Останнім часом невелику, але вже досить впевнену нішу в ресторанній сфері Києва займає близькосхідна кухня. Воно й не дивно, з огляду на те, що остання славиться великою кількістю овочів, фруктів, риби, зелені й бобових. Смачно, легко і ситно? Ще б пак! І саме за цим RestOn відправився в Альтруіст – нове кулінарне місце міста, натхненне Близьким Сходом.
Концепція
Одного разу велика команда тепер вж еблизькосхідного закладу Альтруіст вирушила у велику подорож по Ізраїлю. І, як-то кажуть, приїхала, побачила і закохалася. Увібравши в себе кращі традиції Сходу, прихопивши жменю рецептів і додавши пару крапель смаку справжніх цінителів найтонших матерій - команда відкрила на початку листопада минулого року своє кафе, даруючи цінителям найкраще з далекої, але вельми рідної по духу країни.
Самі власники порівнюють свій заклад з улюбленою дитиною - адже і місце для нього шукали 9 місяців, і назву придумав молодший брат однієї зі співвласниць.
Приміщення для Альтруіст обрали справді намолене - в кінці 80-х і початку 90-х минулого століття тут знаходився дитячий хор "Щедрик", а пізніше і багато киян полюбили це місце за вельми привабливе розташування - за поворотом Бессарабка, в двох кроках сквер і парк, а зовсім поруч малий Пасаж міста - чим не привід прикрасити враження від улюбленого міста смачною їжею і добрими справами - двома основними елементами кафе.
Щомісяця Альтруіст співпрацює з іменитим жителем Києва, пропонуючи в меню страву з благодійним посилом. Наприклад, в лютому Євген Зінгерман пропонує спробувати всього за 77 грн "добрий хумус" і допомогти притулку для бездомних тварин "Сіріус".
Якщо ви хочете сховатися від поспіху галасливого міста – в нижньому залі можна приємно скрасити задоволення від їжі, просто спостерігаючи за відкритою кухнею кафе. Попереджаємо, буде складно втриматися і не замовити додаткову порцію піти – пахне вона неймовірно.
Локація
Альтруіст досить ефектно розташувався між метро Льва Толстого і парком Тараса Шевченка - на вулиці Антоновича, 1. Пройти або проїхати мимо не вийде - панорамні вікна і лаконічний білий дизайн з промовистою вивіскою не залишать байдужим ні жайворонка, що шукає місце для сніданку, ні офісного клерка, який бажає перетворити бізнес-ланч на маленьке свято, ні закоханих у місто мандрівників, що сподіваються приємно провести вечір.
Інтер'єр
Скажемо по секрету: любителі вікон в підлогу і світлих відтінків в інтер'єрі позаздрили б атмосфері Альтруіст - найкраще з барів і ресторанчиків міста десь на Близькому Сході тут представлено сміливо, зі смаком і ну зовсім не тривіально. Біла плитка, ніжно-блакитні крісла і м'які сидіння на вікнах, які замінять дивани - просто рай для тих, хто любить просторі світлі приміщення.
Тут не зустрінеш горезвісних "східних елементів" в якості килимів, кальянів і відволікаючих деталей, зате в закладі багато світла і автентичної Близькому Сходу плитки на столах, приємні своїми пастельними тонами і оксамитовими покриттями меблі й предмети декору, а також гаряче сонце в кожному келиху і тарілці. Посуд тут, до речі, вище усіляких похвал відразу з двох причин - це і гідний тандем різноманітним смакам позицій меню, створений невеликою гончарнею "Покутська кераміка" під Івано-Франківськом, і фінансування дитячого садка в містечку, де працюють гончарі, на виручені від купівлі предметів сервування гроші.
У кафе досить просторо – нижня зала на пару столиків з привабливою до роздумів і роботи тихою, майже невагомою атмосферою, відкритою кухнею з усміхненим персоналом і приглушеним розсіяним світлом та верхня - з баром, комфортними столиками для посиденьок на будь-який смак і великою кількістю місць - заклад розрахований на 55-60 осіб.
Меню
З перших сторінок меню стає зрозуміло: кафе не кошерне і не халяльне, але вельми гнучке за пропозиціями навіть для перебірливого цінителя близькосхідної кухні. І покиочі не розбіглися від великої кількості майстерно створених шеф-кухарем закладу страв із м'яса, нуту і овочів, вам запропонують, звичайно ж, хумус. На перекусити, так би мовити. З фетою, перцем, оливками, телятиною та арахісом, намазкою із синеньких... Останню редакція RestOn настійно рекомендує, враховуючи, що бонусом піта - м'яка, тепла і така, що тане у роті. Все по 77 грн. До слова, хліб - це гордість Альтруіст. Тут вам запропонують і піту, і халу, і хліб по-домашньому, випечений тут же, на кухні.
Для ранніх пташок заклад приготував свій сюрприз. Йогурт і фрукти, бадьора вівсянка, оладки-вафлі або щось веганське? Тут є все і навітьбільше. Сніданками годують з 8 до 12, але і пізніше є що обрати з великої кількості закусок і легких страв. Майже всі сніданки по 67 грн.
Для "обіду з трьох страв" радимо підібрати вже улюблений нами тандем: телятину, яка з капусткою, сиром і коржем (147 грн), нутовий крем-супчик з кальмаром (57 грн) і на десерт повітряне тістечко з маракуйєю, бізе і сиром маскарпоне (77 грн.).
Не забудьте про напої - тут особлива чайна і кавова карти (чого тільки варта велика чашка кави "як вдома" або гранатовий чай з розмарином), великий вибір бару і 6 ну-дуже смачних коктейлів.
Середній чек близько 250 грн.
Must try:
Салат з теплою качкою, перцем, кінзою та йогуртовим соусом – 97 грн
Кукурузка з фетою – 57 грн
Фалафель з кунжутною поливою – 87 грн
Хумус з телятиною – 87 грн
Випічка з халвою – 67 грн
Висновок
Навіть якщо ви ніколи не бували на Близькому Сході - варто зайти в Альтруіст і почати знайомство з країною із кращих страв тамтешньої кухні. Ціни та асортимент - на будь-який смак і гаманець, персонал усміхнений, атмосфера надихає, а час, проведений тут, обов'язково буде доданий вами у скарбничку кращих миттєвостей життя. Обіцяємо!
Адреса: вул. Антоновича, 1
Час роботи: з 10 до 22
Автор: Альона Гусева
Фото: власність закладу