Історія
Сьогодні ніхто точно не скаже, де і коли виготовили перший шматочок сиру. Археологи докопалися до висновку, що сироваріння як вид діяльності і наука існує понад 7000 років. Найдавніші свідчення, які вказують на це, знайдені на території Польщі. Там відшукали сито із залишками молекул молочного білка.
Перший сироварний завод відкрили в Швейцарії в далекому 1815, але виробництво в промислових масштабах було налагоджено куди пізніше і в зовсім іншій точці земної кулі - в 1851-м в США.
Сьогодні світові відомо понад 2500 його видів, але щотижня все одно вигадують новинки. Було підраховано, що сиру в рік виготовляється більше, ніж кави, чаю, какао-бобів і тютюну разом узятих.
Головне, що варто знати про сир
По-перше, здогадуєтесь ви, чому сирна тарілка стала незмінним атрибутом будь-якого побачення з ярликом "вінішко"? Все елементарно: деякі сорти сиру, особливо з пліснявою, - потужні афродизіаки. Вони підвищують градус взаємного інтересу як з боку чоловіків, так і від милих дам.
Сир вином можна не тільки запивати, а й за допомогою вина зберегти. Традиційно в серцевину сирної головки вставляється перевернута пляшка вина. Так сир довше залишається свіжим. Ех, от би зайти до льоху в цей момент.
Сир у всю використовують у банківській справі. З середини XX століття деякі банки на півночі Італії почали видавати кредити сироварам під заставу пармезану. Банк поміщав головки сиру в спеціальне сховище, а при затримці виплат від кредитора його просто продавали.
Справжнім культом сиру славиться Франція. Деякі сорти - невід'ємна частина державного церемоніалу. Але і інші нації увагою сир не обійшли. Король франків Карл Великий любив брі. До речі, цей вид дуже примхливий - живе близько 84-х днів. Далі можна отруїтися. А королеві Великобританії Вікторії на весілля подарували величезне колесо сиру Чеддер, важило воно більше 1000 фунтів (майже половину тонни).
У передмісті Глостера щороку проводиться чемпіонат з катання сирів. Учасники по черзі збігають з пагорба Купер Хілл слідом за головкою сиру, яку церемонійместер спускає з вершини. Хто буде швидким та прудким - той і отримає сирну головку в якості трофея.
Деякі сорти сиру ми дізнаємося по діркам. Знаєте, звідки вони беруться? Всьому виною рух бактерій, що викликається газом. Фахівці сирних справ називають такі бульбашки "очима".
Колір теж має значення - він залежить від складу молока, а той, у свою чергу, - від раціону і смакових уподобань корівки, кізоньки або ягнички. Більше бета-каротину - інтенсивніше колір. Деякі сорти підфарбовують відваром квіток календули і морквяним соком.
Найбільш специфічний сорт сиру, який вже точно не для слабаків, - Касу марцу з Сицилії. Вам скажуть: "Це на любителя". Його витримують набагато довше, ніж займає звичайна стадія ферментації. Він гниє, і під час цього личинки сирної мухи прискорюють розпад жирів. Звучить так собі, зате сир м'який. Личинки можуть стрибати на відстань до 15 см, тому хто хоче поласувати таким задоволенням - будьте ласкаві, надіньте окуляри.
Факти
- Щоб приготувати півкіло сиру, вам потрібно знайти 10 літрів молока, а ось сої знадобиться всього лише 600 г. Тому тофу настільки дешевше інших видів.
- У Вісконсині існує закон, згідно з яким з кожним виносом блюд ви можете вимагати подачу сиру.
- У Швейцарії відомо близько 2400 сортів сиру. Але все розмаїття можна упакувати в 8 категорій: сичужні, тверді, м'які, ропні, кисломолочні, сироваткові, копчені і з цвіллю.
- Найпопулярніший в світі сир - Моцарелла. Швидше за все, справа тут в піці і загальної піццевої любові.
- 200 г сиру задовольнять вашу добову потребу в білках, жирах і вуглеводах.
- Амінокислота триптофан, яка міститься в сирі, усуває стрес і знижує тривожність. Антидепресант.
- Сир попереджає розвиток карієсу, тому що нормалізує кислотно-лужний баланс в порожнині рота.
Як зберігати сир
Сир - той ще вередник. Постійно дозріває, а при неправильному зберіганні робить це занадто швидко. Занадто висока і занадто низька температура для нього смерті подібні.
Ідеальні умови для зберігання сиру:
- стійка температура від 6 до 8 градусів Цельсія;
- ступінь вологості близько 90%;
- провітрюваність;
- для зберігання сиру в холодильнику найкраще взяти скляну ємність з кришкою і додати туди пару шматочків цукру. Зайва волога піде.
Як використовують різні види сирів
Тверді
Пармезан - це для пасти, піци і соусів. До тостів, бутербродів і крем-супів правильніше брати чеддер і маасдам. додають в пасту, піци і соуси. А якщо хочете лише злегка присипати сиром гаряче блюдо - підійдуть гауда і Едам.
М`які
Гострі камамбер і ліваро додадуть пікантності салатам і гарячим стравам. Універсальна моцарелла ідеально підходить для лазаньї, наприклад. Солодкі брі та маскарпоне будуть чудово поєднуватися з вином, а ще їх можна використовувати як повноцінний десерт. Сири з пліснявою гарні для всього, крім випічки - ми маємо на увазі дор блю, рокфор і компанію. А рикотта, навпаки, створена для bakery: її кисло-солоний смак зовсім ненав'язливий.
Розсольні
Всі ропні сири - фета, сулугуні, бринза, осетинський - знамениті своїм кислим смаком. Значить, в салатах та випічці їм саме місце.