Мітерія "Здоровий Глузд" - звучить гордо і, як все нове й незвідане, викликає бажання випробувати на власному досвіді.
Про особистий досвід RestOn читайте нижче. А Мітерія - ніякий це не страшний звір, так - м'ясний ресторан (від англійського "meat" - м'ясо).
Не встигли написати про відкриття на початку червня Van Gogh Bar-а, як вниз по вулиці Саксаганського - подалі від постімпресіоністів - з'являється Здоровий Глузд.
Якщо добиратися до Мітерії своїм ходом, найзручніше йти від метро Льва Толстого або, якщо є час на "нагуляти апетит", - від метро Університет через Ботсад ім. Фоміна та вулицю Паньківську.
М'ясо, здоровий глузд - все говорить про серйозність закладу, навіть брутальності.
Так, є тут і голова кабана, і синій лось - символи Мітерії - але в цілому інтер'єр досить "миролюбний" і світлий.
Основний матеріал в оформленні - звичайно, дерево. Також в інтер'єрі використовуються дзеркала, вони допомагають в зонуванні простору - воно виконано дуже здорово.
Тематично ресторан розділений на дві зони: барну - відразу при вході, з довгим столом і барною стійкою; і "їдальню". Друга, в свою чергу, ділиться на пару підзон, відокремлених дзеркальними стінами або винесеними на другий рівень столиками. Це допомагає використовувати простір по максимуму, не створюючи при цьому особливого нагромадження.
Мітерія "Здоровий Глузд" - результат ретельного ребрендингу колись стоявшого на тому ж місці кафе Kitchen.
Міняли все, в першу чергу саму кухню. Не те, щоб її перевернути з ніг на голову, швидше розставили акценти.
Вибудовувати нову концепцію допомагав Юрій Приємський - один з кращих шеф-кухарів України, шеф і власник авторського ресторану "Каркас".
Головний продукт - м'ясо, обіграють його по-різному - по-східному яскраво, по-європейськи вишукано, по-американськи прямолінійно.
Розповімо трохи про кожний напрямок. Лідером східного, безумовно, є телячі реберця kung-pao з кисло-солодким соусом і мітболикіббе з телятини з йогуртовим соусом і кус-кусом, ми ж вирішили взяти на пробу тайський суп з лемонграсу і фермерським курчам. За фактом суп виявився бульйоном, але бульйоном хорошим, наваристим і з приємними нотками цього самого лемонграсу.
Європейські цінності пропагують іспанський м'ясний суп із червоним вином з яловичих хвостів, теляча щока по-норвезьки, лосось з ароматним зеленим кремом за рецептом Гранта Кріллі, португальська франсезінья (сендвіч з м'ясом і сиром, які поливають томатно-пивним соусом і запікають в духовці). До речі, наша офіціантка настільки апетитно і натхненно розповідала про франсезіньє, як втім і про інші страві, що привід повернутися сюди ще раз виник сам собою.
Ну і Америку природно представляють стейки й бургери. Стейки - класичні та альтернативні: з перших - rib-eye і tenderloin, з других - flank steak або skirt-steak (більш жорстке, волокниста м'ясо, в порівнянні з тим же flank steak). Самі стейки не їли, але чули, що гості хвалили. Це й не дивно, адже Здоровий Глузд не дарма Мітерія.
Бургерів - два: Ідеальний з рокфором і яблучним чатні і Мексика з перцем халапеньо (якось не по-американськи дискримінуючи вийшло, між іншим). Хоча, ми і самі замовили саме Ідеальний. Щоб бути об'єктивними, ідеальністю міряти не будемо, а ось рекомендувати будемо - котлета в міру товста, соковита, у поєднанні з рокфорно-яблучним соусом ще соковитіша, булочка підсмажена.
Загалом, кухня вдалася, але і бар не відстає. Традиційно є класика, твісти і авторські коктейлі. Рекомендувати не будемо нічого - виключно тому, що переваги у всіх різні.
Крильця курчати з вишнею - 85 грн.
Тайський суп з лемонграсу - 65 грн.
Мітболикіббе з фермерської телятини - 110 грн.
Стейк rib-eye - 90 грн/100 гр.
Ідеальний бургер - 95 грн.
Коктейлі - 110 грн.
Культурне життя в Здоровому глузді б'є ключем: по п'ятницях організовують guest bartending з класними веселими хлопцями, по неділях запрошують піаніста, а десь між усім цим встигають проводити лекції, наприклад, про особливості приготування м'яса в різних країнах.
Адреса: вул. Саксаганського, 68/21
Автор: Христина Ольшанська
Фото: власність закладу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва