апельсини - в якості подушки для мікс-салату, соус - на основі біска, вершків і сухого білого вина. З'єднання апельсинового соку з дрібно порізаними помідорами і часником в складі соусу виявилося чудовим, смак описати складно, але разом із мідіями вийшов ідеальний дует.
Заразом вирішили уточнити, як у Ван Гога йдуть справи з обіднім питанням. Справи йдуть добре: ланчі коштують 85 грн, складаються з трьох страв і, звичайно, в них багато овочів - окрошка, крем-суп із кабачка і цукіні, салат з міксу листя салатів, томатів і полуниці під соусом бальзамик і інші, тому подібні корисні й смачні страви.
Овочі - добре, але м'яса-то хочеться! У випадку з ланчами це страви простіше - паста з куркою у вершковому соусі, наприклад, а ось з основного меню можна вибрати щось більш вишукане - конверт з баклажана з яловичиною в червоному вині, качину грудку з кус-кусом або форель зі свіжими овочами.
Про коктейльну карту можна сказати лише одне - вона різноманітна, кожен знайде те, що йому до душі.
Салат із чорноморськими мідіями й апельсином - 98 грн.
Тартар із печених овочів - 85 грн.
Конверт із баклажана з яловичиною в червоному вині - 92 грн.
Качина грудка з кус-кусом - 170 грн.
Коктейлі - від 110 до 145 грн.
Незважаючи на смачну кухню, Van Gogh Bar більше тяжіє до барної, chillout складової - сюди можна прийти покурити кальян, а в п'ятницю і суботу ще й потанцювати до 02:00 під dj-set.
Адреса: вул. Саксаганського, 51/87
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва