Укр
+38 (044) 384 49 34
+38 (050) 900 34 93 +38 (044) 384 49 34

Сирний лікбез: Ода любові до сиру

Історія

Сьогодні ніхто точно не скаже, де і коли виготовили перший шматочок сиру. Археологи докопалися до висновку, що сироваріння як вид діяльності і наука існує понад 7000 років. Найдавніші свідчення, які вказують на це, знайдені на території Польщі. Там відшукали сито із залишками молекул молочного білка.

Перший сироварний завод відкрили в Швейцарії в далекому 1815, але виробництво в промислових масштабах було налагоджено куди пізніше і в зовсім іншій точці земної кулі - в 1851-м в США.

Сирний лікбез: Ода любові до сиру

 

Сьогодні світові відомо понад 2500 його видів, але щотижня все одно вигадують новинки. Було підраховано, що сиру в рік виготовляється більше, ніж кави, чаю, какао-бобів і тютюну разом узятих.

Головне, що варто знати про сир

По-перше, здогадуєтесь ви, чому сирна тарілка стала незмінним атрибутом будь-якого побачення з ярликом "вінішко"? Все елементарно: деякі сорти сиру, особливо з пліснявою, - потужні афродизіаки. Вони підвищують градус взаємного інтересу як з боку чоловіків, так і від милих дам.

Сир вином можна не тільки запивати, а й за допомогою вина зберегти. Традиційно в серцевину сирної головки вставляється перевернута пляшка вина. Так сир довше залишається свіжим. Ех, от би зайти до льоху в цей момент.

Сирний лікбез: Ода любові до сиру

 

Сир у всю використовують у банківській справі. З середини XX століття деякі банки на півночі Італії почали видавати кредити сироварам під заставу пармезану. Банк поміщав головки сиру в спеціальне сховище, а при затримці виплат від кредитора його просто продавали.

Справжнім культом сиру славиться Франція. Деякі сорти - невід'ємна частина державного церемоніалу. Але і інші нації увагою сир не обійшли. Король франків Карл Великий любив брі. До речі, цей вид дуже примхливий - живе близько 84-х днів. Далі можна отруїтися. А королеві Великобританії Вікторії на весілля подарували величезне колесо сиру Чеддер, важило воно більше 1000 фунтів (майже половину тонни).

У передмісті Глостера щороку проводиться чемпіонат з катання сирів. Учасники по черзі збігають з пагорба Купер Хілл слідом за головкою сиру, яку церемонійместер спускає з вершини. Хто буде швидким та прудким - той і отримає сирну головку в якості трофея.

Деякі сорти сиру ми дізнаємося по діркам. Знаєте, звідки вони беруться? Всьому виною рух бактерій, що викликається газом. Фахівці сирних справ називають такі бульбашки "очима".

Сирний лікбез: Ода любові до сиру

 

Колір теж має значення - він залежить від складу молока, а той, у свою чергу, - від раціону і смакових уподобань корівки, кізоньки або ягнички. Більше бета-каротину - інтенсивніше колір. Деякі сорти підфарбовують відваром квіток календули і морквяним соком.

Найбільш специфічний сорт сиру, який вже точно не для слабаків, - Касу марцу з Сицилії. Вам скажуть: "Це на любителя". Його витримують набагато довше, ніж займає звичайна стадія ферментації. Він гниє, і під час цього личинки сирної мухи прискорюють розпад жирів. Звучить так собі, зате сир м'який. Личинки можуть стрибати на відстань до 15 см, тому хто хоче поласувати таким задоволенням - будьте ласкаві, надіньте окуляри.

Факти

  • Щоб приготувати півкіло сиру, вам потрібно знайти 10 літрів молока, а ось сої знадобиться всього лише 600 г. Тому тофу настільки дешевше інших видів.
  • У Вісконсині існує закон, згідно з яким з кожним виносом блюд ви можете вимагати подачу сиру.
  • У Швейцарії відомо близько 2400 сортів сиру. Але все розмаїття можна упакувати в 8 категорій: сичужні, тверді, м'які, ропні, кисломолочні, сироваткові, копчені і з цвіллю.
  • Найпопулярніший в світі сир - Моцарелла. Швидше за все, справа тут в піці і загальної піццевої любові.
  • 200 г сиру задовольнять вашу добову потребу в білках, жирах і вуглеводах.
  • Амінокислота триптофан, яка міститься в сирі, усуває стрес і знижує тривожність. Антидепресант.
  • Сир попереджає розвиток карієсу, тому що нормалізує кислотно-лужний баланс в порожнині рота.

 

Як зберігати сир

Сир - той ще вередник. Постійно дозріває, а при неправильному зберіганні робить це занадто швидко. Занадто висока і занадто низька температура для нього смерті подібні.

Ідеальні умови для зберігання сиру:

  • стійка температура від 6 до 8 градусів Цельсія;
  • ступінь вологості близько 90%;
  • провітрюваність;
  • для зберігання сиру в холодильнику найкраще взяти скляну ємність з кришкою і додати туди пару шматочків цукру. Зайва волога піде.

 

Сирний лікбез: Ода любові до сиру

 

Як використовують різні види сирів

Тверді

Пармезан - це для пасти, піци і соусів. До тостів, бутербродів і крем-супів правильніше брати чеддер і маасдам. додають в пасту, піци і соуси. А якщо хочете лише злегка присипати сиром гаряче блюдо - підійдуть гауда і Едам.

М`які

Гострі камамбер і ліваро додадуть пікантності салатам і гарячим стравам. Універсальна моцарелла ідеально підходить для лазаньї, наприклад. Солодкі брі та маскарпоне будуть чудово поєднуватися з вином, а ще їх можна використовувати як повноцінний десерт. Сири з пліснявою гарні для всього, крім випічки - ми маємо на увазі дор блю, рокфор і компанію. А рикотта, навпаки, створена для bakery: її кисло-солоний смак зовсім ненав'язливий.

Розсольні

Всі ропні сири - фета, сулугуні, бринза, осетинський - знамениті своїм кислим смаком. Значить, в салатах та випічці їм саме місце.

 

Автор: Маша Юшина; Фотографії: Internet
Огляд
19.03.19
685
Рейтинг: 0,00
Всього оцінок: 0

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
comments powered by Disqus
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час: